Dosarele fostului președinte: Tot ce trebuie să știi despre investigațile în care figurează numele lui Igor Dodon (CARDURI)

Dosarele fostului președinte: Tot ce trebuie să știi despre investigațile în care figurează numele lui Igor Dodon (CARDURI)

Dimineața zilei de 24 mai nu a însemnat doar felicitări (pentru actuala președintă), ci și prima dată în care ex-președintele țării, actual lider de onoare al PSRM, Igor Dodon, a făcut cunoștință cu procurorii, de această dată el fiind cel acuzat. Dosarul în care este investigat acesta nu este unul nou, or fostul șef de stat mai are la activ cel puțin încă două, despre care probabil ai mai auzit vorbindu-se în presă.

Percheziționat și acuzat, numele lui Dodon e prezent în mai multe dosare penale

Dincolo de acuzațiile aduse lui Dodon în urma perchezițiilor, numele fostului șef de stat figurează în mai multe dosare penale, fie că e vorba de faptul că a fost recunoscut în calitate de bănuit sau pentru simplul fapt că este menționat în declarațiile martorilor sau investigațiile presei. De la Energocom și până la dosarul „Kuliok”, numele lui Dodon a mai apărut și în alte investigații ale presei sau a altor instituții de stat, unele fiind pornite inclusiv în timpul în care acesta deținea funcția de președinte al R. Moldova.

Astfel, pentru ați face o imagine clară asupra problemelor juridice ale fostului președinte, am selectat câteva dintre cele mai cunoscute cauze penale și afaceri mai puțin legale în contextul cărora a figurat și numele lui Igor Dodon.

Lumina de la Răsărit, mai scumpă: Dosarul Energocom

Potrivit expertului în energetică, Sergiu Tofilat, povestea din spatele dosarului Energocom se rezumă la faptul că în anul 2008, R. Moldova a cumpărat energie electrică din Ucraina indirect, printr-un intermediar, ceea ce a făcut ca moldovenii să achite tarife mai mari. Potrivit  acestuia, totul s-a întâmplat după ce ministrul Economiei de atunci, Igor Dodon a condus delegația care a negociat noul contract.

„Perioada mai - decembrie 2008, având diferența de preț, acest intermediar a câștigat 14,5 milioane de dolari”, a spus expertul, care consideră că acesta este prejudiciul, jumătate din sumă ajungând potrivit lui, în firmele off-shore ale lui Plahotniuc.

În decembrie 2021 și ianuarie 2022, fostul președinte al țării a fost chemat de câteva ori la Procuratura Generală pentru a da explicații cu privire la dosarul „Energocom”, fiind bănuit că ar fi încheiat un contract „dubios” de furnizare a energiei electrice din Ucraina în R. Moldova. Pe lângă Dodon, nelipsit din dosar este și fostul lider PDM, Vlad Plahotniuc, care a fugit din țară, după schimbarea puterii în iunie 2019.

„Mai exact, acesta din poziția pe care o avea la acel moment, a eliberat avizul în baza căruia, în mai 2008 a fost semnat contractul privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, în condițiile în care SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29%”, se arată în comunicatul de presă al Procuraturii din 29 decembrie 2021. Oamenii legii estimează prejudiciul la aproape 20 de milioane de dolari.

Misterul banilor din Bahamas

O investigație a RISE Moldova din septembrie 2016, a scos la iveală, cu câteva săptămâni înainte de prezidențialele din noiembrie a aceluiași an, că mai multe persoane afiliate PSRM și membri ai formațiuni, ar fi primit bani în baza unor contracte de împrumut, de la „Exclusiv Media”, firmă deținută de socialistul Corneliu Furculiță, care la rândul său ar fi primit banii de la o companie off-shore din Bahamas, conectată la Federația Rusă.

Cei aproximativ 1,5 milioane de euro au fost utilizați mai apoi pentru sponsorizarea campaniei electorale prezidențiale a lui Dodon din același an, în urma căruia a ajuns președinte al R. Moldova. Deși în dosarul penal deschis în baza acestor informații, numele lui Dodon nu figurează oficial, mai mulți apropiați ai săi sunt vizați.

Și în acest caz, socialiștii au negat acuzațiile și i-au dat în judecată pe jurnaliștii RISE Moldova. În cele din urmă, la 10 decembrie 2020, instituția media a obținut câștig de cauză la CEDO, magistrații europeni stabilind că a avut  loc o încălcare și limitare a libertății de exprimare.

Averea lui Dodon, în vizorul ANI

Averea fostului președinte al R. Moldova, Igor Dodon, este în vizorul Autorității Naționale de Integritate, după ce în 2020 a fost depusă o sesizare în acest sens. 

Subiectul dat al declarării nu este un subiect de patru ani cât a deținut mandatul de președinte de țară [Igor Dodon], dar este un subiect, un funcționar, care din 2000 a deținut funcții publice în Republica Moldova și urma să fie examinat și în acea perioadă de acele instituții publice abilitate, competente, care au asemenea atribuții de control. Sper sa avem un rezultat în timpul apropiat de la inspectorul de integritate și ei să facă dovada tuturor mijloacelor probante, diligență și curajul necesar pentru a emite un act de constatare”, a declarat Rodica Antoci, fosta președintă a ANI, pentru anticorupție.md.

Totodată, fostul șef de stat a fost cercetat și pe faptul unei posibile încălcări a regimului juridic al incompatibilităților.

În acest caz, la 10 decembrie 2021, un inspector de integritate a constatat că în cazul lui Dodon nu a existat incompatibilitate de funcții. Cu toate acestea, Autoritatea Națională de Integritate a declarat că se disociază temporar de decizia inspectorului în acest caz.

Kuliok: Dosarul clasat și redeschis

În ziua de 18 mai 2020, deputatul blocului ACUM, Iurie Reniță a prezentat în cadrul unei conferințe de presă o înregistrare video în care se arată cum oligarhul și liderul PDM de atunci, Vlad Plahotniuc îi întinde o sacoșă neagră lui Igor Dodon, atunci președinte al țării, în care se afla potrivit parlamentarului, sume mari de bani.

La scurt timp, Reniță a depus o sesizare la Procuratură, solicitând pornirea urmăririi penale pe numele șefului statului de atunci. La 27 mai, procurorii au anunțat că vor iniția un proces penal pe marginea filmulețului. Ulterior, la 25 iunie 2020, Procuratura Generală a anunțat că nu va porni urmărirea penală întrucât nu are temeiul necesar pentru o asemenea acțiune. Anterior procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat inițial că ar fi nevoie de mai multe probe.

Cu toate acestea, la 18 mai curent, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a decis începerea urmăririi penale în dosarul „Kuliok”, în temeiul înregistrărilor video apărute în spațiul public în vara lui 2019 și 2020.  

De altfel, în baza acestui dosar, procurorii au descins cu percheziții în dimineața zilei de 24 mai, în mai multe locații ce ar aparține lui Igor Dodon, acesta fiind acuzat de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală și trădare de patrie.

Vezi și aceste știri
Partidul Socialiștilor a organizat un protest în susținerea lui Igor Dodon (LIVE)

Partidul Socialiștilor a organizat un protest în susținerea lui Igor Dodon (LIVE)

Socialiștii sar în apărarea lui Dodon: Este un show de doi bani, regizat demult (VIDEO)

Socialiștii sar în apărarea lui Dodon: Este un show de doi bani, regizat demult (VIDEO)

Ultima oră! Percheziții la domiciliul fostului președinte Igor Dodon

Ultima oră! Percheziții la domiciliul fostului președinte Igor Dodon

Advertoriale
Victoriabank investește în inovații și își întărește statutul de bancă digitală. Rețeaua de bancomate, modernizată cu 100 de ATM-uri de ultimă generație

Victoriabank investește în inovații și își întărește statutul de bancă digitală. Rețeaua de bancomate, modernizată cu 100 de ATM-uri de ultimă generație

Ești în căutarea unei locuințe? Află cum poți cumpăra apartamentul perfect lângă parc, în câțiva pași simpli

Ești în căutarea unei locuințe? Află cum poți cumpăra apartamentul perfect lângă parc, în câțiva pași simpli

Apus, muzică live și atmosferă colorată: maib și agenții imobiliari au celebrat parteneriatele de succes

Apus, muzică live și atmosferă colorată: maib și agenții imobiliari au celebrat parteneriatele de succes

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
CUPRINS
  1. Percheziționat și acuzat, numele lui Dodon e prezent în mai multe dosare penale
  2. Lumina de la Răsărit, mai scumpă: Dosarul Energocom
  3. Misterul banilor din Bahamas
  4. Averea lui Dodon, în vizorul ANI
  5. Kuliok: Dosarul clasat și redeschis
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.