Republica Moldova va beneficia de asistență tehnică pentru Moldelectrica și Calea Ferată în sumă de 800 de mii de euro

Republica Moldova va beneficia de asistență tehnică pentru Moldelectrica și Calea Ferată în sumă de 800 de mii de euro

Republica Moldova a semnat un memorandum cu Agenția Franceză pentru Dezvoltare (AFD), care va contribui la reforme importante în domeniul Căilor Ferate și la modernizarea sistemului energetic din țara noastră. Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a anunțat că țara noastră va beneficia de asistență tehnică în sumă de 800 de mii de euro.

„Prin acest act, Guvernul francez ne demonstrează susținerea și prietenia sa. În primul rând, țara noastră va beneficia de asistență tehnică pentru Moldelectrica și Calea Ferată a Moldovei, în valoare de 800 de mii de euro. 400 de mii de euro vor fi redirecționați pentru securitatea energetică, orientați pentru realizarea a două studii post- sincronizare a rețelei de transport Moldelectrica la rețeaua ENTSO-E”, a anunțat Andrei Spînu în cadrul unei conferințe de presă susținută astăzi, 24 mai, alături de directorul general al AFD, Rémy Rioux, la Chișinău.

Conform vicepremierul, ceilalți 400 de mii de euro sunt prevăzuți pentru implementarea planurilor de reformă și reorganizare la nivelul Căilor Ferate din Moldova. Totodată, Spînu a declarat că pentru prima dată în țara noastră va fi organizat un forum dedicat transportului feroviar.

Publicitate

Vicepremierul a menționat și faptul că a agreat cu Rémy Rioux, în numele Guvernului Republicii Moldova, un sprijin de 60 de milioane de euro pentru susținerea bugetului țării.

Directorul general al AFD, Rémy Rioux, a enunțat că Republica Moldova se bucură de o susținere puternică din partea autorităților franceze.

„Susținem reformele ambițioase, concrete și evident dificile, inițiate de Guvernul Republicii Moldova. Multiplele crize ne-au lovit pe toți, dar lovesc în special țara dumneavoastră, criza COVID 19, explozia prețurilor, criza energetică și războiul din Ucraina. În lunile și anii care vin, avem oportunități de dezvoltare pentru Republica Moldova, ținând cont de reformele care au fost lansate. AFD dorește să mobilizeze toate capacitățile și forțele sale în Republica Moldova, finanțând sectorul public, Guvernul, Moldelectrica, Căile Ferate ale Moldovei”, a subliniat Rémy Rioux.

Directorul general al AFD a venit în vizită la Chișinău după întâlnirea de săptămâna trecută cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la Paris.

Agenția Franceză pentru Dezvoltare are menirea de a finanța proiecte cu scop social și de mediu în sectorul privat prin intermediul filialei sale Proparco, iar prin intermediul Agenției Expertise France - proiecte de dezvoltare și reformare în sectorul public. AFD a intervenit financiar în 130 de state din lume, investind 12 miliarde de euro anual.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal