Natalia Gavrilița, la Forumul de la Davos: „Integrarea europeană este pentru noi o cale spre stabilitate și dezvoltare”

Natalia Gavrilița, la Forumul de la Davos: „Integrarea europeană este pentru noi o cale spre stabilitate și dezvoltare”

Acțiunile ce urmează a fi întreprinse la nivel global, pentru a răspunde consecințelor umanitare generate de războiul din Ucraina, au fost discutate în  cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos. Prim-ministra Natalia Gavrilița a avut o intervenție în care a vorbit despre deciziile luate în țara noastră pentru gestionarea crizei refugiaților, dar și parcursul european al Republicii Moldova.

Șefa Executivului a subliniat că, de la începutul conflictului militar, aproape jumătate de milion de refugiați ucraineni au intrat în Republica Moldova și peste 90 de mii de persoane au decis să rămână în țara noastră.

„Odată cu declanșarea războiului, instituțiile statului au reacționat în mod exemplar, luând decizii necesare pentru facilitarea accesului ucrainenilor pe teritoriul Republicii Moldova. Aceștia au putut intra în țara noastră chiar și în baza unor documente expirate, au primit suport și din partea voluntarilor, au fost cazați, asigurați cu hrană și produsele necesare. Ulterior, ne-am concentrat pe măsurile de susținere și integrare socială a refugiaților, prin asigurarea accesului la educație și piața muncii”, a spus Natalia Gavrilița.

Publicitate

În același timp, prim-ministra a apreciat sprijinul pe care l-a primit Republica Moldova din partea comunității internaționale, accentuând că țara noastră mizează în continuare pe un suport consistent și investiții strategice care ar contribui la creșterea rezilienței economice.

Potrivit premierului, susținerea Uniunii Europene este decisivă pentru viitorul țării și realizarea obiectivelor setate de Executiv.

„Vom depune efort în continuare pentru a realiza parcursul nostru european. Suntem un popor cu valori europene, iar integrarea europeană este pentru noi o cale spre stabilitate și dezvoltare”, a menționat șefa Executivului.

Prim-ministra a vorbit și despre politica migrațională a țării noastre, menționând că autoritățile vor continua să lucreze la debirocratizarea procesului de angajare în câmpul muncii și atragerea moldovenilor din diaspora.

„Vom crea condițiile necesare pentru ca moldovenii din diaspora să revină acasă pentru a schimba destinul economic al țării noastre”, a subliniat prim-ministra.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal