Rezultatele perchezițiilor efectuate la ex-președintele Igor Dodon: Au fost supuse verificării 10 imobile și 3 automobile

Rezultatele perchezițiilor efectuate la ex-președintele Igor Dodon: Au fost supuse verificării 10 imobile și 3 automobile

Procuratura Anticorupție a venit cu detalii despre perchezițiile desfășurate în dimineața zilei de 24 mai la ex-președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. În rezultatul acțiunilor au fost depistate mai multe bunuri de lux, mijloace bănești în valută națională și străină, contracte, recipise, care au fost ridicate și urmează a fi examinate în cadrul cauzei penale respective. 

Șefa interimară a Procuraturii Anticorupție, Elena Cazacov a informat că pe parcursul zilei procurorii PA, CNA și SIS au descins cu percheziții în dosarul Kuliok și au supus verificării 10 imobile și trei automobile.

Faptele incriminate au avut loc din 2014 până în prezent. În cadrul anchetei sunt cercetate fapte cu privire la îmbogățirea ilicită, corupere pasivă, finanțarea ilegală a partidului și trădarea de Patrie, care au avut loc începând cu anul 2014 până în prezent, inclusiv evenimentele care au fost vizate în imaginile video publicate în mass-media și rețelele de socializare.

Publicitate

Subiecții principali în acest dosar sunt ex-președintele Igor Dodon, dar și persoane interpuse și alte persoane care au tangență la caz.

În urma perchezițiilor au fost depistate bunuri în valoare de zeci de milioane de lei care constau în valută, bunuri imobile, obiecte de lux, echipament tehnic, purtătoare de informații, documente, recipise, chitanțe, contracte care urmează a fi investigate în vedera stabilirii faptului dacă aceste au tangențe cu îmbogățirea ilicită.

Procurorii au constat că persoanele investigate au ascuns unele bunuri și documente relevante pentru cauza investigată

„Una din persoane, a încercat să distrugă, prin înghițire, înscrisurile depistate la domiciliu prin care se confirmau tranzacții de vânzare-cumpărare a bunurilor imobile în valoare de circa 700.000 de euro. În aceleași circumstanțe, procurorii și ofițerii au depistat circa 37.000 de euro, care erau păstrați la domiciliul persoanei supuse percheziției”, a mai comunicat Elena Cazacov.

Totodată, în una din locații, procurorii au depistat peste 600 de mii de lei, iar într-un plic cu înscrisurile unui partid politic peste 17 mii de euro și 1.000 de dolari.

Mai mult, procurorii au constatat că, doar la începutul anului 2022 persoanele supuse cercetărilor au beneficiat de servicii de odihnă, contractate prin intermediul firmelor turistice din Federația Rusă, în valoare de circa 4 milioane de ruble rusești , ceea ce constituie circa 1.300.000 de lei.

În urma perchezițiilor, ex-președintele Republicii Moldova, Igor Dodon și cumnatul acestuia au fost reținuți pentru 72 de ore.

Amintim că în dimineața zilei de 24 mai, ofițerii Serviciului de Informații și Securitate, CNA, în comun cu procurorii anticorupție, au descins cu percheziții la domiciliul ex-președintelui R. Moldova Igor Dodon.

AGORA amintește că procurorul general interimar, Dumitru Robu, a decis începerea urmării penale în dosarul „Kuliokul”. Dispunerea urmării penale s-a făcut în baza înregistrărilor video apărute în spațiul public în vara lui 2019.

Anterior, Curtea de Apel Chișinău (CA) a casat integral Hotărârea Judecătoriei Chișinău privind menținerea Ordonanței de neîncepere a urmăririi penale împotriva lui Igor Dodon, precum și anularea aceleiași Ordonanțe, semnată de fostul procuror-adjunct al Procuraturii Anticorupție, Vasile Levițki.

Amintim că, în 2020, deputatul Iurie Reniță a publicat o înregistrare video în care apare fostul lider PD, Vlad Plahotniuc, și fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon, precum și fostul democrat Serghei Iaralov. În materialul video, Vlad Plahotniuc îi oferă lui Igor Dodon o pungă neagră, în care s-ar afla, potrivit unor interpretări, sume mari de bani.

Anterior, socialistul Igor Dodon a negat acuzațiile și a calificat apariția imaginilor video drept o provocare. Acesta a declarat, de asemenea, că o parte al dialogului dintre el și Vlad Plahotniuc ar fi fost trucat.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal