
„Misterioasa” notificare a uzinei „Floarea Soarelui” din Bălți, care a zdruncinat piața și a făcut ca prețul uleiului să crească ca pe drojdie (EXPLAINER)
Scumpirea uleiului la începutul lunii mai a lăsat frustrată întreaga societate. În timp ce oamenii au fost nevoiți să achite cu circa 25 la sută mai mult pentru ulei, guvernarea și singurul monopolist de pe piață se învinuiau reciproc pentru această majorare de preț. De fapt, în spate stă o „misterioasă” notificare a uzinei „Floarea Soarelui” din Bălți, făcută la mijlocul lunii aprilie, care a zdruncinat piața. Cum s-a ajuns la această situație, care în prezent trebuie să fie prețul unei sticle de ulei și ce soluții propun specialiștii, pentru a evita astfel de crize, citiți în materialul AGORA.
・
Ar trebui să fi 35 de lei sticla
În prezent, prețul unei sticle de ulei „FLORIS”, de un litru, nu ar trebui să depășească 35 de lei. Asta după ce Grupul Trans-Oil, care deține monopol pe piață, a anunțat că revine la prețul de producător de 29.10 lei, iar Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a adăugat uleiul în lista produselor social importante.
Cei care vor controla ca legea să fie respectată vor fi inspectorii Serviciului Fiscal de Stat (SFS). „Urmează în zilele următoare SFS să facă controale, iar noi ne așteptăm ca legea să fie respectată”, a declarat pentru AGORA vicepreședintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian.
Solicitați de AGORA, reprezentanții SFS au spus că vor efectua controale la agenții economici ce vând ulei, conform planului de controale operative pentru lunile mai - iunie 2022.
„În cadrul controalelor operative se verifică respectarea prevederilor hotărârii Guvernului ce țin de mărimea adaosului comercial la mărfurile social-importante”, se arată în răspunsul instituției, transmis la cererea redacției.
Deși decizia CSE a intrat în vigoare la data de 19 mai, nu toate rețele de supermarketuri din țară și Capitală s-au conformat noilor cerințe. Spre exemplu, la data de 25 mai, ziua publicării acestui material ,„Linella” afișa un preț de 47.75 lei. Solicitați pentru o reacție, reprezentanții companiei au rugat să „revenim cu o scrisoare oficială cu întrebările ce se referă la prețul uleiului”. Redacția va publica răspunsul lanțului logistic imediat ce-l va avea.
UPDATE 26.05.22. Răspunsul rețelei de magazine a fost următorul: „Prețul la ulei de floarea soarelui Floris din 25.05.2022 în magazinele Linella nu a depășit adaosul comercial de 20%, conform ultimei oferte de preț oferite de către furnizor în data de 03.05.2022, iar următoarea ofertă de preț din partea acestuia, în urma deciziei adoptate de către Comisia Situații Excepționale (CSE), a fost pusă la dispoziție către Moldretail Group SRL (rețeaua de magazine Linella) în data de 24.05.2022. Rețeaua de magazine Linella pe parcursul zilei de 25.05.2022 a fost în proces intern de modificare a prețului de vânzare, iar începând cu 26.05.2022 prețul la ulei de floarea soarelui va fi la raft conform deciziei CSE, pentru care nu se va depăși adaosul comercial de 20%”,

Menționăm că există un Regulamentu de formare a prețurilor de comercializare a produselor social importante și pentru ele există următorul mecanism:
- produsele social importante se comercializează la preţuri de achiziţie/preţuri de livrare cu aplicarea adaosului comercial ce nu depăşeşte 20%, cu excepţia pâinii şi a colacilor, pentru care adaosul comercial aplicat nu va depăşi 10%;
- produsele social importante, atât din import cât şi autohtone, care au fost supuse procesării în unitățile comerciale, se comercializează cu aplicarea adaosului comercial ce nu depășește 40% cumulativ de la prețul de achiziție/prețul de livrare.
Aprilie: Trans-Oil avertiza că va majora prețul de producător, de la 29.10 lei până la 37 de lei
La mijlocul lunii aprilie curent, uzina din Bălți, Floarea Soarelui S.A, care face parte din Grupul Trans-Oil, a transmis o notificare către lanțurile de retail și distribuitori, prin care a avertizat că începând cu 1 mai, prețul producătorului pentru o sticlă de ulei de cca un litru va fi majorat de la 29.10 lei la aproximativ 37 de lei.
Informația a fost confirmată de către AGORA de către managerul financiar al Grupului Trans-Oil Vitali Butnaru, care a precizat că acea notificare a fost emisă pentru a conforma prețul de vânzare, cu cheltuielile suportate.
Or, potrivit lui, notificarea a avut la bază scumpirea semințelor de floarea soarelui, de la 9.321 de lei pentru o tonă în octombrie, până la 13 mii de lei pentru aceeași cantitate în aprilie. Un alt factor este și faptul că prețul semințelor de floarea soarelui constituie 70 la sută din costul final al produsului suportat de producător.
„Astfel, din motiv că la începutul lunii mai uleiul îmbuteliat nu era inclus în lista produselor social importante, lanțurile de retail și distribuitorii au majorat, în avans, prețul și au dat vina pe noi” a menționat Vitali Butnaru.
Managerul Financiar al Grupului Trans-Oil a precizat că distribuitorii și lanțurile de retail au acumulat stocuri până la date de 30 aprilie, cu prețul vechi, de 29.10 lei și nici o sticlă de ulei nu a părăsit uzina la prețul de 37 de lei.
Totuși, până la decizia CSE, acea notificare a S.A Floarea Soarelui rămânea în vigoare, iar în cazul în care lanțurile de distribuție procurau o sticlă de ulei la 37 de lei, pe rafturi, aceasta putea ajunge la 45 de lei. Ceea ce s-a și întâmplat, după majorarea în avans a prețului.
„Firma a fost nevoită să subsidieze piața locală cu peste un milion de dolari în perioada 1 martie - 30 aprilie, perioadă în care prețul de producător era la 29.10 lei pentru o sticlă, iar costul ajungea la 37 de lei”, a conchis Vitali Butnaru.
Întrebați din ce motiv au anunțat că mențin prețul de 29.10 lei nu după 1 mai, dar la data de 18 mai, exact după decizia CSE, reprezentanții Grupului Trans-Oil au declarat că „au vrut să contribuie la stoparea valului de scumpiri”.
„Decizia CSE nu a fost pentru noi un factor catalizator. Ceea ce am văzut noi a fost un val din partea societății”, a declarat pentru AGORA, Vitali Butnaru.
Potrivit managerului financiar de la Grupul Trans-Oil, prețul de producător de 29.10 lei va fi menținut pe toată perioada stării de urgență. Iar în cazul în care aceasta nu va fi prelungită, prețul de producere va fi revizuit. Vitali Butnaru a declarat că în urma deciziei CSE, după expirarea stării de urgență, prețul de producător ar putea ajunge la 47 de lei.
Cum au jucat ping-pong Guvernul și Grupul Trans-Oil
Despre faptul că CSE va lua sub control prețul uleiului a anunțat pentru prima oară președintele Parlamentului, Igor Grosu, la data de 17 mai, în cadrul unei emisiuni de la Radio Chișinău. „Există un individ, o companie monopolist, căreia va trebui să-i venim de hac”, a declarat șeful Legislativului.
Reacția Trans-Oil nu a întârziat să apară. Conducerea și angajații grupului de companii au declarat că se arată indignați și extrem de îngrijorați. „Această declarație noi o catalogăm drept amenințare directă la adresa întregii afaceri și poate influența foarte negativ asupra activității investiționale a partenerilor externi”, s-a arătat într-un comunicat al firmei.
În cele din urmă, la data de 18 mai, CSE a hotărât includerea uleiului dezodorizat în lista produselor social importante cu un preț de comercializare reglementat.
Astfel, începând cu 19 mai 2022, TVA-ul la exportul și reexportul uleiului de floarea soarelui, inclusiv din Zona Economică Liberă și Portul Internațional Liber Giurgiulești se face fără drept de deducere. Mai mult adaosul comercial a fost limitat la 20 de procente.
După decizia CSE, Trans-Oil a revenit la prețul de producător de 29 de lei, chiar dacă anterior avertiza că decizia Comisiei va duce la creșterea prețurilor la uleiul de floarea-soarelui, deoarece în prețul final va fi inclus TVA-ul, returnarea căruia, în prezent, e refuzată de către stat pentru o perioadă nedeterminată. Mai mult, hotărârea Comisiei a fost atacată de către Trans-Oil la Curtea de Apel Chișinău.
Fost vicepreședinte al Parlamentului: Ministerul Economiei trebuia să creeze un departament de monitorizare a prețurilor
Fost vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, a declarat pentru AGORA că decizia CSE contravine practicilor internaționale, aceasta fiind o reacție întârziată, dar, totuși, eficientă: „La noi Consiliul Concurenței este impotent, astfel CSE a luat această decizie la limită”, susține Slusari.
La data de 10 mai, într-o postare pe rețelele sociale, Alexandru Slusari a cerut Consiliului Concurenței demararea unei anchetei pe faptul scumpirii vertiginoase a prețurilor la uleiul vegetal.
Într-un comunicat la presă, plasat în același zi cu solicitarea făcută pe Facebook de către Slusari, Consiliul Concurenței a anunțat că a desfășurat o investigație pentru a face cunoștință cu piața, iar în cadrul acesteia s-au constatat „scumpiri semnificative ale prețurilor de comercializare cu amănuntul la uleiul de floarea soarelui la începutul lunii mai 2022”.
„În scopul elucidării aspectelor ce țin de aceste majorări, Consiliului a solicitat documentele și informațiile relevante de la producătorul de ulei de floarea-soarelui”, se arată într-un comunicat al instituției.
Responsabilii din cadrul Consiliului Concurenței spun că, în cazul în care vor fi stabilite semne de încălcare a legislației în domeniul concurenței, vor iniția încă o investigație.
De partea cealaltă, fostul vicepreședinte al Parlamentului sugerează că Ministerul Economiei trebuia să creeze un departament în cadrul instituției, care să monitorizeze toate prețurile și să conlucreze cu CC, pentru „a combate acordurile de cartel și abuzurile de poziții dominante”. „La noi e „Ministerul Scumpirilor”, nu al Economiei”, a declarat Alexandru Slusari pentru AGORA.
Amintim că, potrivit mold-street, la începutul lunii mai, uleiul vegetal s-a scumpit cu 25%. Astfel, cumpărătorii trebuiau să scoată din buzunare 50 de lei pentru un litru, pe când, anterior, achitau până la 39 de lei. Buzunarele moldovenilor sunt afectate și de creșterea inflației, care a ajuns la 27,1% la finele lunii aprilie.