Ionel Manciu este noul prim concertmaster al Orchestrei Filarmonicii din Olanda. El își va face apariția în această nouă funcție în acest weekend în timpul concertelor orchestrei din Concertgebouw sub conducerea fostului dirijor șef Hartmut Haenchen. Ionel Manciu s-a născut în orașul Bender în 1993. Primele lecții de vioară le-a primit de la Tamara Caftanat și mai târziu de la Galina Buinovschi la Liceul Muzical Ciprian Porumbescu din Chișinău.
„Suntem încântați de sosirea sa și așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu el și cu dirijorul șef Lorenzo Viotti pentru a construi pe baza calității orchestrei”, a declarat Willem de Bordes, directorul artistic al Orchestrei Filarmonicii din Țările de Jos.
La vârsta de zece ani a debutat cu Orchestra Națională de Cameră a Moldovei cu Concertul pentru vioară în sol al lui Mozart. De atunci a câștigat mai multe competiții naționale și internaționale. Manciu a cântat solo cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale și Orchestra Națională de Cameră din Chișinău, Orchestra Filarmonicii George Enescu din București, Orchestra de cameră Lvov și Orchestra de cameră Pori din Finlanda.Ionel Manciu este un muzician de cameră foarte căutat și lucrează ca concertmaster invitat cu orchestre și dirijori de renume din întreaga lume.
Cele mai importante momente recente includ un concert la Carnegie Hall ca parte a seriei Guildhall Artists in New York, o interpretare a Concertului pentru vioară nr. 1 al lui Shostakon la Barbican Hall și un recital al tuturor celor șase Sonate solo de Ysaÿe la Clubul de Arte din 1901 din Londra. Ca parte a Mithras Piano Trio, el a câștigat, printre altele, Concursul Internațional de Muzică de Cameră Trondheim, Concursul Royal Over-Seas League și Concursul de muzică de cameră Cavatina Trust. Manciu cântă la o vioară Gagliano împrumutat de la Tompkins Tate Musical Instrument Trust.
Poziția de concertmaster este importantă și unică în fiecare orchestră. Concertmasterul nu este doar conducătorul primelor viori, ci este de fapt cea mai importantă legătură dintre dirijor și toți muzicienii orchestrei. El mediază, sprijină, ajustează și încurajează. „Când Ionel Manciu a cântat cu noi pentru prima dată, se vedea cum cu ochii de șoim a căutat contactul cu diverși muzicieni din orchestră în toate momentele cruciale”, spune De Bordes. „Dragostea lui pentru repertoriul orchestral pare nelimitată, el cunoaște partitura pe dinafară și este un suport pentru fiecare dirijor”.
Vezi și aceste știri

Ai noștri merită să fie primii! Ghidul Fiodor Evstigneev va încerca să înregistreze un nou record Guinness pentru cea mai lungă excursie pe jos

Cătălin Advahov a urcat pe scena „Românii au Talent”. Violonistul din R. Moldova a luat patru de „Da” (VIDEO)

Un renumit festival de operă din România inițiază strângeri de fonduri pentru reconstrucția Filarmonicii „Serghei Lunchevici”
Advertoriale

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)
