24 de persoane, reținute pentru spălare de bani: Ar fi obținut prin fraudă 1,5 milioane de euro de la moldoveni, ruși și kazahi

24 de persoane, reținute pentru spălare de bani: Ar fi obținut prin fraudă 1,5 milioane de euro de la moldoveni, ruși și kazahi

Oamenii legii au reținut 24 de persoane bănuite într-un dosar de spălare de bani. Victimele ilegalităților comise de escroci sunt sute de cetățeni ai Republicii Moldova, ai Federației Ruse și ai Kazahstanului. Bănuiții deposedau victimele de bani prin intermediul unei companii de consultanță în domeniul tranzacțiilor la bursă. Pe parcursul ultimilor doi ani, această companie, înregistrată în Cipru, dar cu o reprezentanță la Chișinău, ar fi încasat de la clienții săi, prin fraudă, peste 1,5 milioane de euro. 

În dimineața zilei de 25 mai, procurorii și CNA au efectuat zeci de percheziții la mai multe adrese, unde își desfășoară activitatea angajații companiei și au reținut 24 de persoane. Acestea sunt bănuite de spălare de bani în proporții deosebit de mari, iar de la fața locului, au fost ridicate mijloace de probă relevante pentru cauză.

Pentru asigurarea recuperării prejudiciului, au fost ridicate mai multe mașini de lux care aparțin bănuiților.

Publicitate

De asemenea, oamenii legii au stabilit că bănuiții ofereau servicii de consultanță potențialilor investitori pe piața financiară, sugerându-le tranzacții și investiții profitabile. Aceștia identificau victimele din fostele țări ale CSI, se prezentau ca angajații filialei moldovenești a unei companii existente din Rusia, renumite pe piața financiară și le propuneau servicii de expertiză, analiză și consultanță. Victimele erau convinse să facă investiții de zeci și sute de mii de euro, inclusiv pe piața Forex, iar după ce depuneau banii pe conturile, gestionate de membrii grupului, aflau că tranzacțiile au eșuat, iar investițiile au fost neprofitabile. Ca să șteargă urmele infracțiunii, bănuiții sistau comunicarea cu victimele, schimbându-și numerele de telefon și eliminând toate platformele pe care contactau.

Ofițerii CNA și procurorii anticorupție au cercetat timp de mai multe luni activitatea infracțională a grupului, urmărind întregul circuit al banilor, proveniți din escrocherie. Astfel, banii aceștia ajungeau pe conturile organizatorilor, după un șir de transferuri pe diferite conturi, deschise în băncile din Cipru, Marea Britanie și Coreea de Sud. Operațiunile erau efectuate cu scopul de a deghiza proveniența banilor și a ascunde beneficiarii efectivi ai infracțiunilor de escrocherie. Destinația oficială a banilor, ajunși în Republica Moldova, era „pentru plata salariilor și taxelor”.

În prezent, acțiunile de urmărire penală în acest dosar sunt în desfășurare.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal