Litvinenco propune un proiect de lege prin care o persoană să fie investigată penal în lipsa acesteia

Litvinenco propune un proiect de lege prin care o persoană să fie investigată penal în lipsa acesteia

Ministrul justiției, Sergiu Litvinenco propune Guvernului un proiect de modificare a unor acte normative, astfel încât să fie permisă instrumentarea cauzelor penale în lipsa persoanei, dacă aceasta în mod vădit se eschivează de la acțiunile desfășurate de organele de drept. 

Potrivit ministrului, acest proiect vine cu mai multe elemente noi.

„În situația când învinuitul a dispărut, sustrăgându-se de la urmărirea penală sau locul aflării lui nu este stabilit ori nu este posibil asigurarea prezenței acestuia, înaintarea acuzării în lipsa învinuitului și finalizarea urmăririi penale se va verifica și autoriza de către un judecător de instrucție la solicitarea procurorului, care va dispune finalizarea urmăririi penale în absența învinuitului, prezentând copia ordonanței de punere sub învinuire contra semnăturii apărătorului ales sau celui care acordă asistență juridică garantată de stat” a explicat Litvinenco.

Publicitate

Ministrul a adăugat că finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului va fi posibilă dacă se întrunesc mai multe condiții cumulative indicate expres în textul proiectului de lege.

„Judecătorul de instrucție, la examinarea demersului respectiv, nu se expune pe fondul cauzei și nu se expune asupra vinovăției sau nevinovăției învinuitului ori asupra încadrării juridice a faptei ce i se impută. Rolul judecătorului de instrucție în acest proces este de a verifica dacă locul aflării învinuitului nu poate fi stabilit, că au fost întreprinse măsurile de căutare a acestuia și va constata că fără a recurge la mecanismul de finalizare a urmăririi penale în absența învinuitului, urmărirea penală se tergiversează în mod nejustificat” a menționat oficialul.

Litvinenco a mai declarat că proiectul vine și cu un șir de garanții procesuale.

„Persoana condamnată în lipsă poate solicita reluarea examinării cauzei penale, dacă va depune personal sau prin apărător o cerere în acest sens către organele competente. Astfel, se garantează dreptul persoanei la un proces echitabil și dreptul de a se apăra. După emiterea sentințelor judecatoresti de condamnare, în situația în care prin aceste sentințe se va dispune confiscarea bunurilor condamnatului, va fi posibilă și nemijlocit, confiscarea bunurilor vizate în cauzele respective”, a conchis ministrul.

Mecanisme similare se regăsesc în legislația procesual-penală a unor țări precum România, Ucraina, Georgia, Franța.Sper că la următoarea ședință de Guvern proiectul respectiv va fi aprobat. De asemenea, sper că și Parlamentul va examina și aproba cu maximă celeritate inițiativa Ministerului Justiției.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal