Peste 4.300 de copii și adolescenți au murit împușcați în SUA în 2020, mai mulți decât în accidente auto

Peste 4.300 de copii și adolescenți au murit împușcați în SUA în 2020, mai mulți decât în accidente auto

Armele de foc au devenit principala cauză de deces a copiilor și adolescenților din SUA în 2020, depășind numărul victimelor provocate de accidente rutiere. Potrivit, datelor de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) arată că peste 4.300 de tineri americani au murit din cauza rănilor provocate de arme de foc în 2020. Deși sinuciderile au contribuit la acest bilanț sumbru, datele arată că omuciderile reprezintă majoritatea deceselor cauzate de arme, scrie Digi24

Peste 390 de milioane de arme sunt deținute de civili americani.

În aceeași perioadă, rata sinuciderilor cu arme de foc în SUA a crescut cu 1,1%. Iar rata deceselor cauzate de arme de foc - sinucidere, omucidere, omor din culpă - în rândul copiilor și adolescenților a crescut cu 29,5%.

Publicitate

„Nici acum nu reușim să ne protejăm tinerii de o cauză de deces care poate fi prevenită”, potrivit autorilor cercetării.

Rata deceselor cauzate de arme de foc a crescut atât în rândul bărbaților, cât și în rândul femeilor, precum și în rândul grupurilor etnice, între 2019 și 2020. Cea mai mare creștere a fost înregistrată în rândul afro-americanilor.

În ultimii ani, decesele cauzate de arme au fost pe locul al doilea, după accidentele rutiere, ca principală cauză de deces în rândul tinerilor americani. Cu toate acestea, decesele în accidente rutiere au scăzut de-a lungul timpului, iar în 2020, aproximativ 3.900 de americani sub 19 ani au murit în accidente de mașină.

Actele violente care implică arme de foc au crescut de când a început pandemia de COVID-19, la începutul anului 2020.

„Motivele creșterii sunt neclare. Nu se poate presupune că mortalitatea legată de arme de foc va reveni la nivelurile pre-pandemie”, se arată în studiu.

Un alt studiu, publicat în Annals of Internal Medicine în februarie, a arătat că 7,5 milioane de adulți din SUA - aproape 3% din populație - au devenit pentru prima dată deținători de arme în timpul pandemiei, între ianuarie și aprilie 2021. Acest lucru a expus 11 milioane de oameni la arme de foc, inclusiv 5 milioane de copii.

Amintim că, 19 copii și 2 adulți au fost uciși marți în Texas de un tânăr de 18 ani, care a fost împușcat mortal de polițiști. Băiatul își cumpărase arme de ziua lui. Înainte să plece de acasă, și-a ucis bunica. Apoi a intrat într-o școală primară, în care învață copii cu vârste între 6 și 10 ani, și a deschis focul, la întâmplare.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal