Iranul, tot mai aproape de obținerea armei nucleare, în timp ce negocierile cu SUA sunt blocate. Avertizarea Franței

Iranul, tot mai aproape de obținerea armei nucleare, în timp ce negocierile cu SUA sunt blocate. Avertizarea Franței

Franţa a afirmat miercuri că ar fi „o eroare gravă şi periculoasă” să se considere că acordul privind programul nuclear iranian va rămâne „la nesfârşit pe masă”, în timp ce negocierile dintre Teheran şi marile puteri sunt blocate, scrie Agerpres.ro.

„La fel ca partenerii săi, Franţa nu va accepta ca Iranul să dobândească o capacitate nucleară militară. Îndemnăm părţile să adopte o abordare responsabilă şi să ia de urgenţă deciziile necesare pentru încheierea acestui acord”, a transmis diplomația franceză.

„Ar fi o eroare gravă şi periculoasă să se considere că acesta ar putea rămâne pe masă pe termen nelimitat, în timp ce avansul programului, care continuă în acelaşi ritm susţinut, riscă să-l priveze de beneficiile sale de neproliferare”.

Publicitate

Acordul nuclear iranian, semnat în 2015 de administrația Obama, este nefuncțional din 2018, de când Donald Trump a hotărât retragerea și reimpunerea de sancțiuni împotriva regimului de la Teheran. De atunci, Iranul se află tot mai aproape de obținerea armei nucleare.

Alegerea lui Joe Biden la Casa Albă a permis să se relanseze eforturile de a reînființa acordul, dar negocierile sunt blocate de două luni, chiar dacă un proiect de text părea aproape de a fi semnat. Totuși, Biden a refuzat ridicarea sancțiunilor impuse de predecesorul său și a condiționat ridicarea acestora de revenirea Iranului la obligațiile sale din acord.

Unul dintre ultimele obstacole este solicitarea regimului de la Teheran ca Statele Unite să retragă Gardienii Revoluţiei, armata sa ideologică, de pe lista neagră americană a „organizaţiilor teroriste străine”.

SUA afirmă că această sancţiune, decisă de Donald Trump după retragerea din acord, nu are nicio legătură cu domeniul nuclear şi nu poate fi discutată în cadrul acestor negocieri.

Șansele de a ajunge la un acord asupra programului nuclear iranian sunt în scădere, a avertizat, miercuri, negociatorul american.

„În prezent, şansele de succes în negocieri sunt mai mici decât șansele de eşec şi asta din cauza cererilor excesive din partea Iranului la care nu vom ceda”, a declarat Rob Malley, care conduce de peste un an de negocieri indirecte cu Iranul, la Viena.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal