Partidul Șor se plânge diplomaților și instituțiilor pentru apărarea drepturilor omului:„Să intervină pentru curmarea abuzurilor în raport cu Ilan Șor și Marina Tauber”

Partidul Șor se plânge diplomaților și instituțiilor pentru apărarea drepturilor omului:„Să intervină pentru curmarea abuzurilor în raport cu Ilan Șor și Marina Tauber”

Partidul „ȘOR” cere ajutor internațional pe cazul liderului Ilan Șor. Într-o scrisoare deschisă adresată misiunilor diplomatice  și tuturor instituțiilor care monitorizează respectarea Drepturilor Omului și a proceselor democratice. Membrii partidului cer ca aceștia să ia act de acțiunile ce se întreprind în raport cu Șor și Marina Tauber și să intervină pentru „a curma abuzurile și ilegalitățile comise la adresa celor doi”. 

„După preluarea puterii de către Partidul Acțiune și Solidaritate, în vara anului 2021, R. Moldova a intrat într-o fază activă de degradare instituțională, iar noua guvernare s-a angajat într-un proces amplu de anihilare a oponenților politici și înlăturarea din sistem a tuturor persoanelor care împărtășesc alte viziuni politice și înlocuirea lor cu persoane loiale puterii”, se arată în scrisoarea publică semnată de Partidul Șor.

Foța politică se plânge că liderii și adepții partidului ar fi supuși unor persecuții continue și că le-ar fi încălcate drepturile.

Publicitate

„Printre cele mai răsunătoare abuzuri se numără și excluderea arbitrară a vicepreședintelui formațiunii, Marina Tauber, din cursa electorală, la alegerile locale din Bălți, la finele anului trecut, după ce a câștigat detașat primul tur de scrutin. De asemenea, exponenții puterii, inclusiv cei cu funcții înalte de demnitate publică, îi atacă brutal și fără argumente pe membrii și liderii partidului, încălcând flagrant prezumția de nevinovăție, dreptul la apărare și la liberă asociere”, se mai notează în scrisoare.

Tot aici, Partidul Șor acuză guvernarea că ar folosi Procuratura Generală drept „bâtă politică, împotriva deputaților Partidului Șor”.

„La un astfel de tratament este supus, în primul rând, liderul formațiunii și președintele fracțiunii parlamentare, Ilan Șor, căruia i-a fost ridicată de nouă ori imunitatea parlamentară, doar pe parcursul acestui mandat, iar acum există un demers ca să-i fie ridicată de încă două ori.

Același lucru se întâmplă și în cazul vicepreședintelui formațiunii, deputatul Marina Tauber, care urmează să fie lipsită din nou de imunitate parlamentară, pentru aceleași învinuiri care i-au fost aduse în urmă cu doi ani și care au dus la lipsirea de imunitate, iar apoi la reținerea sa. Ca apoi, Procuratura Generală să-și retragă toate învinuirile, din lipsă de probe, și să prezinte scuze publice pentru abuzurile comise”, scrie în adresarea publică.

Prin urmare, Partidul Șor solicită să se ia act de situație și să intervină ca să stopeze acțiunile sus menționate.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal