Decis de Legislativ! Ilan Șor rămâne fără imunitate parlamentară

Decis de Legislativ! Ilan Șor rămâne fără imunitate parlamentară

Deputatul Ilan Șor rămâne fără imunitate parlamentară. La ședința din 26 mai, deputații, cu votul majorității celor prezenți în sala de ședințe, au aprobat dele două solicitări ale șefului interimar al Procuraturii Generale, Dumitru Robu.

UPDTAE: La scurt timp, deputații au aprobat și cea de-a doua solicitarea procurorului general interimar. „Pentru” au votat 64 de deputați.

...

Publicitate

Știrea inițială: Pentru prima cerere de ridicare a imunității lui Ilan Șor au votat 65 de deputați prezenți în sală, din fracțiunea PAS. Aceasta în condițiile în care, înainte de vot, PCRM a părăsit sala. Nemulțumirile comuniștilor a pornit după ce s-a invocat că procurorul general interimar n-ar fi în drept să ceară ridicarea imunității deputaților. Ulterior, Olesea Stamate a făcut o precizare și a citat decizia Curții Constituționale prin care se spune că procurorul general interimar are aceleași împuterniciri ca procurorul general.

...

„Întrebarea mea și a cetățenilor este finalitatea solicitărilor de ridicare a imunităților. Noi ca deputați, analizând materialel cauzei atunci când veniți în fața noastră încuviințăm ridicareaimunități doar că aceasta nu ar trebui să fie finalitatea procesului penal. Oricare dintre cetățeni așteaptă o decizie a instanței d ejudecată în care să se confirme sau nu vinovăția unei persoane căreia in s-a ridicat imunitatea”, spune Vasile Grădinaru care a întrebat la ce etapă sunt dosarele în care anterior a fost ridicată imunitatea parlamentară.

„În urmă celor nouă cerei depuse și examinate în Parlament, procurorii au completat și înaintat învinuirea lui Șor. Iar în baza acestor nouă capete de acuzare, dumnealui suplimentar a fost anunțat în căutare. Din cauză că în prezent procedura penală nu ne permite de a expdeia cauza penală în lipsa persoanei care se eschivează de la procedura penală suntem în imposibilitatea să o face”, a spus procurorul general

Robu a menționat că odată ce Parlamentul va aproba proiectul înaintat de Ministerul Justiției va fi posibil ca cauzele penale să fie trimise în instanța de judecată fără prezența persoanei, ca să fie pronunțată o sentință și să fie confiscate bunuri obținute în urma comiterii infracțiunii.

Odată cu ridicarea imunității parlamentare a celor doi deputații devine posibilă întreprinderea acțiunilor în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii în judecată penală al deputatului Ilan Șor și deputatei Marina Tauber pe faptul săvârșirii infracțiunilor prevăzute la articolul 190, aliniatul cinci și la articolul 243, aliniatul trei, litera A și B din Codul penal.

Cu alte cuvinte, punctele prevăd „Escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari” și „Spălarea banilor”.

AGORA amintește că la 24 mai, Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat cererile procurorului general, Dumitru Robu în privința celor doi deputați.

Aceasta după ce la ședința din 19 mai a Parlamentului, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a adresat patru cereri către deputații din Parlamentul R. Moldova, prin care solicită ridicarea imunității deputatului Ilan Șor și colegei de partid a acestuia, Marina Tauber.

„Atât timp cât eu și Ilan Șor suntem vocali despre criza pe care voi ați adus-o, acum nu aveți altă soluție decât prin a ne închide gura prin venirea lui Robu. Ne pare foarte rău”, a declarat Marina Tauber după ce subiectul a fost discutat în plen.

„Vreau să-i amintesc lui Robu că a făcut deja asta în 2019, apoi public a adus scuze pentru cele întâmplate. Mă întreb, când va veni procurorul ca să ceară ridicarea imunității celor de la putere și nu din opoziție?

Noi nu o să ne lăsăm bătuți și nu vom ceda. De azi vom lupta și mai hotărât împotriva acestei conduceri corupte. Începând de azi, Partidul Șor va cere insistent depolitizarea Procuraturii Generale, demisia lui Dumitru Robu”, a spus liderul partidului, Ilan Șor.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal