Majoritatea deputaților susțin cererile lui Robu: Deputata Marina Tauber rămâne fără imunitate parlamentară

Majoritatea deputaților susțin cererile lui Robu: Deputata Marina Tauber rămâne fără imunitate parlamentară

La ședința din 26 mai, majoritatea deputaților din Parlamentul R. Moldova au susținut solicitările de ridicare a imunității deputatei Partidului Șor, Marina Tauber. Prima cerere a procurorului general interimar, Dumitru Robu, a primit votul „pentru” a 60 de deputați. Iar cea de-a doua solicitarea adunat 63 de voturi în susținere.

UPDATE: Cu votul a 63 de deputați, a fost aprobată și cea de-a doua solicitare de ridicare a imunității pe numele Marinei Tauber.

...

Publicitate

Știrea inițială: „Procurorii au administrat suficiente probe concludente ce indică asupra bănuielii rezonabile că Tauber Marina în perioada 2013-2014 fiind membră a grupului criminal organizat și condus de Ilan Șor care a preluat în intensul organizației menționate controlul băncilor Unibank, Banca Socială și Banca de Economii, acționând împreună și prin înțelegere prealabilă cu acesta, sub falsul pretext de a redresa situația băncii de Economii, prin diverse metode, au sustras bani în proporții deosebit de mari de la Banca Economii, creând aparența unor investiții în activitatea băncii, au pus în aplicare planul infracțional, potrivit căruia o companie nerezidentă urma să răscumpere de la Banca de Economii o parte din creditele neperformante. În acest scop, membrii grupului criminal organizat condus de Ilan Șor, fiind asistat de alte persoane, inclusiv de Marina Tauber, au obținut, utilizat și integrat mijloace financiare obținute fraudulos pentru a-și spori proprietățile obținute pe teritoriul R. Moldova și în străinătate, iar povara responsabilității financiare a fost pusă pe seama bugetului public național”, a argumentat în plen solicitarea procurorul general interimar Dumitru Robu.

Prin urmare Robu a cerut ridicarea imunității de deputat pentru inițierea acțiunilor de urmărire penală pentru împiedicare înstrăinării bunurilor rezultate din infracțiune și trimiterea dosarului în judecată.

...

„Acuzațiile care mi se aduc azi sunt penibile, născocite de imaginația bogată a unor minți bolnave din putere și din partidul de guvernare care, după părerea noastră, impun Procuraturii Generale aceste acțiuni nelegale”, a spus Tauber menționând că ea și colegii nu se teme de ridicarea imunității parlamentare.

Din toate documentele și sentințele de judecată se vede clar că Vladimir Filat îl obliga pe Ilan Șor să facă diverse lucruri. Până la urmă Șor a fost de acord să cumpere datoriile față de bănci cu intenția ca ulterior deja să se clarifice singur cu acționarii, cei care au luat acele credite. Dar cum am văzut aceasta nu convenea puterii de stat și nici nu convine acum. Furtul miliardului a fost din cauza acordării acelor garanții de stat în mod ilegal și care nu erau necesare sau solicitate de cineva. Ele au fost votate de conducerea PLDM”, a spus în luarea de cuvânt Marina Tauber.

...

În cele din urmă, solicitarea lui Robu a fost supusă votului și aprobată cu votul a de 60 de deputați.

...

Astfel, prin aprobarea parlamentarilor s-a permis ridicarea imunității parlamentare a deputatei Marina Tauber, acțiune prin care devine posibilă întreprinderea acțiunilor în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii în judecată penală deputatei. Aceasta pe faptul săvârșirii infracțiunilor prevăzute la articolul 190, aliniatul cinci și la articolul 243, aliniatul trei, litera A și B din Codul penal - „Escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari” și „Spălarea banilor”.

AGORA amintește că la ședința din 19 mai a Parlamentului, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a adresat patru cereri către deputații din Parlamentul R. Moldova, prin care solicită ridicarea imunității deputatului Ilan Șor și colegei de partid a acestuia, Marina Tauber.

Deputata Partidului „Șor” Marina Tauber a venit cu o reacție, după cererile procurorului general interimar: „Atât timp cât eu și Ilan Șor suntem vocali despre criza pe care voi ați adus-o, acum nu aveți altă soluție decât prin a ne închide gura prin venirea lui Robu. Ne pare foarte rău”, a declarat Tauber.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal