În 2021 s-au înregistrat peste 300 de plângeri pe marginea unor presupuse cazuri de discriminare

În 2021 s-au înregistrat peste 300 de plângeri pe marginea unor presupuse cazuri de discriminare

În 2021, Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității a înregistrat 310 plângeri pe marginea unor presupuse cazuri de discriminare și 2 autosesizări din partea membrilor Consiliului. Datele se conțin în raportul privind situația în domeniul prevenirii și combaterii discriminării, prezentat în Parlament de către președintele Consiliului, Ian Feldman.

Numărul dosarelor soluționate s-a ridicat la 282. Pe 83 de cauze (29%) dintre acestea s-au invocat acțiuni aferente domeniului câmpul muncii;  pe 54 (19,1%) – acțiuni aferente lezării demnității; pe 77 (27,3%) – acțiuni aferente domeniului acces la bunuri și servicii disponibile publicului; pe 31 de cauze (11%) – acțiuni aferente accesului la justiție; pe 10 cauze (3,5%) – acțiuni aferente domeniului educației ș.a.

În prima parte, raportul reflectă constatările studiului privind percepțiile și atitudinile față de egalitate, realizat în anul 2021. Acesta se desfășoară o dată la trei ani, iar primele studii ce acest fel au fost realizate în anii 2015 și, respectiv în 2018. Datele studiului demonstrează că discriminarea, ca și fenomen social, conform participanților la sondaj, este pe locul zece în rândul celor mai importante probleme cu care se confruntă la moment țara noastră, în topul primelor trei fiind pensiile și salariile mici, creșterea prețurilor și nivelul înalt al corupției.

Publicitate

Totodată, studiul recent arată o ușoară înrăutățire a rezultatelor față de cele înregistrate în 2018. Conform sondajului, grupurile minoritare acceptate în cea mai mare măsură sunt rușii și persoanele care nu vorbesc limba de stat, ceea ce ar însemna că cei mai mulți dintre respondenți ar accepta în principiu o relație de prietenie cu aceștia.

Pe de altă parte, dintre toate grupurile minoritare prezentate, grupul acceptat în cea mai scăzută măsură este reprezentat de persoanele LGBT+, cărora respondenții le-ar acorda cel mult statut de vizitator al țării. Cel mai înalt grad de toleranță îl înregistrează persoanele atei / agnostici. 

Faptele de discriminare au loc cu o frecvență mai înaltă în baza criteriilor de: limba – în 19,6%, sex/gen – în 15,7; origine etnică – în 11,8%, dizabilitatea – 7,8%, urmate de apartenența politică – 5,9%, convingeri religioase – în 5,9%, opinia, orientarea sexuală și vârsta în câte 3,9% din decizii, statutul de pensionar, statutul social și statutul procesual în câte 2% din decizii. 

Mai multor autorități publice centrale și locale, companiilor și instituțiilor mass-media li se recomandă să examineze și să implementeze propunerile privind îmbunătățirea situației în domeniul prevenirii și combaterii discriminării și asigurării egalității.

Autoritățile vizate vor informa Parlamentul cu referire la implementarea recomandărilor până la data de 15 decembrie 2022.

Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității acționează în condiții de imparțialitate și independentă față de autoritățile publice și este constituit din 5 membri, care nu au apartenență politică.

Membrii Consiliului sunt numiți de  către Parlament pe o perioadă de 5 ani, 3 dintre membri fiind reprezentanți ai societății civile. Cel puțin 3 dintre membrii Consiliului trebuie să fie specialiști licențiați în drept.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal