Tarifele la gaz din ultimii 12 ani: Drumul creșterii de la puțin peste 3,5 lei la 15,18 lei pentru un metru cub

Tarifele la gaz din ultimii 12 ani: Drumul creșterii de la puțin peste 3,5 lei la 15,18 lei pentru un metru cub

În ultimii 12 ani, tarifele la gazele naturale achitate de populația R. Moldova au evoluat mai mult spre o reducere, decât spre o creștere și scumpire, de genul celei înregistrate în prezent. În articolul de mai jos, vă prezentăm drumul prin care țara noastră a ajuns să achite pentru un metru cub de caz un preț de 3,5 lei în 2009-2010 la unul de 15,18 lei în prezent și cum acestea au fost legate mai mereu de politică.

Șantajul Moscovei

Plecarea definitivă de la putere a comuniștilor în toamna lui 2009 a deschis nu doar calea spre o guvernare pro-occidentală dar și spre un „șantaj” din partea Moscovei. De altfel, acesta nu s-a lăsat așteptat prea mult timp, în condițiile în care de la 1 ianuarie 2010, Gazprom anunța o majorare cu 20% a prețului gazelor naturale pentru Republica Moldova, sau de la 192 de dolari în 2009 la 233 în 2010. În același an, Deutsche Welle scria că țara era invadată de un val de scumpiri, printre care erau vizate și accizele la benzină și motorină, care crescuseră cu 50%.

Publicitate

„Aceste scumpiri sunt, însă, incomparabil mai mici faţă de cele care vor deriva din majorarea preţului de vânzare a gazelor naturale de către Gazprom. De la 1 ianuarie, concernul rus a stabilit pentru Republica Moldova preţul de 233 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale consumate. Aceasta înseamnă că moldovenii vor plăti cu 40 de dolari mai mult pentru o mie de metri cubi de gaze naturale importate din Rusia”, scria ediția românească a publicației germane.

...

Ministrul de atunci al Economiei, Valeriu Lazăr, afirma că în aceste condiții Guvernul urma să aplice măsuri compensatorii, în mare parte destinate categoriilor social vulnerabile. Acesta mai preciza că majorarea tarifelor la gaze urma să ducă la scumpirea energiei electrice și a căldurii.

La rândul său, premierul de atunci, Vlad Filat, afirma că R. Moldova era dispusă să plătească pentru gazele rusești conform prețului mediu european „decât să fie șantajată, în permanență, politic, de Rusia”. 

2012 - 2016: Tarif de peste 6 lei 

În ianuarie 2012, prețul contractual de achiziție a gazelor naturale a continuat să crească ajungând la 383,3 dolari/1.000 m3, fiind totuși mai mic decât cel din ultimele luni ale lui 2011 (402$). Chiar și așa, tariful pentru consumatori a fost majorat de la 4 lei la maximul de 6,3 lei. Totuși, cel mai mare preț a fost atins în 2015, când prețul contractual de achiziție a atins cifra de 450,6 dolari SUA/1.000 m3 de gaz.

Decizia de a majora tarifele atunci a fost criticată, majorarea fiind considerată drept una nemotivată, deși ANRE afirma că aceasta se datora necesității de acoperire a devierilor tarifare, majorării salariilor și a prețului de transport. Totodată, reprezentanți ANRE afirmau că un alt motiv era legat de devalorizarea leului din acea perioadă, care avea loc pe fundalul furtului unui miliard de dolari din sistemul bancar al țării.

Totul se întâmpla în perioada în care negocierile pentru un acord de asociere cu Uniunea Europeană erau în toi, iar la summitul de la Vilnius din 2013, R. Moldova semnase Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, ceea ce a trezit mari nemulțumiri la Moscova, țara fiind amenințată inclusiv cu întreruperea livrărilor de gaze.

Cu toate acestea, din contra, prețul a scăzut, fiind de 397,6 dolari/1.000 m3 de gaze naturale, ieftinirea prețului fiind una constată până în 2021. 

2016 - 2021: Ieftinire constantă până la 4 lei/m3

În anul 2016, pe fondul unui climat politic tensionat, dar și al alegerilor prezidențiale, ANRE a anunțat că noile tarife pentru gazele naturale scad de la 6,2 lei la 6 lei, acest lucru fiind dictat și de scăderea prețului de achiziție, care ajungea de la 330 de dolari în 2015, la 263 de dolari la începutul lui 2016. Conform datelor ANRE, ieftinirea va fi una constantă din acest moment.

...

În 2017, scăderea a continuat până la 5,5 lei pentru consumatori, prețul de import fiind în jur de 278,4 dolari în timp ce în 2018 acesta a ajuns la 263 de dolari pentru mia de metri cubi. În același an, a avut loc o nouă scădere, de la 5,5 lei la 4,4 lei, sau cu aproximativ 20%. Tariful respectiv a rămas, în linii mari, neschimbat  până în toamna lui 2021, când schimbarea puterii de la Chișinău, aduce prima mare criză energetică din ultimul deceniu.

2021 - 2022: Anul recordurilor

La scurt timp de la instalarea noii guvernări pro-europene la Chișinău, au apărut și primele probleme în relația cu Rusia, în special la capitolul gaze naturale, fiind declarată stare de urgență în acest sens. Astfel, pentru luna octombrie 2021, țara noastră a achitat cel mai mare preț din acel moment, fiind vorba de 790 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz, care de altfel nu a fost livrată decât în proporție de 2/3 din necesar. Atunci, vicepremierul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, afirma că tariful va rămâne neschimbat.

Chiar și așa, după încheierea unui nou contract cu Gazprom, din luna noiembrie 2021, a fost aplicat inițial un tarif provizoriu de 10 lei și 26 de bani pentru un metru cub de gaz, tariful fiind aproape dublat și aplicat începând cu 1 noiembrie 2021, fiind vorba de o majorare retroactivă. Asta în condițiile în care prețul de import scăzuse până la aproximativ 450 de dolari pentru mia de metri cubi.

La 24 decembrie 2021, ANRE a aprobat un nou tarif, mai mic cu opt bani, fiind vorba de 11 lei cu TVA pentru un metru cub. Cu toate acestea, criza energetică a împins prețul de import în sus, până la 620 de dolari, astfel încât la 28 ianuarie, ANRE a adoptat o nouă majorare retroactivă a tarifelor la gazele naturale, fiind vorba de 15,18 lei cu TVA pentru un metru cub de gaze naturale.

În acest sens, Guvernul a anunțat un program de compensații pentru populație în scopul reducerii impactului noilor majorări, inițial fiind alocate 1,6 miliarde lei, suma ajungând până la 3 miliarde în primăvară, pe fondul noilor majorări.

Chiar și așa, criza energetică a continuat, prețul de achiziție crescând tot mai mult în special după schimbarea formulei de calcul a prețului pentru perioada de vară. În acest mod, în luna aprilie curent, R. Moldova a ajuns să plătească un preț de 1.193 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz. În acest context, la 25 mai, Moldovagaz a solicitat ANRE o nouă majorare a tarifelor la gazele naturale, urmând ca în cazul unei aprobări a cererii, un metru cub de gaze să ajungă la tariful de 22 de lei din 1 iunie.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal