EDITORIAL |  Efectele secundare ale puterii - când sexul consensual nu e decât un joc pentru muritorii de rând

EDITORIAL | Efectele secundare ale puterii - când sexul consensual nu e decât un joc pentru muritorii de rând

Atenția sexuală nedorită, abuzul sexual, violul sunt despre putere. Cine o deține se simte în drept să întindă mâna și să ia. Și dacă până mai nu demult aceste lucruri se întâmplau în acea lume paralelă unde orice e posibil pentru unii și nimic pentru alții, și acolo rămâneau, în ultimii ani linia invizibilă care despărțea lumile noastre începe să se dizolve, iar asta înseamnă că vom auzi tot mai des acuzații de hărțuire sexuală și viol la adresa celor care dețin, într-o formă sau alta, puterea. Țara noastră nu va fi o excepție, chiar dacă valul ne va lovi mai târziu. 

Franța este acum în miezul unui scandal sexual cu implicarea unuia dintre miniștrii noului Cabinet. Damien Abad, proaspăt numit ministru al Solidarității și al persoanelor cu dizabilități, se confruntă cu un control intens în urma acuzațiilor de viol din partea a două femei, care l-au acuzat că le-a forțat să aibă relații sexuale nedorite cu el la sfârșitul lui 2010 și începutul lui 2011. Una dintre femei a depus chiar două plângeri la poliție în 2012 și 2017, dar acestea au fost ulterior închise fără ca să fie luată vreo măsură.

Acesta nu este primul caz în care miniștrii sau înalții funcționari de stat francezi sunt implicați în istorii foarte puțin glorioase de hărțuiri sexuale sau chiar violuri. 

Publicitate

Alt caz răsunător care se desfășoară în prezent este cel a lui Nicolas Hulot. La sfîrșitul lui 2021 acest jurnalist, prezentator TV și militant ecologist cu o carieră strălucită și o prezență remarcabilă în viața publică din Franța, fost ministru al Ecologiei, a fost învinuit de șase femei, unele din care minore la momentul producerii faptelor, de hărțuiri sexuale și viol. 

Chiar dacă o parte din faptele care i se incriminează s-au produs cu peste trei decenii în urmă, popularitatea și puterea lui Hulot erau atât de covârșitoare și intimidante de-a lungul anilor, încât victimile n-au îndrăznit să depună plângeri sau să iasă public cu istoriile lor. Abia la sfârșitul lui 2021, după ce la un post TV a fost difuzat un reportaj de investigație despre abuzurile sexuale comise de Nicolas Hulot, autoritățile s-au autosesizat și au pornit o anchetă împotriva acestuia.

Gérald Darmanin, a fost numit în 2020 ministru de Interne, chiar dacă era acuzat de viol, hărțuire sexuală și abuz de încredere de către o femeie pe nume Sophie Patterson-Spatz pentru fapte care datează din 2009. La începutul lui 2022, Parchetul din Paris a cerut clasarea dosarului prin rechizitoriu definitiv. Gérald Darmanin este și azi ministrul de Interne al Franței, chiar dacă împotriva lui a mai fost depusă o plângere de către altă femeie, pentru abuz de slăbiciune.

Hărțuirile sexuale au fost întotdeauna parte din meniul celor puternici. Iar cei puternici, așa cum lesne putem observa din istorie, dar și din realitățile prezentului, sunt în mare majoritate bărbații.

Autor:

Să atentezi la integritatea corporală a unei femei, care, social, e pe o poziție de subordonare, e ca o șotie mică și nevinovată. În lumea acestor bărbați puternici, unde totul este acoperit de iluzia permisivității absolute, aceste fapte se uită repede, ca niște nedumeriri de moment.

Faptul că Franța se scaldă de ceva timp în apele tulburi ale trecutului murdar al miniștrilor și persoanelor publice nu înseamnă că acestea se întâmplă doar în țara-hexagon.

Ele se întâmplă oriunde există bărbați puternici și femei cu acces redus la putere. Adică peste tot.

Autor:

Ceea ce e uimitor, însă, este că, deși trăim vremuri în care gândirea umană naște tehnologii ce ne vor schimba radical viitorul și explorează lumi despre care înainte nici n-am fi îndrăznit să visăm, modul în care specia umană continuă să mânuiască puterea rămâne unul foarte rudimentar. 

Fii puternic ca să obții ceea ce vrei, indiferent de ce ar putea fi obiectul acestor dorințe - o fată, o jumătate de țară, un business sau o femeie. 

Autor:

Poți să ai, însă, toată puterea și toți banii lumii și să continui să ceri favoruri sexuale în schimbul favorurilor operaționale sau chiar a unor cadouri ciudate, ca în cazul lui Elon Musk. Cel mai bogat om din lume a fost acuzat recent de o însoțitoare de bord a flotei sale corporative de conduită sexuală necorespunzătoare. Femeia susține că Musk și-a expus penisul în erecție și i-a oferit să-i cumpere un cal în schimbul unui masaj erotic.

Puterea are limitele sale, asta ne-o dovedesc toate acuzațiile, plângerile, procesele pornite împotriva mai-marilor acestei lumi care au crezut că orice le este permis. Chiar dacă ne-a luat secole să acumulăm curaj și să mergem împotriva lor, odată ce am pornit pe acest drum, lucrurile nu mai pot fi la fel.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal