Ședința CUC la Bender: Delegația Chișinăului constată provocări în regiune - posturi ilegale de control, forțe cu destinație speciale „собр” și armament. Ce solicită

Ședința CUC la Bender: Delegația Chișinăului constată provocări în regiune - posturi ilegale de control, forțe cu destinație speciale „собр” și armament. Ce solicită

Delegația R. Moldova a cerut Tiraspolului să elimine posturile de control instalate fără aprobarea Comisiei Unificate de Control (CUC) La fel, reprezentanții Chișinăului au atras atenția membrilor CUC asupra acțiunilor provocatoare care se constată începând cu 26 aprilie și a cerut eliminarea ilegalităților. Subiectele au fost discutate la 26 mai, la Bender.

În cadrul reuniunii de lucru a membrilor Comisiei Unificate de Control, s-a discutat incidentul din 14 aprilie, când delegația Republicii Moldova a fost reținută abuziv de către așa-zișii „grăniceri” la postul ilegal instalat la intrarea în orașul Bender.

 Părțile au exprimat îngrijorarea Comisiei în legătură cu incidentul care a demonstrat că structurile de forță ale Tiraspolului subminează dreptul la libera circulație în Zona de Securitate.

Publicitate

La aceeași ședință, în cadrul audierii rapoartelor Comandamentului Militar Întrunit privind situația în Zona de Securitate în care este reflectată prezența posturilor instalate fără aprobarea Comisiei, delegația R. Moldova a cerut eliminarea obstacolelor și a armamentului care împiedică libera circulație a cetățenilor.

 La fel, reprezentanții Chișinăului au atras atenția asupra mai multor acțiuni provocatoare documentate de observatorii militari începând cu 26 aprilie.

„Este vorba de consolidarea posturilor ilegale prin montarea unor instalații din beton cu blocarea căilor de acces, dar și de introducerea patrulelor înarmate în localitățile din regiune, plasarea sacilor cu nisip și blocurilor din beton în jurul anumitor sedii, săparea tranșeelor etc. La aceste „posturi consolidate” reprezentanții structurilor de forță efectuează fără nici un temei controlul actelor, lucrurilor și automobilelor cetățenilor. Este îngrijorător faptul că în orașul Bender – raion cu regim sporit de securitate, au fost introduse abuziv forțe cu destinație speciale „собр”, la fel dotate cu arme de foc. Drept consecință, populația s-a alarmat, timp de o săptămână s-a atestat un flux sporit de oameni deplasându-se spre malul drept”, notează într-un comunicat Delegația R. Moldova.

Prin urmare, delegația Chișinăului a propus examinarea în cadrul Comisiei a încălcărilor relevate și luarea unor măsuri eficiente pentru eliminarea ilegalităților și neadmiterea lor pe viitor.

 De altă parte, la aceeași ședință,  a fost abordat subiectul privind proiectul de modernizare a infrastructurii rutiere a porțiunii de drum ,,Bender-Varnița-Cartierul Nordic”, implementarea căruia este preconizată în Zona de Securitate în cadrul Programului „Consolidarea măsurilor de încredere” (CBM5), finanțat de UE și administrat de PNUD. Delegația Republicii Moldova a declarat că susține realizarea proiectului, subliniind necesitatea asigurării liberei circulații și înlăturării posturilor ilegale pe acest traseu.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal