
În 2020, veniturile din vânzări ale IMM-urile din Moldova au constituit peste 39% din totalul pe economie (GRAFIC)
Veniturile din vânzări ale întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) în 2020 au însumat peste 150 de miliarde de lei sau 39,3% din veniturile din vânzări în total pe economie. Acestea s-au redus pe timp de pandemie cu 4,6% față de anul 2019. Datele se conține într-un studiu realizat cu sprijinul Fundației Soros.
・
În anii pre-pandemici, firmele micro au înregistrat cele mai mari creșteri medii anuale (de 8,9%). În schimb, tot ele au fost și cele mai puternic lovite de criză, cu o reducere medie a cifrei de vânzări de 6,3% în 2020. Pandemia a redus cifrele de afaceri ale tuturor întreprinderilor, indiferent de mărime.

În perioada 2016-2019, cifra de afaceri a IMM-urilor a crescut cu o medie anuală de 7,7%. Firmele micro și medii au fost principalii catalizatori ai acestei creșteri în toate sectoarele, cu excepția comerțului.
Creșteri susținute s-au înregistrat în construcții (+11,2%), agricultură (10,4%) și servicii (9,2%), în timp ce ratele de creștere în comerț (6,6%) și industrie (+5,3%) au fost mai moderate.
Ponderea comerțului în cifra de afaceri a IMM-urilor a scăzut de la 51% la 49%, iar cele 2 puncte procentuale au revenit în mod egal serviciilor (cu 23%) și construcțiilor (8%). Criza pandemică a tăiat puțin peste 9% din cifra de afaceri din servicii și agricultură, care a avut de suferit în plus și de pe urma secetei și a unui an agricol prost.
Industria și construcțiile (din contul întreprinderilor mijlocii) au rămas pe linia de plutire, cu creșteri marginale în 2020. În condițiile reducerii stocurilor de companii mijlocii și mici, cifra de afaceri medie per întreprindere s-a redus într-un ritm mai lent (-3,4% în cazul întreprinderilor mijlocii și -1,3% în cazul celor mici).
În schimb, creșterea stocului de firme micro, în combinație cu reducerea cifrei de afaceri din acest segment cu 6,3% a dus la venituri din vânzări per întreprindere cu 9,1% mai mici în 2020. Cele mai afectate au fost agricultura și serviciile, cu vânzări medii per întreprindere mai mici cu circa 14,2%, respectiv 11,7% în 2020.
Marja intensivă a efectelor pandemiei poate fi măsurată prin modificările vânzărilor lunare ale firmelor comparativ cu aceeași lună a anului precedent. Conform celui mai recent sondaj al Băncii Mondiale privind impactul COVID-19 asupra activității întreprinderilor, vânzările medii lunare ale întreprinderilor mici au fost cel mai grav afectate, fiind în medie cu 15% mai mici în 2021 comparativ cu 2020.
Află și: Contabilitatea pe înțelesul administratorilor IMM-lor