Raportul Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării: Cele mai multe decizii de constatare au vizat lezarea demnității (GRAFIC)

Raportul Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării: Cele mai multe decizii de constatare au vizat lezarea demnității (GRAFIC)

Lezarea demnității prin intermediul instigării la discriminare constituie domeniul cu cele mai multe decizii de constatare adoptate de Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității în 2021. Evidențierea originii etnice, în context negativ, în articolele din presă și emisiuni TV este una din principalele probleme identificate în acest domeniu. 

Tot aici se înscriu aspecte privind discursul instigator la discriminarea femeilor în politică; mesajul instigator față de persoanele LGBT+; afirmații rasiste din partea persoanelor influente și producerea, limbajul instigator față de persoanele cu tulburări din spectrul autismului și distribuirea publicității sexiste.

Câmpul muncii este domeniul căruia îi revine 23,5 % din totalul deciziilor de constatare emise în anul 2021. Aspectele invocate în plângerile ce vizează câmpului muncii țin de: cerințele discriminatorii la încadrarea în muncă; încheierea neîntemeiată a contractelor de muncă pe perioadă determinată; hărțuirea în relațiile de muncă, remunerarea inegală și obstrucționarea activității organizației sindicale alternative.

...

Discriminarea în acces la bunuri și servicii disponibile publicului atinge 18% în totalul deciziilor de constatare emise de către Consiliu.

Cele mai des invocate probleme în acest domeniu țin de refuz în acomodare rezonabilă a serviciilor servicii de transport; inaccesibilitatea obiectelor de menire socială la nevoile persoanelor cu dizabilități; stabilirea diferențiată a taxelor locale pe criteriul apartenenței politice; termen redus de valabilitate a actului de identitate pentru persoanele care au renunțat la număr de identificare de stat; restricții la accesarea programului de subvenționare a dobânzilor.

Față de anii precedenți, se înregistrează o ușoară scădere a numărului de decizii de constatare a discriminării în acest domeniu.

Începând cu anul 2015, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, Consiliul desfășoară studiul privind percepțiile și atitudinile populației față de egalitate. Rezultatele acestor evaluări sunt publicate odată la trei ani, iar în anul 2021 studiul respectiv s-a desfășurat pentru a treia oară.

Astfel, studiul arată o ușoară înrăutățire a rezultatelor față de cele înregistrate în 2018. Conform sondajului, grupurile minoritare acceptate în cea mai mare măsură sunt rușii și persoanele care nu vorbesc limba de stat, ceea ce ar însemna că cei mai mulți dintre respondenți ar accepta în principiu o relație de prietenie cu aceștia.

...

Pe de altă parte, dintre toate grupurile minoritare prezentate, grupul acceptat în cea mai scăzută măsură este reprezentat de persoanele LGBT+, cărora respondenții le-ar acorda cel mult statut de vizitator al țării. Cel mai înalt grad de toleranță îl înregistrează persoanele atei / agnostici.

Studiul a fost realizat în cadrul proiectului comun a Uniunii Europene și Consiliului Europei „Consolidarea capacităților actorilor din sectorul justiției pentru realizarea actului de justiție în conformitate cu standardele europene, pentru combaterea discriminării în Republica Moldova” care este parte a programului „Parteneriat pentru Buna Guvernare”.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.