
Alegerile locale noi din 29 mai 2022 vor fi monitorizate de 59 de observatori naționali
Alegerile locale noi din 29 mai 2022 vor fi monitorizate de 59 de observatori naționali, anunță Comisia Electorală Centrală. Conform prevederilor Codului electoral, agitația electorală este strict interzisă în ziua alegerilor și cea precedentă ei. În această perioadă nu este permisă nici apariția candidaților în alegeri la emisiuni televizate sau radiofonice.
・
Potrivit datelor din Registrul de Stat al Alegătorilor, conform situației din 27 mai curent, numărul total al cetățeni cu drept de vot este de 22.053.

Comisia Electorală Centrală anunță că alegerile locale noi din 29 mai 2022 vor fi monitorizate de 59 de observatori naționali. Conform criteriului de gen, 38 observatori sunt femei, iar 21 sunt bărbați.
Din partea Asociației Promo-LEX au fost acreditați 46 observatori, iar organele electorale inferioare au acreditat 13 observatori din partea concurenților electorali.
Observatorii acreditați pentru acest scrutin vor putea semnala, în regim online, încălcările comise în secția de votare în ziua alegerilor. Sesizările depuse prin intermediul paginii observator.cec.md vor fi recepționate și examinate de către reprezentanții organele electorale, fiindu-le oferite soluții în cel mai operativ mod.
Amintim că pe 29 mai curent vor avea loc alegeri locale noi în 10 localități din țară. În cazul a 8 localități urmează să fie ales primarul: comuna Ghetlova, raionul Orhei; comuna Horodiște, raionul Rezina; satul Zastânca, raionul Soroca; satul Moara de Piatră, raionul Drochia; satul Tătărești, raionul Strășeni; satul Glinjeni, raionul Fălești; satul Zăicani, raionul Râșcani și satul Hagimus, raionul Căușeni, iar în alte 2 localități, comuna Lozova, raionul Strășeni și comuna Bobeica, raionul Hâncești, vor fi organizate alegeri pentru componența consiliilor locale.
Conform prevederilor Codului electoral, agitația electorală este strict interzisă în ziua alegerilor și cea precedentă ei. În această perioadă nu este permisă nici apariția candidaților în alegeri la emisiuni televizate sau radiofonice. Menționăm că interdicția nu se aplică pentru informațiile deja plasate pe internet și pe afișele expuse anterior.
Totodată, concurenții electorali nu pot efectua virări în/din contul cu mențiunea „Fond electoral”.
Continuarea agitației electorale în zilele menționate de către mass-media, concurenți electorali și cetățeni constituie contravenție administrativă și se sancționează cu amendă, de la 15 la 30 de unități convenționale aplicată persoanei fizice ori cu amendă de la 35 la 50 de unități convenționale, aplicată persoanei cu funcție de răspundere sau concurentului electoral.