
Parcul Alunelul: Din 2019 au fost emise trei autorizații de tăiere și curățare a arborilor. Printre lucrările permise în ianuarie - un singur plop (INFOGRAFIC)
Cu sute de arbori plantați anual și zeci de parcuri, alei și scuaruri, Chișinăul tinde și pretinde la titlul de cel mai verde oraș. Un scop frumos, am zice, dacă această părticică de natură infiltrată în fiece colț de curte și drum n-ar purta și o doză de nepăsare și pericol. Or aceste spații trebuie gestionate, curățate regulat și ținute la evidență. Răspundere stipulată în lege, dar pasată de la o autoritate la alta când consecințele devin letale. O creangă căzută în parcul Alunelul din capitală, în luna mai, a luat viața unui copil. Câte astfel de crengi mai stau să cadă și ce măsuri s-au întreprins în acest parc în ultimii ani? Agenția de Mediu raportează, într-un răspuns pentru AGORA, volumul autorizațiilor emise pentru Primăria Chișinău în privința parcului Alunelu.
・
Din 2018, de când există Agenția de Mediu și până în prezent, la solicitările înaintate de Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” din cadrul Consiliului Municipal Chișinău, Agenția a eliberat trei autorizații pentru lucrări de tăieri și curățare a vegetației forestiere din parcul Alunelul.
Prin urmare, în volum diferit, lucrările au fost permise în anii 2019, 2020, 2022. Agenția de Mediu susține că pentru anul 2021 nu au fost solicitări în privința parcului cu pricina, iar ultimele lucrări au fost făcute în ianuarie curent. Mai mult de atât, în ultima autorizație, au fost permise lucrări doar în privința unui singur copac de plop, aflat lângă havuzul din parcul Alunelul. Agenția de Mediu susține că așa ar fi fost solicitările. Iată, mai exact, ce anume a fost permis.

Autorizații pentru anul 2019
În anul menționat, Agenția de Mediu a permis autorităților municipale (n.r. Autorizația pentru tăieri în fondul forestier și a vegetației forestiere din afara fondului forestier 217 din 08.05.2019) tăieri de igienă a 78 de copaci din parcul Alunelul
.
Precizăm că prin tăieri de igienă se subînțelege „asigurarea unei stări fitosanitare corespunzătoare a arboretelor, prin extragerea arborilor uscați sau în curs de uscare, căzuți, rupți și doborâți de vânt și zăpadă, puternic atacați de insecte”.
Tot în 2019, Agenția a permis celor de la Spații Verzi curățare sanitară a 68 de arbori din parcul Alunelul și elagaj (n.r. lucrări de îndepărtare a crengilor din partea inferioară a tulpinii arborilor) pentru 52 de copaci. În total, în acel an, din parcul Alunelul au fost colectați 152,34 m3 de lemn.
Autorizații pentru anul 2020
În următorul an, după solicitările de la „Spații Verzi”, Agenția de Mediu susține că a eliberat o nouă autorizație pentru tăieri forestiere - „P-0414/2020 din 11.08.2020”. Prin urmare, în luna august au fost permise tăieri de igienă a 15 arbori, curățare sanitară a 89 de copaci și elagaj pentru alți 15 copaci. În rezultat, volumul masei lemnoase obținute a fost de 30,06 m3.
Agenția de Mediu precizează pentru AGORA că în următorul an, în 2021, nu ar fi primit solicitări de la autoritățile municipale pentru lucrări similare în parcul Alunelul.
Astfel, după autorizațiile din august 2020, următoarele permisiuni au fost eliberate în ianuarie 2022.
Autorizații pentru anul 2022
La începutul acestui an, Agenția de Mediu a eliberat Autorizația sub numărul P-1629/2022 din 27 ianuarie. În acest document, agenția dădea acordul pentru tăierea de igienă a 11 arbori, curățare sanitară a patru copaci și elagaj pentru un arbore din parcul Alunelul. În total, volumul masei lemnoase este de 10,73 m3.
„Menționăm că în toate aceste trei acte permisive au fost solicitate și autorizate lucrări silvotehnice pentru arborii de specia Plop din Parcul „Alunelul”, în ultima autorizare fiind inclus doar un singur arbore de Plop situat în preajma havuzului, așa cum a fost solicitat de Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”.
Agenția de Mediu
Autor:
Este de menționat că odată ce întreprinderea municipală „Spații Verzi” primește autorizațiile emise de Agenția de Mediu, acestea au termen de valabilitate de un an din data eliberării. Iar în continuare, controlul de stat asupra realizării măsurilor de protecţie a spaţiilor verzi, inclusiv de realizare a lucrărilor de tăieri conform autorizațiilor emise, se face de către Inspectoratul pentru Protecția Mediului.
Tragedia din mai 2022
Ziua de 14 mai a fost marcată de decesul unui copil cu vârsta de puțin peste un an. Tragedia s-a întâmplat în parcul Alunelul din Chișinău. La un moment dat, o buturugă dintr-un copac a căzut peste căruciorul în care se afla fetița. Traumele s-au dovedit incompatibile cu viața, iar copila a decedat la scurt timp la spital.
Ulterior, s-a dovedit că arborele era un plop. Autoritățile responsabile de cele întâmplate au venit cu reacții în scurt timp.Primăria Chișinău a spus că ar fi solicitat de la Agenția Mediului permisiune pentru curățarea și defrișarea a 170 de arbori, dar ar fi primit acord pentru mai puțini copaci.
De partea cealaltă, Agenția de Mediu susține că arborele care a căzut nu se regăsește în lista arborilor propuși spre autorizare pentru curățare înaintată de cei de la întreprinderea municipală „Spații Verzi”.
În scurt timp Procuratura Chișinău a pornit un dosar penal pentru neglijență în serviciu. Iar Primăria Chișinău a inițiat o anchetă internă. Mai mult, șeful Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” din capitală, Serghei Carp a fost demis din funcție.
Pericolul rămâne
La distanță de doar câteva zile de tragedie, la 18 mai, în același parc Alunelul, un alt arbore a fost doborât la pământ. S-a întâmplat chiar sub ochii reporterei AGORA. Din imagini se vede că arborele are ramuri uscate. Copacul a căzut la câțiva metri de trecători.
Vezi și: Expertul care a văzut cazul: Era putred și bolnav
Defrișări în parcul Alunelul: Spații Verzi intervine fără autorizații de la Agenția de Mediu
Mai exact, în cursul ultimei săptămâni din luna mai, în parcul Alunelul din sectorul Buiucani al capitalei au fost defrișați mai mulți copaci și tăiate crengile mai multor arbori. Lucrările au fost întreprinse de angajații Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”. Instituția recunoaște că a intervenit în lipsa unei autorizații din partea Agenției de Mediu, cu riscul de a fi sancționată.
Citește mai mult aici: Angajații „Spații Verzi” au intervenit cu defrișări în parcul Alunelul fără autorizații de la Agenția de Mediu. Cum explică
„Ultimele lucrări în Grădina Publica „Alunelul” au fost efectuate doar asupra arborilor ce aveau un potențial pericol de avariere. Pentru a reuși intervenția asupra acestora până la o manifestație ce urma sa aibă loc în zona parcului, aceste lucrări au fost efectuate în lipsa autorizației, cu riscul de a fi sancționați ulterior de Inspecția pentru protecția Mediului”, ne-a spus șeful Secției Inspectorat din cadrul „Spațiilor Verzi”, Vladislav Vengher.
Pe de altă parte, instituția precizează că la data de 19 mai Agenției de Mediu i-a fost transmis actul de cercetare fitosanitară în care au fost incluși restul arborilor din perimetrul parcului, însă actul a rămas fără niciun răspuns până acum.