„Relații armonioase în familie” - cel mai popular curs opțional în școlile din Moldova

„Relații armonioase în familie” - cel mai popular curs opțional în școlile din Moldova
La Strada

Lipsa unor programe educaționale pentru tineri, orientate spre formarea unor familii armonioase şi durabile, în care problemele să fie analizate și soluționate non-violent, a determinat specialiștii și specialistele „La Strada” să elaboreze un curriculum pentru disciplina opţională „Relaţii armonioase în familie”. 

Doar în perioada 2016-2020, cursul a fost predat în mai mult de 40 de licee din toată țara. De la cei peste 20 de profesoare și profesori care au predat „relațiile armonioase”, dar și de la discipolii lor, am aflat că este unul dintre cele mai populare cursuri opționale din școala lor. Și tot de la pedagogi am aflat că ar prefera să le poată vorbi copiilor despre arta comunicării empatice de la vârsta adolescenței timpurii a elevilor. 

Pornind de la aceste recomandări, în anul 2021, Centrul Internațional „La Strada, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, UN Women Moldova, cu sprijinul financiar al Suediei, și-au asumat împreună responsabilitatea pentru extinderea spectrului vârstei la care elevii să poată învăța despre relațiile armonioase în familie, pe înțelesul lor, din resurse și conținuturi adaptate nevoilor și particularităților de vârstă. 

„Experiența de asistență și suport a sute de femei care au trecut prin violență în familie ne-au arătat că violența în familie este un model care poate fi învățat sau transmis de la o generație la alta. Asta ne-a determinat să elaborăm o disciplină opțională pentru tineri și tinere. Disciplina opțională „Relații armonioase în familie” are ca scop principal să ajute tânăra generație să învețe despre relațiile non-violente și comunicarea asertivă.

Directoare Executivă a CI „La Strada”, Elena Botezatu

Rezultatele pilotării disciplinei la etapa gimnazială au fost prezentate în cadrul unui eveniment de totalizare la care au participat și cadrele didactice din cele 12 instituții de învățământ din toată țara, în care a fost testat conținutul curriculei pe parcursul anului curent de studii.

„Disciplina „Relații de familie armonioase” se conține în portofoliul disciplinelor opționale pentru învățământul general, în aria curriculară „Educația socio-umanistică”. Considerăm că în prezent, studierea acestei discipline este foarte importantă, deoarece îi învață pe elevi cum să-și gestioneze corect emoțiile, trăirile. Îi ajută să conștientizeze consecințele violenței în familie, dar și să prevină unele actele de violență și să construiască relații sănătoase cu semenii lor.

Secretar de Stat, Ministerul Educației și Cercetării,  Adriana Cazacu

O cercetare realizată în cadrul aceluiași proiect arată că peste 90% dintre elevi consideră că disciplina corespunde perfect intereselor și așteptărilor pe care le au ca adolescenți. Cele mai utile subiecte, în opinia elevilor, sunt cele legate de prietenie și relațiile pe care le leagă acum, arta de a comunica în familie și subiectele legate de violența în familie.  

Cercetarea a mai arătat că disciplina opțională și-a pus amprenta și pe comunicarea dintre copii și părinți. Atât adolescenții, cât și părinții acestora au remarcat că procesul de comunicare dintre ei s-a îmbunătățit vizibil. Iar majoritatea cadrelor didactice au căzut de acord că „cea mai importantă schimbare este că elevul vine și discută cu părinții”.

„Cu ajutorul disciplinei „Relații Armonioase în Familie”, UN Women alături de Centrul „La Strada” și Ambasada Suediei, susține Guvernul în procesul de promovare a egalității de gen. De asemenea, contribuie la implementarea Convenției de la Istanbul, recent ratificată, și a Strategiei naţionale de prevenire și combatere a violenţei faţă de femei și a violenţei în familie.

Reprezentantă de țară, UN Women Moldova, Dominika STOJANOSKA

De altfel, lecția de relații armonioase studiată pe parcursul a doar două semestre a sporit ponderea adolescenților care înțeleg corect esența egalității de gen. Aceasta este percepută, actualmente, prin prisma egalității în drepturi și obligații ale partenerilor. În grupul celor care au beneficiat de disciplina opțională, percepția dată a sporit cu peste 8% (de la 74,1%, la 82,8%). La această disciplină suntem noi înșine.

Putem să ne simțim liber, să discutăm lucruri care ne interesează cu adevărat, este una dintre cele mai relevante atitudini ale tinerilor față de disciplină, constatate în cadrul cercetării care a evaluat schimbarea de percepții și atitudini ale elevilor care au studiat disciplina pe parcursul perioadei de pilotare. Mai multe impresii ale elevilor și profesoarelor implicați în proiect le puteți viziona în acest reportaj video: https://cutt.ly/OH6Omi1.

„Școala este un loc excelent unde elevii pot învăța nu doar despre fapte reale, dar unde pot discuta despre abilități necesare în viața de zi cu zi și în ce fel de lume am vrea să trăim. Disciplina opțională „Relații Armonioase în Familie”, elaborată de „La Strada” împreună cu UN Women, este un exemplu foarte bun despre cum școala poate deveni o forță a schimbării. Acest curs le oferă elevilor instrumentele necesare pentru a crea relații și familii sănătoase.

Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Katarina FRIED

Studierea disciplinei opționale „Relații armonioase în familie” în instituțiile de învățământ din Republica Moldova, la etapa gimnazială, este parte a  proiectului Dezvoltarea, pilotarea și integrarea prevenirii timpurii a violenței în bază de gen și a violenței împotriva femeii în programa școlară, implementat de Centrul Internațional „La Strada” în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, cu susținerea UN Women Moldova și cu sprijinul financiar al Suediei.

*Acest articol este publicat cu susținerea Centrului Internațional „La Strada”.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
20 de ani și la fel de multe proiecte numără Centrul „La Strada”. Ce planuri are organizația pentru perioada următoare (VIDEO)

20 de ani și la fel de multe proiecte numără Centrul „La Strada”. Ce planuri are organizația pentru perioada următoare (VIDEO)

La Strada: În izolare, femeile au suportat forme grave de violență psihologică în familie

La Strada: În izolare, femeile au suportat forme grave de violență psihologică în familie

Siguranța copiilor în mediul online, prerogativa unei colaborări dintre Ministerul Educației și Centrul Internațional ,,La Strada”

Siguranța copiilor în mediul online, prerogativa unei colaborări dintre Ministerul Educației și Centrul Internațional ,,La Strada”

Advertoriale
Fă-ți ghiozdanul pentru școală cu METRO! Rechizitele care îți vor face învățatul mai plăcut (FOTO)

Fă-ți ghiozdanul pentru școală cu METRO! Rechizitele care îți vor face învățatul mai plăcut (FOTO)

Maib a inaugurat „maib Academy”, un centru inovativ de instruiri pentru angajați

Maib a inaugurat „maib Academy”, un centru inovativ de instruiri pentru angajați

Î.S. MOLDATSA recrutează. Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar

Î.S. MOLDATSA recrutează. Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
  DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Zelenski îi avertizează pe oficialii ucraineni să nu vorbească despre tacticile militare ale Kievului
 • 2
  Primul satelit moldovenesc a fost plasat cu succes pe orbită
 • 3
  Așa-zisul ministru de externe din stânga Nistrului s-a întâlnit cu reprezentantul special al Ucrainei pentru reglementarea moldo-transnistreană
 • 4
  Primul sector din drumul de ocolire a municipiului Chișinău este gata în proporții de 70%, anunță Spînu
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.