Stamate explică motivul pentru care cei arestați sunt eliberați din izolator: R. Moldova ar putea fi din nou condamnată la CtEDO

Stamate explică motivul pentru care cei arestați sunt eliberați din izolator: R. Moldova ar putea fi din nou condamnată la CtEDO

Deputata Olesea Stamate explică într-o postare pe pagina ei de Facebook motivele pentru care mulți dintre cei arestați și plasați în izolator, sunt ulterior eliberați sau trimiși în arest la domiciliu. Parlamentara susține că înțelege frustrările cetățenilor și le cere acestora că facă diferența între persoanele cercetare penal și cele condamnate prin decizia instanței de judecată.

„Discut zilnic cu cetățenii noștri, și de foarte multe ori aud aceeași supărare sau frustrare, care sună cam așa:

“Doamna Stamate, cât se poate să-i eliberați pe cei care sunt arestați? Îi arestează procurorul pe 30 de zile, apoi le dă drumul acasă (arest la domiciliu sau obligația de nepărăsire țării). Parcă tot ce se face este un show de ochii lumii…. Ii arestează și apoi îi eliberează”.

Înțeleg frustrarea voastră, stimați cetățeni. Dar trebuie sa facem diferență între o persoană care este cercetată penal și o persoana condamnată prin decizia de judecată”, susține Stamate.

Potrivit președintei Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, la etapa de urmărire penală, atunci când se colectează activ probele, se intervievează martorii, etc. este important să se asigure că bănuitul nu ascunde probleme, nu influențează martorii, sau nu fuge din țară. Din acest motiv, in cazuri când un asemenea risc este, bănuitul este arestat, pentru un termen de 30 zile. In acest timp organul de urmărire penală întreprinde toate măsurile să adune toate dovezile cele mai importante, sa intervieveze toți care cunosc sau au participat la infracțiune.

„Iar după ce aceasta munca a fost făcută nu mai poate fi justificată în fața judecătorului ( or anume el autorizează prelungirea arestului) menținerea în arest, și atunci bănuitul este plasat fie în arest la domiciliu, fie sub control judiciar- ca sa nu poată părăsi țara. Iar procurorul finalizează etapele de urmărire penală și trimite dosarul în judecată”, explică deputata.

Astfel, atunci când judecătorul pronunța sentința de condamnare, inculpatul este arestat si plasat in penitenciar pentru a-și ispăși pedeapsa (dacă este condamnat la închisoare).

Mai mult, parlamentara afirmă că ținerea unei persoane în arest preventiv, în perioada în care vinovăția ei nu a fost constatată în instanța de judecată, este contrar legii și practici CtEDO, motiv pentru care Republica Moldova poate fi (și a fost) condamnată la Înalta Curte.

„Și dacă judecata stabilește că persoana nu este vinovată? El sau ea a fost ruptă de familie, de munca lui, etc timp de doi ani, nefiind vinovata de comiterea infracțiunii”, consideră Stamate.

Acesta cere cetățenilor să înțeleagă că atunci când o persoană a fost arestată iar ulterior plasată în arest la domiciliu sau control judiciar, asta nu înseamnă că nu va fi trasă la răspundere pentru faptele comise.

„Și noi vrem ca marii hoți sa stea la pușcărie. Și vor sta. Dar legile trebuie respecte, în primul rând de procurori și de judecători. Să fie investigate dosarele corect, eficient și cât de poate de rapid, și sa avem primele sentințe de condamnare!”, spune parlamentara.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.