Primarul Ion Ceban, în vizită la Grenoble. Edilul participă la cea de-a doua Sesiune a Orașelor în tranziție

Primarul Ion Ceban, în vizită la Grenoble. Edilul participă la cea de-a doua Sesiune a Orașelor în tranziție

Primarul capitalei, Ion Ceban, se află într-o vizită de lucru în orașul Grenoble, în perioada 30 - 31 mai, la invitația omologului său, Eric Piolle. Edilul va participa la cea de-a doua Sesiune a Orașelor în tranziție „48 de ore de gestionare durabilă a resurselor: A produce și a consuma altfel.

„Principalele subiecte care vor fi puse în discuție în cadrul evenimentului se referă la: managementul resurselor teritoriale - instrumente necesare de aplicat în politica publică; reducerea consumului și dezvoltarea politicilor publice; gestionarea durabilă a resurselor prin abordarea comună etc.”, se arată în comunicatul Primăriei Chișinău.

Publicitate

Edilul capitalei urmează să aibă o întrevedere cu omologul său dar și cu alte oficialități din cadrul orașului Grenoble. Discuțiile ar urma să se axeze pe revitalizarea relațiilor de colaborare, în contextul acordului de înfrățire dintre cele două orașe, cooperarea pe diverse domenii, precum și aplicarea la proiecte comune, gestionarea crizei refugiaților etc.

Citește și: Kiev, Odesa și Cernăuți - înfrățite cu orașul Chișinău. Cum are loc colaborarea pe timp de război

„Potrivit lui Ion Ceban, orașul Grenoble este deținătorul titlului de „Capitala Verde a Europei" pentru anul 2022. Iar acest fapt va impulsiona și inspira și alte orașe să profite de oportunitățile oferite de experiența municipiului Grenoble, în vederea promovării politicilor și bunelor practici urbane”, se menționează în comunicat.

E de menționat că în istoria modernă, orașul Chișinău a încheiat primul său acord de înfrățire la 25 ianuarie 1977, cu orașul Grenoble, Franța. Documentul a fost semnat la Grenoble, între primarii Hubert Dubedou și Nicolae Guzun.

Amintim că la 11 aprilie, primarul de Constanța, Vergil Chițac, a anunțat că a anulat semnarea acordului de înfrățire cu orașul Chișinău, pentru a evita utilizarea în sens politic a acestui eveniment.

Ion Ceban nu s-a lăsat așteptat și a venit la scurt timp cu o reacție pe rețelele sociale. Edilul a scris pe pagina sa de Facebook că „amiralul a capitulat sub presiuni și frustrări personale”. Precizăm că Primăria Chișinău are semnate acorduri de înfrățire cu 17 orașe, dintre care, trei din Ucraina. Este vorba despre Kiev, Odesa și Cernăuți. Alte patru acorduri au fost semnate cu orașele de peste Prut: Suceava, Alba Iulia, București și Iași.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal