Consiliul Concurenței a depistat încălcări care au dus la diminuarea cu aproape 100 mln. de lei a sumei impozitelor achitate în bugetul de stat

Consiliul Concurenței a depistat încălcări care au dus la diminuarea cu aproape 100 mln. de lei a sumei impozitelor achitate în bugetul de stat

Consiliul Concurenței a constatat acordarea unui privilegiu neprevăzut de lege întreprinderilor SA „JLC", SA „Incomlac", SA „Lactis" și SA „Fabrica de unt din Florești", prin atribuirea eronată a pozițiilor tarifare pentru produsele lactate cu conținut de grăsimi străine. Astfel, încălcările vizate au dus la diminuarea cu aproape 100 milioane lei a sumei impozitelor achitate în bugetul de stat.

În cadrul investigației, Consiliul Concurenței a constatat că Institutul Național de Standardizare și Metrologie a atribuit neîntemeiat întreprinderilor SA „JLC", SA „Incomlac" SA, „Lactis" și SA „Fabrica de unt din Florești" pozițiile tarifare care se referă la unele produse lactate și brânză proaspătă pentru produsele de brânză și produsele de smântână care conțin grăsimi străine. Prin urmare, aceste întreprinderi au comercializat timp de circa 8 ani, până în anul 2019, produsele de brânză și produsele de smântână cu grăsimi străine la cota redusă a TVA de 8% în loc de 20 %.

Acest fapt a avut ca efect crearea de condiții discriminatorii de activitate atât pentru ceilalți producători de produse de brânză și produse de smântână, cu conținut de grăsimi străine - care au plasat produsele respective pe piață la cota TVA standard de 20%, cât și pentru întreprinderile care produc produse lactate care conțin doar grăsimi lactice - care au avut costuri mai mari legate de achiziționarea grăsimilor lactice.

Publicitate

De asemenea, potrivit Consiliului, acțiunile Institutului Național de Standardizare și Metrologie s-au reflectat negativ asupra bugetului de stat. În consecință, suma TVA colectată din valoarea produselor de brânză și produselor de smântână cu conținut de grăsimi străine, a fost cu 12% mai mică. În total, în bugetul de stat au fost achitați cu circa 100 milioane de lei mai puțin, decât ceea ce ar fi fost achitat dacă s-ar fi aplicat cota TVA standard de 20%.

În acest sens, Consiliul Concurenței a informat despre constatările sale Serviciul Fiscal de Stat, care urmează să întreprindă măsurile ulterioare pentru a verifica corectitudinea achitării impozitelor de către întreprinderile vizate.

Află și: Ce regimuri de impozitare există în RM și ce presupun acestea?

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal