*Acest material este sponsorizat

Primul Forum dedicat industriei Electronice din Republica Moldova (VIDEO)

Primul Forum dedicat industriei Electronice din Republica Moldova (VIDEO)

Prima ediție a forumului a adunat sub același acoperiș companiile care activează în domeniul industriei electronice, experți internaționali, reprezentanții mediului academic care instruiesc viitori ingineri și reprezentanții autorităților publice centrale. Formatul interactiv al evenimentului a asigurat un dialog deschis între participanții forumului și a evidențiat perspectivele industriei electronice.

Expertul internațional, domnul Dieter Weiss, fondator in4ma EMS Market Statistics a listat tendințele globale din industria electronică și a explicat cum criza globală de semiconductori dar și razboiul din Ucraina remodelează industria EMS.

Prezent la eveniment, ministrul economiei al Republicii Moldova, domnul Sergiu Gaibu a încurajat dezvoltarea industriei electronice și a evidențiat dezvoltarea produselor tehnologice cu valoare adaugată. „Autoritățile publice analizează perspectivele creării unui parc dedicat exclusiv industriei electronice”.

Industria electronică a Republicii Moldova întrunește în prezent peste 170 de companii cu aproximativ 16 000 de angajați, fiind un sector de perspectivă privind contribuția la PIB, crearea locurilor de muncă și atragerea investițiilor străine directe. Hardware și software, componente și dispozitive electronice, contoare inteligente, PLC, circuite imprimate, micro și nano-conductori, montarea SMD și THT, EMS și ECM, proiectarea și producerea dispozitivelor electronice, nano- și micro-senzorilor cu fir, fac parte din spectrul larg de produse a companiilor din Republica Moldova. Specialiștii moldoveni au o pregătire înaltă, demnă de a concura cu alți lideri din domeniu, iar electronica produsă este exportată în zeci de țări ale lumii de pe toate continentele.

Președintele ACEM, directorul ITS Informbusiness Vitalie Eșanu “Exact 3 ani în urmă, un grup de companii locale au decis să își unească forțele și să creeze o asociație de profil ACEM, care să stimuleze dezvoltarea și competitivitatea industriei electronice, inclusiv microelectronica, nanotehnologiile, sistemele încorporate (embedded), software, cercetarea și dezvoltarea (R&D) în Republica Moldova. În prezent, ACEM este formată din 20 de companii și instituții de învățământ de profil și are o cifră de afaceri anuală de peste 70 de milioane USD. Tindem să stabilim parteneriate orientate spre viitor între companiile private, autoritățile publice și alte organizații guvernamentale la nivel național și internațional. Moldova Electronics Forum este o dovada că asociația ACEM a reușit într-un timp atât de scurt să devină un catalizor pentru industria electronică și un partener de dialog de încredere pentru factorii de decizie din Moldova, investitori străini și locali, dar și parteneri de dezvoltare ai Moldovei.”

În cadrul Moldova Electronics Forumul a fost anunțat un proiect investițional de 4 mln euro în asamblarea si producerea transportului electric de pasageri, inclusiv autobuze electrice și troleibuze cu mers autonom. Compania Informbusiness iși propune realizarea acestui proiect investițional în Municipiul Chișinău, astfel Republica Moldova va deveni un producător și exportator de electrobuze, dezvoltate de inginerii din țară. Astăzi, compania Informbusiness furnizează echipamente electronice și de dirijare a transportului electric utilizate în peste 120 de orașe din întreaga lume.

Elena Maevski, coordonator de proiect ACEM a oferit o descriere a industriei prezentând membrii Asociației Companiior din Industria Electronică, precum și detalii despre rezultate și proiecte de viitor.

Prof. Viorel Bostan, Rector, Universitatea Tehnică a Moldovei: „Succesul sectorului este atribuit unei fundații tehnice și inginerești solide. Planurile de învățământ ale școlilor și universităților profesionale se află sub controlul continuu al întregii industrii, pentru a asigura conformitatea cu nevoile și standardele sectorului.”

În cadrul forumului, au fost prezentate istorii de succes ale companiilor moldovenești pentru a sublinia competențele din industrie precum și deschiderea Republicii Moldova pentru cooperarea internațională și integrarea în lanțurile valorice globale. Ruslan Casico, reprezentant compania ADD Grup: „Compania ADD Grup produce sisteme inteligente de contorizare a energiei electrice și a apei. Peste 7 milioane de contoare și apometre au fost exportate în 33 de ţări a lumii. Ne mândrim că putem desfășura activitatea de producție, acasă, în Moldova”.

Evenimentul în întregime îl puteți urmări accesând: https://fb.watch/dcuJDR74OH/

Moldova Electronics Forum a fost organizat de Agenția de Investiții “Invest Moldova”, Asociația Companiilor din Industria Electronică din Moldova (ACEM) și Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Intreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) cu sprijinul Proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”, implementat de către GIZ Moldova cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei (BMZ) și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Partenerii evenimentului: Ministerul Economiei al Republicii Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei, IPC Asociația Globală pentru Industria de Electronică, AHK Camera de Comerț și Industrie Romano-Germană, Asociația de business german din Europa de Est (OstAuschus der Deutschen Wirtschaft), in4ma Market Research and Analyses, Tekwill.

Sponsorii evenimentului: ACI Partners, HR-Consulting; Informbusiness; Magnetec Components; MOD Engineering; OrangeSystems; Safe Logic; Sandra; Steinel Electronic; Purcari.

P.

Vezi și aceste știri
Tekwill - acum și în Comrat! Un nou centru de excelență în IT a fost deschis în autonomia găgăuză (VIDEO)

Tekwill - acum și în Comrat! Un nou centru de excelență în IT a fost deschis în autonomia găgăuză (VIDEO)

 Tekwill se extinde. Un centru de excelență în IT va fi deschis la Universitatea de Stat din Comrat (VIDEO)

Tekwill se extinde. Un centru de excelență în IT va fi deschis la Universitatea de Stat din Comrat (VIDEO)

Tekwill: „Tech will go on”, acum și în regiunea găgăuză

Tekwill: „Tech will go on”, acum și în regiunea găgăuză

Advertoriale
Despre finanțe și investiții, pe înțelesul tinerilor, cu Lilian Guzun, CEO Iute Credit  (VIDEO)

Despre finanțe și investiții, pe înțelesul tinerilor, cu Lilian Guzun, CEO Iute Credit  (VIDEO)

Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib

Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib

Ai un cabinet stomatologic? Contabilul tău e la DAD Accountant

Ai un cabinet stomatologic? Contabilul tău e la DAD Accountant

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
  Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
 • Hike cu mine! Unde? La Seliște, să vezi un fag de 300 de ani și să afli cum un slovac a venit în Moldova și s-a apucat să ne dezvolte turismul (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  NYT: Bilanțul pagubelor provocate de exploziile din Crimeea sunt mai mari decât a descris inițial Kremlinul
 • 2
  Două companii care oferă credite nebancare și-au suspendat activitatea. Anunțul făcut de CNPF
 • 3
  Care este nivelul fondului radioactiv în R. Moldova, după bombardamentele de la centrala nucleară din Zaporojie
 • 4
  Popescu, despre interdicția Rusiei privind produsele vegetale moldovenești: R. Moldova are fructe și legume foarte bune, care se exportă pe piața Uniunii Europene, o piață foarte exigentă
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.