Cel puţin 262 de copii au fost ucişi şi 415 răniţi în atacurile din Ucraina

Cel puţin 262 de copii au fost ucişi şi 415 răniţi în atacurile din Ucraina

Aproape 100 de zile de război în Ucraina au avut consecințe devastatoare pentru copii, la o amploare și o viteză nemaivăzută de la al Doilea Război Mondial, a declarat UNICEF. Trei milioane de copii din Ucraina și peste 2,2 milioane de copii din țările care găzduiesc refugiați au acum nevoie de asistență umanitară. Aproape doi din trei copii au fost strămutați de lupte. 

Cel puţin 262 de copii au fost ucişi şi 415 răniţi în atacuri în cele aproape 100 de zile de război din Ucraina. De asemenea, UNICEF avertizează că războiul a provocat o criză acută a protecţiei copilului, copiii care fug de violenţă fiind expuşi unui risc semnificativ de separare de familie, de violenţă, abuz, exploatare sexuală şi trafic.

Pe baza informaţiilor verificate de OHCHR, în medie mai mult de doi copii sunt ucişi şi mai mult de patru sunt răniţi în fiecare zi în Ucraina, mai ales în atacuri cu arme explozive în zonele populate.

Publicitate

Infrastructura civilă de care depind copiii continuă să fie deteriorată sau distrusă; aceasta include până acum cel puțin 256 de centre de sănătate și una din șase „Școli sigure” susținute de UNICEF în estul țării. Sute de alte școli din toată țara au fost, de asemenea, avariate. Condițiile pentru copiii din estul și sudul Ucrainei, unde luptele s-au intensificat, sunt din ce în ce mai disperate.

„1 iunie este Ziua Internaţională a Copilului în Ucraina şi în întreaga regiune”, a declarat Directorul Executiv al UNICEF, Catherine Russell, adăugândŞ „În loc să sărbătorim această zi, ne apropiem cu gravitate de 3 iunie – cea de-a 100-a zi a unui război care a devastat vieţile a milioane de copii. Fără o încetare urgentă a focului şi o negociere a păcii, copiii vor continua să sufere – iar consecinţele războiului vor avea impact asupra copiilor vulnerabili din întreaga lume”.

UNICEF avertizează, de asemenea, că războiul a provocat o criză acută a protecţiei copilului. Copiii care fug de violenţă sunt expuşi unui risc semnificativ de separare de familie, de violenţă, abuz, exploatare sexuală şi trafic. Majoritatea au fost expuşi la evenimente profund traumatizante. Aceşti copii au nevoie urgent de siguranţă, stabilitate, servicii de protecţie a copilului şi sprijin psihosocial – în special cei care sunt neînsoţiţi sau au fost separaţi de familiile lor. Mai mult decât orice, au nevoie de pace.

În acelaşi timp, războiul şi strămutările în masă distrug mijloacele de trai şi oportunităţile economice, lăsând multe familii fără venituri suficiente pentru a-şi satisface nevoile de bază şi incapabile să ofere sprijin adecvat copiilor lor, mai arată organizaţia.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal