Pășim împreună în vară, dar la AGORA iunie ne prinde pregătind pentru voi și mai multe materiale faine, muncite și plămădite cu drag. Iar luna mai, de la care ieri ne-am luăm rămas-bun, a fost o lună de pionierat pentru echipa editorială AGORA, o lună pe care am dedicat-o unei teme în subiectele noastre de autor. A fost vorba de relația R. Moldova cu UE, pentru că în mai am sărbătorit Ziua Europei și am fost curioși să aflăm mai multe despre chestionarul de aderare la UE. Într-un final, la această temă am publicat 16 materiale (click aici pentru a le vedea pe toate). În iunie am decis să scriem despre educație și, chiar dacă e vară, noi suntem convinși că educația nu iese în vacanță. Mai jos facem totalurile lunii mai și vă povestim ce pregătim în iunie.
Ce-am făcut în mai
Când am ales strategia de temă a lunii, am mizat că asta va da un sens de direcție echipei noastre, un plan pe care putem să ne bazăm, o predictibilitate a materialelor și o eficiență a lucrului.
Într-un final:
Ilinca Fiodorov a găsit și v-a povestit, în exclusivitate, cine sunt oamenii care au răspuns la întrebările chestionarului de aderare a țării noastre la UE. Ilinca v-a arătat și ce cred chiar ei despre șansele noastre.
Ana Baciu a scris despre firul roșu din istoria Republicii Moldova, în ordine cronologică, care a adus țara noastră la ușa Uniunii Europene. Tot Ana a analizat cum s-au schimbat părerile moldovenilor despre UE în 20 de ani, frunzărind zeci și zeci de date ale Barometrului Opiniei Publice.
Irina Harea-Mardari a stat de vorbă cu ambasadorul Franței despre șansele Moldovei de a accede în UE și despre discuțiile dintre Macron și Putin.
Mihai Caragacean a dedicat o ediție a proiectului său EconomClass exporturilor de fructe moldovenești în blocul comunitar. A adunat toate sancțiunile UE contra Rusiei în același material și a scris cum a ajutat UE Ucraina.
Cristian Bolotnicov a explicat ce tratate care stau la baza UE s-ar putea schimba curând, schimbând astfel radical modul de funcționare al Uniunii.
Cătălina Grițco a dedicat trei ediții ale proiectului său „Moldova, I am back” nu doar poveștilor unor antreprenori, ci și colaborării cu UE. Astfel, ați putut citi povestea unei tinere care ajută satele moldovenești cu sprijinul UE, istoria unui cuplu de lemnari și ce granturi oferă UE pentru antreprenori, dar și povestea unor apicultori și drumul mierii în UE.
Diana Guja, editorialista noastră, a scris ce crede ea despre nivelul pregătirii noastre de a fi parte din Uniunea Europeană.
Ce facem în iunie
În luna iunie, ne propunem să scriem despre Educație, pentru că Educația nu iese în vacanță, probabil, niciodată. E luna BAC-ului, luna în care tinerii își aleg o profesie, luna în care se caută grădinițe, tabere, în care se pun bani deoparte pentru perdele la școală (sic!) și luna în care putem mișca niște lucruri, în speranța că acestea se vor rezolva până la 1 septembrie.
Putem să vă spunem de pe acum că vom avea:
Un material mare despre autogestiunea școlilor.
Un proiect EconomClass dedicat programelor de învățământ cu finanțare externă
Un articol despre abandonul școlar și fenomenul acestuia în R. Moldova
Un text despre educația sexuală în școli și alte obiecte opționale
O ediție Moldova, I am back, dedicată bullying-ului școlar
Un longread despre procesul de învățământ al copiilor moldovenilor peste hotare, inclusiv dificultatea de a practica limba română după emigrare.
Un material în format carduri despre înscrierea la grădinițe.
Un text despre proiectul legislativ care prevede crearea unor creșe pe lângă angajatori.
Vezi și aceste știri

38 de migranți sau rudele acestora vor beneficia de susținere financiară nerambursabilă până la 250 mii lei pentru dezvoltarea unei afaceri în R. Moldova

Procurora-șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin susține prima conferință de presă: Nu ne dorim show, ci transparență și eficiență (LIVE)

După câteva săptămâni de ieftiniri, carburanții încep să se scumpească. Vezi care vor fi prețurile în weekend
Advertoriale

Fă cunoștință cu viitorul, descoperă noul card ultra comod

EuroCreditBank continuă să ofere soluții pentru cei care preferă economiile în valută străină. Depozite la cele mai avantajoase condiții de 3,5% anual
