Femeile din R. Moldova trăiesc toată viața în deficit. Nici la o vârstă veniturile din muncă nu depășesc consumul (Studiu demografic)

Femeile din R. Moldova trăiesc toată viața în deficit. Nici la o vârstă veniturile din muncă nu depășesc consumul (Studiu demografic)

Femeile din Republica Moldova obțin venituri  mai mici decât consumul pe tot parcursul vieții, iar la bărbați câștigurile depășesc consumul doar între 24 şi 53 de ani. În același timp, tendința demografică de îmbătrânire a populației prin care trece Republica Moldova poate oferi oportunități de creștere economică a țării, datorită economiilor acumulate pe parcursul vieții de persoanele care vor să-și asigure consumul la vârste înaintate. Acestea sunt principalele constatări ale studiului „Analiza Dividendelor Demografice ale Republicii Moldova”, lansat în cadrul unei dezbateri publice de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populație (UNFPA Moldova). 

În baza calculelor s-a constatat că pe parcursul ciclului economic al vieții moldovenii obțin un surplus doar 21 de ani, între vârsta 29 și 50 de ani. Doar în această perioadă, veniturile din muncă depășesc consumul. În alte două perioade: de la naștere și până la 28 de ani și după 51 de ani și până la deces se atestă un deficit al ciclului de viață economică – în aceste intervale de timp consumul depășește veniturile din muncă.

Totodată, trebuie de menționat că sunt discrepanțe mari între femei și bărbați. Din momentul în care persoanele intră pe piața muncii (15 ani) și până la sfârșitul vieții, veniturile din muncă sunt mult mai mari la bărbați decât la femei. Consumul este mai mare la femei decât la bărbați, însă această diferență nu este mare. Totodată,

Publicitate

„Republica Moldova trece printr-o tranziție demografică caracterizată de scăderea numărului populației, natalitatea joasă, mortalitatea înaltă, speranța joasă de viață, migrația forței de muncă și îmbătrânirea demografică. În acest sens, politicile în domeniul populației sunt foarte importante pentru asigurarea rezilienței demografice, iar investițiile în capitalul uman sunt cele mai profitabile pentru perspectiva bunăstării societății”, a declarat Felicia Bechtold, Secretară de Stat, Ministerul Muncii și Protecției sociale al Republicii Moldova.

Potrivit Secretarei de Stat, politicile demografice sunt o prioritate pentru Guvern, iar noile modificări legislative privind crearea serviciilor alternativă de îngrijire a copiilor cu vârsta de până la 3 ani de către angajator pentru salariați, promovarea programelor flexibile de muncă, partajarea concediului de îngrijire între părinți, flexibilizarea concediului de îngrijire a copilului, conceptul Fondului Național de Creșă - măsuri care să susțină femeile și bărbații să atingă numărul dorit de copii și să poată reconcilia viața de familie cu cea profesională sunt rezultatele politicilor demografice elaborate în baza conceptului „Teoria Schimbării pentru Reziliența Demografică” și a datelor furnizate de studiul „Generații și Gen”, realizate de UNFPA.

Adrian Lupușor, director executiv, Expert-Grup a precizat faptul că „Dividendele demografice” reprezintă un concept relativ nou pentru Republica Moldova, iar aplicarea acestei abordări conceptuale va face posibilă analiza complexă a tendințelor demografice, ceea ce va permite identificarea unor politici publice mai bine adaptate la necesitățile populației.”

Expertul și autorul studiului, Alexandru Fală, director de program „Expert-Grup” a venit cu o serie de recomandări în vederea reducerii influenței negative asociată cu primul dividend demografic. Expertul este de părere că crearea condițiilor ce ar permite părinților să iasă mai rapid din concediul de îngrijire a copiilor ar fi o soluție oportună, de asemenea, un aspect important ce ar trebui să fie implementat este extinderea posibilităților de menținere la lucru a persoanelor care au depășit vârsta de pensionare;

În același timp, pentru a fortifica oportunitățile oferite de cel de-al doilea dividend demografic, autorul recomandă să fie întreprinse acțiuni de consolidare a guvernanței corporative și a transparenței în sectorul financiar, în acest sens fiind necesară sporirea încrederii populației în sectorul financiar și în sistemul de justiție. Asigurarea stabilității macroeconomice, diversificarea produselor financiare și asigurarea accesului populației la aceste produse, promovarea educației financiare - sunt alte recomandări evidențiate în studiul prezentat astăzi.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal