EconomClass | #3 Un buget de peste 26 de miliarde de euro și zece milioane de beneficiari. Programul Erasmus+, în cifre (EXPLAINER)

EconomClass | #3 Un buget de peste 26 de miliarde de euro și zece milioane de beneficiari. Programul Erasmus+, în cifre (EXPLAINER)

În urma vox-ului realizat săptămâna trecută, cei mai mulți participanți au spus că vor să explicăm subiectul ce ține de Programul Erasmus+. Așa că, nu am stat mult pe gânduri și ne-am apucat de treabă. În explainer-ul de mai jos vă facem o mică incursiune istorică a proiectului de schimb internațional între studenți, vă prezentăm sprijinul financiar oferit tinerilor în cadrul acestui program și vă spunem câți bani au fost alocați din bugetul de stat pentru susținerea Erasmus+.

Erasmus este un program fondat de Comisia Europeană în 1987 care finanțează programele de schimb internațional. De la concepere și până în prezent, acesta a devenit cel mai cunoscut proiect pentru studenți.

Programul Erasmus+, varianta actualizată a proiectului, oferă universităților și instituţiilor de învăţămînt profesional tehnic din Europa să încheie parteneriate cu instituții similare din Republica și să elaboreze programe de mobilitate și de cooperare internațională. Mai exact, programul oferă burse pentru trei categorii de persoane, studenți, tineri și staff-ul academic.

Publicitate

Bursele Erasmus+ pot ajunge până la 25 de mii de euro pe an

În primul caz, studenții din Republica Moldova, din ciclurile licență, masterat sau doctorat, au șansa să beneficieze de studii de la trei la 12 luni în universitățile din UE. Participarea la Programul Erasmus+ este gratuită.

Lista parteneriatelor disponibile poate fi găsită la Departamentul Relații Internaționale al universității unde este înmatriculat studentul. Tot acolo se depune dosarul de aplicare. Procedura, lista actelor necesare pentru dosar și termenul limită de aplicare pot fi consultate, de asemenea, la Departamentul Relații Internaționale.

Pentru a beneficia de o bursă Erasmus+, studentul trebuie să fie înscris cel puțin în al doilea an de studii universitare. Valoarea bursei este între 800 și 900 de euro lunar, în funcție de costul de trai din țara gazdă și o contribuție unică de deplasare, în funcție de distanța dintre instituția de plecare și cea de destinație.

Autor:

În cadrul programului afiliat, Erasmus Mundus, sunt eligibili tineri din întreaga lume, care dețin o diplomă de învățământ superior. Cu titlu de excepție, consorțiul programului de Master poate accepta cereri de la studenții înscriși în ultimul an de Licență. Cursurile durează între 12 și 24 de luni.

Bursa oferită acoperă costurile de participare la cursuri, deplasare și instalare, costurile de întreținere și asigurare medicală. În total, suma poate ajunge la 25 de mii de euro pe an.

Ce presupune Erasmus+ Youth

Un alt program destinat tinerilor, care nu neapărat sunt studenți, este Erasmus+ Youth. Acesta oferă o oportunitate pentru tinerii, cu vârstele cuprinse între 13 și 30 de ani, din minim două organizații din două țări diferite de a se întâlni împreună, pentru a organiza o activitate de educație non-formală la subiectele de care sunt interesați. Durata proiectului poate fi între trei și 24 de luni, staționarea peste hotare poate fi între cinci și 21 de zile, excluzând zilele de călătorie.

Costurile schimbului de tineret includ următoarele sume de sprijin: 100 de euro pentru fiecare participant la o activitate de dezvoltare profesională, plus, pentru vizite pregătitoare, 575 de euro pentru transport, cazare și alimentare, ulterior se oferă 29 de euro pe zi pentru cazare și alimentare, în cazul R. Moldova.

Autor:

În cadrul Erasmus+ Youth sunt disponibile și proiecte de mobilitate pentru lucrătorii de tineret, cu vârsta 18+, care includ seminare, traininguri, vizite de studiu în Europa, pentru ca aceștia să-și dezvolte competențele profesionale.

Durata proiectului în care sunt încadrați tinerii poate fi de la trei la 24 de luni, iar staționarea peste hotare poate fi între două zile și două luni, fiind excluse zilele de călătorie.

Costurile schimbului pentru lucrătorii de tineret includ următoarele sume de sprijin: 100 de euro pentru fiecare participant la o activitate de dezvoltare profesională, plus 575 de euro pentru transport, cazare și alimentare, ulterior se oferă 48 de euro pe zi pentru cazare și alimentare.

Autor:

O altă oportunitate pentru tinerii care aplică la Erasmus+ Youth sunt proiectele de participare a tinerilor. Astfel, tinerii din minimum două organizații, din două țări diferite din Europa, pot dezvolta activități care stimulează și facilitează participarea tinerilor la procesele democratice de pe continent.

Pot participa tinerii cu vârstele cuprinse între 13 și 30 de ani. Durata proiectului este de la trei la 24 de luni. Pentru gestionarea proiectelor, lunar se oferă câte 500 de euro. Costurile de instruire, care nu trebuie să depășească 12 zile, ajung la 29 de euro pe zi.

În cadrul în care autorii proiectului vor organiza evenimente prin care să stimuleze tinerii să participe la viața democratică la nivel regional și local, atunci, aceștia vor primi 100 de euro per participant.

Și Staff-ul Academic e parte a Erasmus+

Programul Erasmus+ oferă profesorilor și personalului nedidactic din Universitățile din Republica Moldova oportunitatea de formare profesională prin intermediul proiectelor de Mobilitate Internațională de Credite, care pot avea un termen de la cinci zile la două luni.

Pentru stagiile de predare, dar și pentru mobilitățile de formare, personalul este selectat de universitatea în care activează. Pentru ca mobilitatea să poată avea loc, între cele două instituții de învățământ superior implicate (instituția de trimitere și instituția gazdă) trebuie să existe un acord interinstituțional. Documentul trebuie semnat înainte de începerea perioadei de mobilitate.

Activitățile personalului care efectuează o misiune de predare trebuie să fie integrate în programul de studii al instituției gazdă.

Bugetul Erasmus+, majorat cu peste 13 miliarde de euro

În Republica Moldova, Programul Erasmus+ a fost relansat la data de 13 mai 2021. În acest an, din Bugetul Ministerului Educației însumează peste 2, 78 miliarde lei. Din această sumă, circa 700 de mii de lei au fost alocați de către partenerii externi în 2022 pentru „Programul cadru al UE Erasmus +”. Banii au fost oferiți în formă de granturi. Sumele financiare sunt destinate pentru elaborarea, implementarea și dezvoltarea strategiei de asigurare a calității programului.

Pentru perioada 2021-2027 a programului, din bugetul UE au fost alocați peste 26 de miliarde de euro și un adaos 2,2 miliarde euro din partea instrumentelor adiționale ale blocului comunitar. Suma este cu peste 13 miliarde de euro mai mare, decât pentru perioada 2014-2020, când au fost distribuiți 14,7 miliarde de euro. Preliminar, circa zece milioane de tineri și cadre didactice de pe continent urmează să beneficieze de acest Erasmus+ în perioada menționată mai sus.

Menționăm că, în cadrul Programului Erasmus+, în perioada 2014-2020, în țara noastră au fost implementate 643 de proiecte. 3 600 de studenți, cercetători, profesori au beneficiat de mobilități academice, realizate între universitățile din Republica Moldova și Uniunea Europeană. De asemenea, au fost oferite 30 de burse de masterat.

Autor:

În aceeași perioadă, 25 de universități din țară au colaborat cu circa 200 de universități europene, în proiectele de Mobilitate Internațională de credite şi cu peste 160 de instituții de învățământ superior din țările partenere - în cadrul proiectelor de Consolidare a Capacităților.

Din 2004, începând cu implementarea noului Programului Erasmus+ și până în prezent, peste șase mii de studenți și cadre didactice au beneficiat de acest proiect.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal