În cadrul declarațiilor sale, Angela Merkel, care a deținut funcția de cancelar timp de 16 ani, a spus că nu va da sfaturi actualului guvern, dar și-a exprimat susținerea față de acesta pentru a „găsi un final acestui război barbar”, a declarat pentru publicația internațională un participant la eveniment.
„Solidaritatea mea se îndreaptă spre Ucraina”, a declarat Merkel, potrivit sursei, care a precizat că a fosta cancelară a Germaniei a participat la ceremonia de rămas bun pentru președintele demisionar al confederației sindicale DGB.
Merkel este cunoscută ca fiind o vorbitoare fluentă de rusă după ce a crescut în fosta Germanie de Est, fapt pentru care și-a atras numeroase critici, în special din partea SUA pentru susținerea arătată față de proiectul de gazoduct Nord Stream 2, conceput pentru a livra gaz rusesc direct în Germania. Succesorul ei la șefia Guvernului, Olaf Scholz a renunțat la proiect în primele zile ale invaziei ruse în Ucraina.
Fosta cancelară a menționat, de asemenea, necesitatea de a continua discuțiile cu Vladimir Putin chiar și după anexarea Crimeei și conflictul din estul Ucrainei.
Anterior, la scurt timp după invazia Rusiei din februarie, Merkel a făcut o scurtă declarație în care a afirmat că nu există nicio justificare pentru încălcarea flagrantă a dreptului internațional. De atunci nu a mai făcut alte declarații, iar tăcerea ei de atunci a ridicat semne de întrebare, având în vedere relația sa cu Moscova din perioada în care a condus Germania.
Actorul Ulrich Matthes, un prieten al lui Merkel, a apărat-o printr-o declarație făcută săptămâna aceasta pentru revista Stern în care a spus că războiul o preocupă pe Angela Merkel, dar că ea nu a vrut să se implice. „Bănuiesc că nu vrea să fie un fel de cancelar secundar”, a afirmat actorul.
Alți politicieni germani, inclusiv fostul ministru de externe Sigmar Gabriel, au recunoscut că politica de reconciliere cu Rusia ar fi fost prea optimistă.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.