Va obține sau nu Stoianoglo câștig de cauză la CtEDO? Deputați: „Procedurile s-au desfășurat legal” sau „Instanța este ostatica unor idei politice” (VIDEO)

Va obține sau nu Stoianoglo câștig de cauză la CtEDO? Deputați: „Procedurile s-au desfășurat legal” sau „Instanța este ostatica unor idei politice” (VIDEO)

Judecătorii de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) urmează să examineze dosarul depus de apărătorii șefului de la Procuraturii Generale, suspendat din funcție, Alexandr Stoianoglo. În Legislativ, soarta cauzei e privită diferit. În timp ce majoritatea parlamentară e convinsă că înalta instanță va pronunța „o încheiere corectă”, opoziție dă de înțeles că la mijloc ar fi interese politice. Va obține sau nu câștig de cauză la CtEDO Stoianoglo? Iată ce spun deputații.

„Instanța se va pronunța cum va considera necesar. Eu am toată certitudinea că procedurile s-au desfășurat legal. Dacă CtEDO va considera altfel...Dar nu văd niciun temei ca lucruri acesta să se întâmple”, spune deputatul PAS, Dan Perciun, întrebat de cauza lui Alexandr Stoianoglo la CtEDO, plângeri depuse de avocații acestuia.

Publicitate

Opinii similare au și ceilalți deputați din majoritatea parlamentară. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a ezitat să intuiască ce va decide instanța internațională, dar a ținut să sublinieze: „Noi ne propunem ca toate procesele să fie corecte și invităm mass-media și partenerii internaționali să monitorizeze nu doar acest caz, ci toate cazurile”.

De cealaltă parte, deputații din BCS arată mai puțină încredere în deciziile CtEDO.

„Din punct de vedere a procedurilor și a respectării legilor și democrației, Stoianoglo trebuie să câștige la CtEDO. Dar noi vedem că în ultima perioadă instanța ia decizii favorabile pentru anumite părți”, crede deputatul BCS, Constantin Starîș.

„Desigur că CtEDO este o instanță în care merită să te adresezi și trebuie să o facem. Dar în ultimul timp vedem că instanța este ostatica unor idei politice și nicidecum ale drepturilor omului”, crede deputatul BCS, Oleg Reidman.

AGORA amintește recent avocatul lui Stoianoglo, Victor Munteanu a spus că CtEDO a informat în regim de urgență Guvernului Republicii Moldova despre ambele plângeri depuse de procurorul general Alexandr Stoianoglo. 

„Curtea europeană a comunicat în regim de urgență Guvernului Republicii Moldova ambele plângeri depuse de Procurorul General Alexandr Stoianoglo pe faptul persecutării acestuia pe criterii politice, plasării ilegale în arest la domiciliu, al restricțiilor de comunicare cu presa și al restricțiilor de întrunire, și, mai important, al suspendării din funcția de procuror general. După ce vor fi studiate documentele parvenite de la CEDO, vom informa societatea despre detaliile cazului examinat de Curtea Europeană”, a declarat Munteanu.

Amintim că la 13 ianuarie Alexandr Stoianoglo a anunțat că se adresează la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. 

AGORA precizează că, Consiliul Superior al Procurorilor a acordat calificativul „nesatisfăcător” activității desfășurate de Alexandr Stoianoglo în perioada exercitării mandatului de procuror general. Aceasta după ce a fost audiat Raportul Comisiei de evaluare a performanțelor activității lui șefului suspendat al PG. Mai mult, CSP propune președintei Maia Sandu demiterea acestuia.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal