Katarina Fried, despre relațiile dintre Moldova și Suedia, amenințări rusești și plăcinte moldovenești (VIDEO)

Katarina Fried, despre relațiile dintre Moldova și Suedia, amenințări rusești și plăcinte moldovenești (VIDEO)

Integrarea în Uniunea Europeană este o prerogativă pentru Republica Moldova. Cel puțin de acest lucru ne asigură guvernarea. Suportul masiv de care se bucură țara noastră din partea UE nu poate fi negat, iar planurile implementate în Moldova în urma proiectelor finanțate de Uniunea Europeană au reușit de-a lungul anilor să schimbe viața a mii de moldoveni. Care sunt șansele reale de integrare a țării noastre în marea familie europeană, dar și care sunt lacunele cu care ar trebui să luptăm înainte de asta, discutăm cu Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Excelența Sa, Katarina Frid, prezentă în studioul AGORA.

-Cum apreciați parcursul de dezvoltare al Republicii Moldova în ultimii ani?

Katarina Fried: „Pentru început vă mulțumesc pentru invitație, este o plăcere să fiu aici. Privind la parcursul de dezvoltare al Republicii Moldova, vedem că această țară a trebuit să înfrunte mai multe provocări dificile. Sigur că unele dintre acestea au fost împărțite și cu alte țări, de exemplu pandemia de COVID-19 care a avut consecințe grave asupra Republicii

Moldova, iar acum suntem martorii unui război devastator Ucraina, o țară aflată la hotar cu Moldova. Cred că au fost mai multe provocări substanțiale pe care Moldova a trebuit să le înfrunte. Spre viitor, cred că aveți perspective pozitive de dezvoltare pe termen lung. Menționez aici apropierea de Uniunea Europeană, există un Acord de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, din câte știu exporturile care se fac acum în UE reprezintă 70% din totalul exporturilor, ceea ce e un indicator important de dezvoltare, aveți regim liberalizat de vize, element care, de asemenea are un cuvânt important de spus în crearea conexiunilor dintre oameni. Este un pas făcut în întâmpinarea integrării europene. Eu cred că vă așteaptă un viitor destul de bun, iar Suedia va fi cu și lângă Republica Moldova.

De asemenea, cred că în ultimii ani poate fi observată o schimbare pozitivă atunci când vorbim de pluralism, societatea civilă, libertatea mass-media. Aveți o guvernare foarte ambițioasă care și-a propus o serie de reforme la fel de ambițioase care cred că vor fi capabile să construiască acest stat și să-l facă puternic. Am venit în Moldova în septembrie și acesta este primul meu an Moldova, dar deja sunt foarte impresionată. Țara asta are atât de multe de oferit. Când vorbim despre investiții, Suedia investește mult în sectorul IT, pe care îl considerăm un  sector de viitor, un sector al tinerilor. Sunt în Moldova din luna septembrie, dar ceea ce văd îmi place”.

-Totuși, Republica Moldova are mai multe probleme nerezolvate. O spune și conducerea țării, o spun și sondajele, o spun și oamenii nemulțumiți de felul în care funcționează unele domenii din țara noastră. Care sunt problemele care credeți că necesită o rezolvare imediată în țara noastră?

Katarina Fried:  „Eu cred că există probleme pe termen lung și probleme pe termen scurt. Multe dintre aceste probleme nu au răspuns imediat. Ele nu pot fi rezolvate rapid deoarece necesită o muncă lungă și dificilă. Dacă vorbim despre crizele mai acute, ca cea de acum, mă refer la agresiunea rusească în Ucraina și consecințele acesteia vedem că nu e vorba doar despre criterii de securitate, ci și de comerț, siguranța alimentară precum și miile de refugiați care au venit în Moldova. Mă bucur că am oportunitatea de a mulțumi Moldovei pentru tot ceea ce a făcut pentru refugiații ucraineni. Am fost foarte impresionată de unitatea din această țară, nicio altă țară nu a primit atâția refugiați raportându-ne la numărul de locuitori, iar Moldova a arătat lumii că și cu resurse mici poți avea inimă mare, iar Moldova are cu siguranță o inimă mare.

Cred că răspunsul pe care l-a oferit Moldova în contextul crizei refugiaților este un indicator despre ceea ce poate face această societate. Cu o comunitate activă, cu un guvern capabil să-i aducă pe toți la aceeași masă, societatea civilă, sectorul privat. Cred că în baza acestui exemplu construit în urma acestor provocări, Moldova poate fi de neoprit.

- Integrarea în Uniunea Europeană, așa cum ziceam și în introducere, este o prerogativă, este un vis, dacă putem spune așa, acum, la modul practic, ce-i lipsește acum Moldovei pentru a putea porni pe calea europeană?

Katarina Fried: „Moldova este de mai multă vreme pe calea de integrare europeană și  a înfruntat deja mai multe greutăți din acest parcurs. Aveți Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și acolo sunt cerințe, solicitări, condiții, termeni, elemente care trebuie să fie realizate, îndeplinite, pentru a adera la UE. În același timp, scopul lor este să fortifice și să consolideze ceea ce există deja în Moldova. Cred că pe termen scurt este mai important să folosiți această oportunitate pentru a vă consolida țara aici, pe loc, decât să vă gândiți acum la aderarea în Uniunea Europeană, lucruri care, în principiu, nu se exclud reciproc. Și noi am parcurs această cale de aderare la Uniunea Europeană și pot să zic că este un proces frustrant cu multe urcușuri și coborîșuri, dar drumul parcurs merită efortul”.

-Suedia este un exemplu pentru multe țări din lume și este membră a Uniunii Europene de aproape 20 de ani. Bazându-vă, inclusiv, pe practica și pașii parcurși în procesul integrare dar și pe experiența de stat-membru, ce recomandări ați avea pentru autoritățile de la Chișinău?

Katarina Fried: „Suedia a intrat în Uniunea Europeană în anul 1995. Nouă acest proces de integrare ne-a oferit un grad de apropiere de vecinii noștri europeni făcându-ne să ne simțim mai aproape de familia și de comunitatea europeană. Acest proces de integrare este destul de individual pentru fiecare țară, dar pot să vă spun că pentru un rezultat bun trebuie să intri cu totul în acest proces. Este important de menționat că Moldova parcurge acest drum nu doar de dragul Uniunii Europene. Scopul acestui proces sunt acțiunile benefice pentru țară, fortificarea ei. Noi am salutat cererea de aderare a Moldovei și acum ea este examinată de Comisia Europeană”.

-Revenim la relațiile dintre Moldova și Suedia, considerați că acestea pot fi îmbunătățite?

Katarina Fried: „Cred că între Republica Moldova și Suedia există relații bilaterale excelente și suntem fericiți să construim în continuare aceste relații. Ne dorim să intensificăm aceste relații. Lucrăm cu Moldova deja de 20 de ani, consolidând relațiile și oferind sprijin acestei țări în consolidarea instituțiilor și fortificarea societății civile. Aceste relații au patru componente: buna guvernare, supremația legii, societatea civilă, clima, utilizarea durabilă a resurselor, relațiile economice și asistența pe care o oferim noi IMM-urilor și societății incluzive.

Suedia și Finlanda au depus cerere de aderare la NATO. Pentru ca acest lucru să se întâmple, cele două țări au nevoie de votul unanim al țărilor membre. Turcia poate fi o țară care ar putea crea unele impedimente în acest sens. Credeți că Suedia și Finlanda vor reuși să convingă Turcia pentru a susține acest vot?

Katarina Fried: „Când vedem ceea ce se întâmplă în Ucraina și modul în care Rusia sfidează legile dreptului internațional, când vedem acele lucruri oribile care se întâmplă în Ucraina, asta ne face să ne gândim la securitatea noastră și la acțiunile pe care trebuie să le facem pentru a ne simți în siguranță. Lucrurile s-au schimbat, de aceea la nivelul ambelor țări, prin consensul populației și a Parlamentului din Suedia, a fost luată decizia de a adera la NATO. Acest lucru a fost făcut în urma consultărilor cu vecinii noștri – Finlanda. NATO este un bloc de apărare, nu este un motiv de amenințare a Rusiei și nici noi nu avem de gând să amenințăm Rusia. Această decizie a fost luată exclusiv pentru a ne asigura și a ne simți în siguranță. Există aspectul cu Turcia și acum la cele mai înalte nivele se discută pentru a încerca să depășim situația și să găsim soluții”.

-Decizia Finlandei și a Suediei de aderare la NATO nu a fost pe placul Federației Ruse, iar liderul de la Kremlin a declarat că aceste mișcări nu vor rămâne fără un răspuns din partea Rusiei. Cum văd oficialii de la Stockholm aceste amenințări și la ce fel de răspuns credeți că s-a referit Vladimir Putin?

Katarina Fried; „Nu este nimic nou în ceea ce spune Kremlinul, nu este o amenințare nouă pentru noi. Se știe că Rusia a spus că vor exista consecințe dacă Suedia și Finlanda vor decide să se alăture blocului NATO, dar aceasta este o decizie independentă și suverană a celor două țări și este o consecință a situației din Ucraina”. 

-Care au fost obiectivele Dvs la început de mandat și câte dintre ele s-au realizat? Care sunt acestea?

Katarina Fried: „Nu sunt de multă vreme în Moldova, dar sunt mândră de relațiile bune pe care Republica Moldova le are cu Suedia. În tot acest răstimp de când sunt aici am reușit să călătoresc prin țară, sigur că după ce restricțiile de COVID-19 au fost relaxate. Am reușit să merg de la sud la nord și la est la vest, am rămas uimită de frumusețea țării și de ospitalitatea moldovenilor. Nu pot să spun că sunt mândră de ceea ce am făcut eu, dar sunt mândră de modul în care noi am reușit să ajutăm Moldova în această criză. Noi am oferit un răspuns la criză, am oferit expertiză pentru gestionarea ei, am oferit corturi pentru refugiații ucraineni și am ajutat familia ONU din țară. Îmi pare bine că sunt aici în această perioadă și sunt mândră de modul în care moldovenii au reușit să răspundă la această criză”.

-Și ultima mea întrebare...și cel mai frumos loc pe care l-ați văzut în Republica Moldova?

Katarina Fried:  „Apreciez mult plăcintele moldovenești, le consider delicioase și cred că aș putea deveni mai mare dacă aș mâncat mai mult. La capitolul băuturi ar fi simplu să zic – vinul, aveți vinuri foarte bune, dar am fost surprinsă să descopăr ce limonadă bună se face în Moldova. Îmi place mult. Vorbim despre cel mai frumos loc, e greu să răspund. Cred că fiecare loc are frumusețea sa și nu pot să le compar. Eu cred că ar trebui să fie explorate de cât mai mulți turiști, oamenii ar trebui să vină pentru că au ce descoperi aici, acum că pandemia s-a apropiat de sfârșit și sper că se va termina și războiul.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Suedia anunță o nouă livrare de arme în Ucraina - pachetul include rachete antinavă

Suedia anunță o nouă livrare de arme în Ucraina - pachetul include rachete antinavă

Gazul din Moldova, la fel de scump ca în Suedia. Cât costă un metru cub la vecini și în alte țări de pe continentul european

Gazul din Moldova, la fel de scump ca în Suedia. Cât costă un metru cub la vecini și în alte țări de pe continentul european

Pas istoric pentru Finlanda și Suedia: Țările au transmis cererile de aderare la NATO

Pas istoric pentru Finlanda și Suedia: Țările au transmis cererile de aderare la NATO

Suedia oferă patru milioane de euro pentru a sprijini R. Moldova în criza refugiaților

Suedia oferă patru milioane de euro pentru a sprijini R. Moldova în criza refugiaților

Suedia a semnat cererea de aderare la NATO. Documentul va ajunge săptămâna aceasta pe masa alianței

Suedia a semnat cererea de aderare la NATO. Documentul va ajunge săptămâna aceasta pe masa alianței

Ministra de Externe din Marea Britanie: Suedia şi Finlanda ar trebui să adere la NATO „cât mai curând posibil”

Ministra de Externe din Marea Britanie: Suedia şi Finlanda ar trebui să adere la NATO „cât mai curând posibil”

După Finlanda, și Suedia solicită aderarea la NATO. Cererea oficială va fi transmisă săptămâna viitoare

După Finlanda, și Suedia solicită aderarea la NATO. Cererea oficială va fi transmisă săptămâna viitoare

Suedia intenționează să trimită cererea de aderare la NATO

Suedia intenționează să trimită cererea de aderare la NATO

Zelenski exclude orice negocieri dacă Rusia va organiza referendumuri în zonele cucerite

Zelenski exclude orice negocieri dacă Rusia va organiza referendumuri în zonele cucerite

Advertoriale
Echipa maib - al treilea an în cursa „Foc la ghete pe biciclete”, pentru susținerea „Casa Angelus”

Echipa maib - al treilea an în cursa „Foc la ghete pe biciclete”, pentru susținerea „Casa Angelus”

Record absolut - la Art Granit ai trepte și pervaz de exterior în doar 3 zile!

Record absolut - la Art Granit ai trepte și pervaz de exterior în doar 3 zile!

Descoperă berea care se bea și se mănâncă! Litra Gelato NEIPA, surpriza de la Festivalul BeerMania

Descoperă berea care se bea și se mănâncă! Litra Gelato NEIPA, surpriza de la Festivalul BeerMania

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
  Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
 • Hike cu mine! Unde? La Seliște, să vezi un fag de 300 de ani și să afli cum un slovac a venit în Moldova și s-a apucat să ne dezvolte turismul (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Se împlinesc 14 ani de la încheierea războiului ruso-georgian. Republica Moldova condamnă agresiunea militară a Rusiei împotriva Georgiei
 • 2
  Ex-vicepremierul pentru reintegrare, Vladislav Kulminski face parte din echipa ONU la Centrul de Coordonare Comună de la Istanbul
 • 3
  Institutul pentru Studiul Războiului: Armata rusă depozitează mine și explozibili la Centrala Nucleară Zaporojie
 • 4
  Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.