În Republica Moldova, 27 dintr-o mie de fete cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani au devenit mame în 2020. Un alt studiu susține că șase din o sută de copii născuți în țara noastră provin de la mame adolescente. Cu toate acestea, subiectul educației sexuale în școli rămâne a fi unul tabu și prea puțin discutat în public. În țara noastră, educația sexuală nu este o disciplină școlară obligatorie, particularități din domeniul educației sexuale sunt predate în cadrul orelor de biologie, de educație civică sau în timpul disciplinelor opționale. AGORA a discutat despre importanța unei asemenea discipline cu doi profesori, un preot, o ginecologă, o psihologă și o elevă de liceu. În toată această ecuație, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a rămas tăcut solicitărilor noastre de informație, conținute într-un document expediat încă pe 6 iunie.
Prima încercare de a aduce în agenda elevilor această disciplină a avut loc în anul 2005 prin intermediul cursului „Deprinderi de viață”. Chiar după primele lecții, „Deprinderi de viață” a devenit ținta criticilor, iar biserica ortodoxă susținea că acest curs ar fi păgân și o metodă de propagare a desfrâului. În urma acestor acuzații, disciplina a devenit opțională.
În prezent despre educația sexuală se vorbește la orele de educație pentru societate, educația pentru sănătate și la orele obligatorii de dezvoltare personală/dirigenție.
Material dedicat membrilor AGORA
Citește acest material exclusiv și susține jurnalismul independent din Republica Moldova, luând un abonament de Fan sau Ambasador.