În Republica Moldova locuiesc 64 de persoane cu vârsta de peste 100 de ani

În Republica Moldova locuiesc 64 de persoane cu vârsta de peste 100 de ani

Potrivit datelor oficiale în Registrul de stat al populaţiei, pe teritoriul Republicii Moldova sunt 64 de persoane  cu vârsta de peste 100 de ani. Cea mai longevivă persoană luată în evidenţă în Registrul de stat al populaţiei este o femeie de 113 ani, care locuiește în satul Slobozia Nouă, raionul Soroca.

Cea mai longevivă persoană de sex masculin are vârsta de 112 ani și locuieşte în satul Corjeuţi, raionul Briceni;

Potrivit datelor oficiale în Registrul de stat al populaţiei sunt luate la evidență 534 de persoane cu vârsta peste 100 de ani, cetăţeni ai Republicii Moldova. Totuși, inspectorii din cadrul Agenției Servicii dețin informații despre 64 de persoane în viață.

Totodată, 156 de persoane nu pot fi identificate, deoarece nu locuiesc la adresa de domiciliu, iar autorităţile publice locale și rudele identificate nu dispun de informaţii privind locul aflării acestora;

71 de persoane sunt locuitori din stânga Nistrului și municipiul Bender, iar Agenţia Servicii Publice nu deține informații cu privire la toate faptele și evenimente de stare civilă, care s-au produs în stânga Nistrului și în municipiul Bender.

Cea mai longevivă persoană, care a locuit pe teritoriul Republicii Moldova în perioada independenței, a fost identificată o femeie cu înregistrarea la domiciliu în raionul Donduşeni, satul Cernoleuca. Aceasta a decedat în anul 2006, la vârstă de 117 ani.

Procesul de automatizare a actelor de deces, cu actualizarea informaţiei în Registrul de stat al populaţiei a fost pus în aplicare în a doua jumătate a anului 2004, pe când majoritatea pensionarilor au fost luaţi în evidenţă în Registrul de stat al populaţiei în anii 2001 – 2002, ca urmare a procesului de înregistrare în masă în baza paşaportului de tip sovietic, cu atribuirea concomitentă a numărului de identificare de stat.

O bună parte din aceștia, până în anul 2005, au avut posibilitatea de a călători în statele CSI în baza pașaportului de tip vechi. Unii s-au stabilit cu domiciliu în străinătate – în țările de origine, fără a se radia din evidență de pe teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit legislației, radierea din evidenţa la domiciliu a persoanelor decedate se efectuează în temeiul certificatului de deces sau al comunicării oficiale în acest sens a organului de stare civilă din țară sau a autorității competente din străinătate, transmise direct Agenției Servicii Publice sau prin intermediul Ministerului Justiției ori al misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale Republicii Moldova, potrivit obligațiilor prevăzute de acordurile internaționale la care Republica Moldova este parte sau pe bază de reciprocitate.

În pofida acţiunilor întreprinse, chiar și în situațiile în care se cunoaște informația despre decesul persoanei de-facto, Agenția Servicii Publice nu poate  actualiza informaţia respectivă în Registrul de stat al populaţiei din următoarele motive:

 1. statul pe teritoriul căruia a decedat cetățeanul Republicii Moldova nu a informat autoritățile Republicii Moldova;
 2. rudele cetățeanului decedat în străinătate nu solicită transcrierea actului de deces întocmit de autoritățile străine;
 3. în cazul decesului cetăţeanului Republicii Moldova aflat temporar s-au stabilit cu domiciliul în străinătate şi care a dobândit cetăţenia altui stat autorităţile competente ale acestui stat nu comunică  autorităţilor Republicii Moldova despre decesul acestuia, pe motiv că în raport cu statul respectiv acesta se identifică ca cetăţean al acestui stat, dar nu al Republicii Moldova;
 4. persoana a decedat pe teritoriul Republicii Moldova și a fost înhumată fără a i se întocmi actul de deces și fără a i se elibera certificatul de deces;
 5. lipsa schimbului informațional între ambele maluri ale Nistrului referitor la datele cu caracter personal ale persoanelor fizice, inclusiv privind decesul acestora.

Astfel, numărul total 534 de persoane cu vârsta peste 100 de ani luate în evidență în Registrul de stat al populației nu este relevant.

Pe perioada semestrului II al anului 2020 până în prezent de la autorităţile în materie de stare civilă din statele membre CSI (Ucraina, Federaţia Rusă, Belarus etc.) s-a solicitat informaţia despre statutul a 449 de persoane de vârstă înaintată şi ca urmare, în temeiul comunicărilor oficiale a fost actualizată informația în Registrul de stat al populației cu privire la decesul a 91 de persoane.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Povara bătrâneții pe timp de război: „Nu vor să moară nicăieri decât acasă”

Povara bătrâneții pe timp de război: „Nu vor să moară nicăieri decât acasă”

Istoria bătrânilor care își trăiesc bătrânețea în singurătate și izolare

Istoria bătrânilor care își trăiesc bătrânețea în singurătate și izolare

Europa îmbătrânește în ritm accelerat. Doar 16 la sută din întreaga populație sunt tineri

Europa îmbătrânește în ritm accelerat. Doar 16 la sută din întreaga populație sunt tineri

Advertoriale
Despre finanțe și investiții, pe înțelesul tinerilor, cu Lilian Guzun, CEO Iute Credit  (VIDEO)

Despre finanțe și investiții, pe înțelesul tinerilor, cu Lilian Guzun, CEO Iute Credit  (VIDEO)

Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib

Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib

Ai un cabinet stomatologic? Contabilul tău e la DAD Accountant

Ai un cabinet stomatologic? Contabilul tău e la DAD Accountant

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
  Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
 • Hike cu mine! Unde? La Seliște, să vezi un fag de 300 de ani și să afli cum un slovac a venit în Moldova și s-a apucat să ne dezvolte turismul (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Consecințele ploii: Copaci doborâți la pământ, mașini strivite, subsoluri pline cu apă și transport public blocat (FOTO/VIDEO)
 • 2
  Caz tragic în capitală. Un bărbat a murit, după ce a călcat într-o băltoacă în care erau căzute două fire electrice
 • 3
  Plouă cu găleata în Chișinău: Străzile capitalei s-au transformat în adevărate râuri (VIDEO)
 • 4
  ANSP explică cum și când se administrează Iodura de Potasiu: Primele ore de la catastrofa nucleară, decisive pentru sănătate
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.