DAD Podcast | Cum să ajungi pe piața externă? Povestește Andrei Crigan, fondatorul Gateway & Partners Moldova (VIDEO)

DAD Podcast | Cum să ajungi pe piața externă? Povestește Andrei Crigan, fondatorul Gateway & Partners Moldova (VIDEO)

În cel mai recent episod al emisiunii DAD Podcast, Dan Dima l-a avut drept invitat pe Andrei Crigan, cel care a fost directorul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din Moldova și care este unul dintre fondatorii Gateway & Partners Moldova.

Gateway & Partners este o companie specializată pe dezvoltarea exporturilor, care se ocupă de identificarea clienților străini pentru producătorii și prestatorii de servicii din Republica Moldova.

Publicitate

În cadrul interviului, Andrei ne-a povestit despre cum a apărut Gateway & Partners Moldova, dar și despre cum și unde a învățat domeniul vânzărilor.

„Noi am început această idee în Republica Moldova în 2017. (…) Am luat o idee, un know-how din țările baltice. E o afacere de franciză (…). În acest moment deja suntem 8 birouri în regiune; 3 dintre ele sunt în țările baltice. Biroul central este în Letonia, în orașul Riga. Avem alte două birouri în Estonia, în Lituania. Biroul din Republica Moldova a fost primul birou deschis în afara țărilor baltice.”, susține economistul.

Fiind întrebat despre ce ar trebui să facă un producător local pentru a ajunge să-și exporte produsele în străinătate, Crigan a venit cu mai multe sfaturi. În primul rând a menționat despre două elemente-cheie pe care ar trebui să le aibă orice om de afaceri care țintește să ajungă pe o piață externă. E vorba de vizibilitate și credibilitate.

Totodată, specialistul a vorbit și despre lucrurile interzise în cadrul unei întâlniri de afaceri.

„În primul rând, să nu întârzie. Dacă întârzie, recomandarea noastră este să preîntâmpine clientul că va ajunge cu întârziere și dacă el acceptă lucrul acesta, e ok. Aspecte de cultură legate de ce spunem, cum o spunem, ce subiecte atingem sau nu atingem. În fiecare piață sunt subiecte tabu. Poate e religia, poate e politica. Cum să ne adresăm sau cum să nu ne adresăm. Elemente ce țin inclusiv de cultura cadourilor corporative. Se acceptă, nu se acceptă. Cât ar trebui să coste sau cât e ok să coste”.

Chiar dacă îndeplinește o muncă destul de complicată și extrem de importantă pentru mediul afacerilor de la noi din țară, Andrei Crigan afirmă că în Moldova, compania Gateway & Partners nu are mulți angajați.

„În acest moment, în Republica Moldova, suntem 5 angajați permanenți și mai avem între 5 și 7 colaboratori, în funcție de proiecte. Dar în grup sunt peste 30 de angajați plus vreo 15 parteneri în diferite țări, cu care mai colaborăm.”

În ciuda acestui fapt, Gateway & Partners Moldova se dezvoltă și înregistrează noi performanțe.

„Statisticile interne ale companiei arată că 8 din 10 clienți care colaborează cu noi încep să exporte în decurs de 3-6 luni. Restul mai târziu sau uneori deloc, pentru că s-ar putea să fie nepregătiți în momentul în care noi lucrăm cu ei sau este sau piața încă nu este pregătită pentru produsul sau chiar serviciul lor”, susține Crigan.

„Anul acesta am făcut 5 ani. (…) Doar anul trecut am lucrat cu peste 100 de companii diferite din Moldova, în diferite piețe. Cred că până acum avem poate între 150 și 200 de clienți unici din Republica Moldova – producători și prestatori de servicii.”, susține specialistul.

Dad Podcast reprezintă o serie de episoade în cadrul cărora discutăm cu antreprenori din diverse domenii de afaceri, analizăm provocările cu care se confruntă, dar și oportunitățile pe care le presupune atât domeniul de activitate, cât și mediul de afaceri local. 

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal