Uniunea Europeană a aprobat oficial cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și Belarusului, după ce anterior liderii europeni au ajuns la un acord în acest sens, după aproape o lună de negocieri. Printre măsurilor adoptate se regăsesc un embargo petrolier cu anumite scutiri, excluderea Sberbank din sistemul SWIFT și interdicția la difuzare în UE a trei canale de televiziune rusești.
„Cu pachetul de astăzi, limităm și mai multe capacitățile Kremlinului de a finanța războiul prin impunerea de noi sancțiuni economice. Totodată, interzicem importul de petrol rusesc în UE și prin aceasta reduce o sursă masivă de venituri pentru Rusia. Separăm mai multe bănci rusești cheie din sistemul internațional de plăți SWIFT. De asemenea, îi sancționăm pe cei responsabili pentru atrocitățile care au avut loc la Bucea și Mariupol și interzicem mai multe surse ale dezinformării care contribuie activ la propaganda de război a președintelui Putin”, a declarat Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, conform comunicatului emis de Consiliul Uniunii Europene.
În pachetul adoptat se regăsesc o serie de măsuri menite să împiedice abilitățile Rusiei de a continua agresiunea militară asupra Ucrainei, cel mai important element fiind cel ce vizează interdicția importurilor de produse petroliere din Rusia, care ar putea duce la o nouă creștere a prețurilor la produsele petroliere pe piața europeană.
Embargo petrolier, cu anumite excepții
Astfel, UE a dispus interzicerea procurării, importului sau transferului de țiței și anumite produse petroliere din Rusia în blocul comunitar. Eliminarea treptată a petrolului rusesc ar urma să aibă o perioadă de tranziție de până la șase luni pentru țiței și opt luni pentru produsele petroliere rafinate. În același timp, este prevăzută o excepție temporară pentru importurile de țiței prin conducte în acele state membre UE, care, din cauza situației lor geografice, suferă de o dependență specifică de aprovizionare cu petrol rusesc și nu au la dispoziție alte opțiuni viabile.
Printre țările care vor primi derogări, se numără Bulgaria și Croația, fiind vorba de excepții temporare, cu privire la importul de țiței rusesc, transportat pe mare.
Excluderi din SWIFT
A fost extinsă lista băncilor rusești și bieloruse care au fost excluse din sistemul SWIFT, de această dată fiind vizată cea mai mare bancă rusească - Sberbank, Banca de Credite din Moscova și Banca Agricolă Rusă, de rând cu Banca Bielorusă pentru Dezvoltare și Reconstrucție.
Încă trei televiziuni rusești, interzise în UE
Totodată, UE a suspendat activitățile de difuzare în țările membre ale blocului comunitar ale posturilor publice ruse: Rossiya RTR/RTR Planeta, Rossiya 24/ Russia 24 și TV Center International. Potrivit anunțului, aceste structuri au fost folosite de guvernul rus ca instrumente de manipulare a informațiilor și de promovare a dezinformării cu privire la invazia Ucrainei, inclusiv propagandă, cu scopul de a produce destabilizări în țările vecine cu Rusia și UE și statele sale membre.
Măsurile adoptate vor împiedica aceste instituții media și personalul acestora să desfășoare activități în UE, altele decât cele de radiodifuziune, cum ar fi cercetări și interviuri.
Exportul, pe lista sancțiunilor
UE a extins lista persoanelor și entităților vizate de restricțiile la export privind bunurile și tehnologiile cu dublă utilizare. Astfel, noile completări la listă includ atât entități rusești cât și bieloruse. În plus, UE va extinde lista de bunuri și tehnologii care pot contribui la îmbunătățirea tehnologică a sectorului de apărare și securitate al Rusiei. În listă vor fi incluse 80 de substanțe chimice care pot fi utilizate la producerea armelor chimice.
În același timp, au fost interzisă și furnizarea de servicii de contabilitate, relații publice și consultanță, precum și servicii tip cloud către Rusia.
Entități individuale
Al șaselea pachet de sancțiuni include noi persoane și entități considerate responsabile pentru atrocitățile comise de trupele ruse la Bucea și Mariupol, personalități care și-au exprimat susținerea față de război, oameni de afaceri de frunte și membri ai familiei oligarhilor listați și oficialilor de la Kremlin, precum și companii din apărare sau organizații financiare.
„UE condamnă cu hotărâre războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și îndeamnă Rusia să oprească imediat atacurile sale fără discriminare împotriva civililor și a infrastructurii civile și să își retragă imediat și necondiționat toate trupele și echipamentele militare de pe întreg teritoriul Ucrainei, în limitele granițelor sale recunoscute la nivel internațional.
Atrocitățile comise de forțele ruse și suferința și distrugerea cauzate sunt de nespus. UE solicită Rusiei să permită accesul umanita imediat și trecerea în siguranță a tuturor civililor în cauză. De asemenea, solicită Rusiei să permită imediat întoarcerea în siguranță a persoanelor ucrainene îndepărtate cu forța în Rusia.
UE este de neclintit în angajamentul său de a ajuta Ucraina să-și exercite dreptul inerent de autoapărare împotriva agresiunii ruse și să construiască un viitor pașnic, democratic și prosper”, se arată în comunicatul Consiliului”, se arată în comunicatul Consiliului European.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Descoperă oferta turistică a Moldovei. A fost lansată campania „Hai la mine Acasă” (VIDEO)

Marșul Alăptării 2022: Alăptarea reprezintă cel mai natural început de viață (VIDEO)
