De la un copac gata să cadă până la un „DA” de la Agenția de Mediu: Parcurgem calea emiterii autorizațiilor pentru defrișarea arborilor

De la un copac gata să cadă până la un „DA” de la Agenția de Mediu: Parcurgem calea emiterii autorizațiilor pentru defrișarea arborilor

20 de zile - aparent, atât ar trebui să dureze eliberarea unei autorizații de la Agenția de Mediu pentru lucrări de defrișare a arborilor bolnavi sau care prezintă pericol. Procedura însă pare să fie cu dedesubturi. Până ca solicitarea să ajungă pe masa Agenției, e nevoie ca specialiștii să evalueze starea vegetației. În plus, instituția e în drept să ceară controlul Inspectoratului pentru Protecția Mediului dacă există neclarități sau îndoieli despre solicitări, fapt care încetinește și mai mult procesul. De altă parte, legea prevede excepții: Responsabilii din cadrul primăriilor pot tăia și curăța arbori fără autorizații dacă arborii prezintă pericol pentru cetățeni. Parcurgem calea cererii până la autorizație. 

Cine răspunde de starea copacilor din localități? 

În prezent, tot ce ține de spațiile verzi din perimetrul oricărei localități din Republica Moldova - parcuri, fâșii forestiere, arbori și altă vegetație - e gestionat în baza Legii nr. 591/1999 privind spațiile verzi ale localităților urbane și rurale.

Legea menționată prevede că spațiile verzi din localități sunt administrate de APL-uri, adică de primăriile din fiecare sat sau oraș. Prin urmare, autoritățile publice locale sunt obligate să asigure îngrijirea arborilor și spațiilor verzi în conformitate cu normele tehnice. În plus, APL-urile trebuie să îmbunătățească aceste zone și să întreprindă lucrări sanitare și de reconstrucție.

Spațiile verzi din Chișinău, gestionate de o întreprindere municipală

În cazul orașului Chișinău, pentru respectarea prevederilor legale, primăria a decis să creeze o întreprindere municipală. Așa a fost înființată  Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”.

Sursa: FB/Spații Verzi

Întreprinderea are în sarcini protecția, întreținerea și amenajarea spațiilor verzi aflate pe domeniul public din intravilanul capitalei. 

Sursa: FB/Spații Verzi

Agenția de Mediu - entitatea care aprobă tăierea și curățarea copacilor

Deși autoritățile locale au în sarcină curățarea și tăierea copacilor care prezintă anumite pericole, deciziile pentru astfel de intervenții nu pot fi luate la nivel local. Procedura este mult mai desfășurată. Mai exact,  legea regnului vegetal nr. 239/2007, prevede că pentru tăierea vegetației forestiere din spațiile verzi, este necesar ca APL-urile să primească autorizații în acest sens de la Agenția de Mediu.

Hotărârea Guvernului nr. 27/2004 descrie cum are loc procedura de solicitare și obținere a autorizației pentru astfel de lucrări. La modul practic, cei care gestionează spațiile verzi și intenționează să defrișeze anumiți arbori se adresează cu o cerere la Agenția de Mediu, la care obligatoriu trebuie să anexeze și un act de cercetare fitosanitară, întocmit de către specialiști în domeniu. Respectivul act argumentează necesitatea defrișării sau curățării anumitor copaci sau altă vegetație.

Specialiștii de la „Spații Verzi” evaluează starea arborilor din oraș

În cazul spațiilor verzi din municipiul Chișinău, evaluarea permanentă a stării vegetației se face de către specialiștii fitopatologi care activează în cadrul Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”.  Specialiștii au în sarcină să stabilească dacă există arbori uscați, dacă sunt copaci afectați de boli sau dăunători. Tot ei stabilesc dacă anumiți arbori de pe teritoriul capitalei prezintă potențial pericol pentru cetățeni sau construcții. În baza evaluărilor periodice, specialiștii întocmesc actele de cercetare fitosanitară  în care recomandă lucrările necesare de defrișare, curățare, conformarea coronamentului, ș.a.

În baza acestui act fitosanitar „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” prezintă Agenției de Mediu o cerere de eliberare a autorizației pentru tăieri prin intermediul ghișeului unic al actelor permisive - Sistemul Informațional Automatizat de Gestionare și Eliberare a Actelor Permisive.

20 de zile pentru examinarea cererilor. De ce termenul poate fi mai mare?

Odată ce solicitarea de la cei care gestionează spațiile verzi ajunge pe masa celor de la Agenția de Mediu, instituția are termen de 20 de zile lucrătoare ca să examineze cererea și să elibereze sau, după caz, să refuze eliberarea autorizației.

„Termenul de examinare a autorizațiilor poate fi suspendat/prelungit în conformitate cu legislația în vigoare. În cazul în care se constată că documentele sunt incomplete sau neconforme, iar solicitantul este informat despre cerințele care nu sunt îndeplinite și ce trebuie să prezinte sau să efectueze pentru ca cererea să poată fi procesată.

În unele cazuri, când constatările și propunerile din actul fitosanitar trezesc suspiciuni privind veridicitatea sau neclarități, Agenția de Mediu este în drept să solicite Inspectoratului pentru Protecția Mediului (IPM) să realizeze o procedură de control în cadrul procesului de eliberare a autorizației și să verifice informațiile expuse în cerere și în documentele anexate”, precizează într-o notă informativă pentru AGORA, Agenția de Mediu.

Dacă la solicitarea Agenției de Mediu intervine Inspectoratul pentru Protecția Mediului cu un control, atunci instituția va întocmi un proces verbal de constatare pe care îl transmite Agenției de Mediu spre a fi luat în calcul în procesul decizional.

Prin urmare, date fiind cele enumerate mai sus, Agenția susține că termenul de examinare a cererilor ar putea depăși cele 20 de zile stabilite pentru o procedură standard.

Excepții pentru defrișări și lucrări fără acordul Agenției de Mediu

De altă parte, deși există o procedură standard pentru eliberarea actelor permisive, legea prevede și excepții. Mai exact, responsabilii din cadrul APL-urilor pot interveni fără autorizații  în cazul când există riscuri asupra sănătății populației sau mediului.

Astfel, art. 26, alin. (8) din Legea regnului vegetal nr. 239/2007 prevede că, tăierea arborilor în cazul lichidării avariilor, al reparațiilor urgente la rețelele inginerești, precum și în alte cazuri ce ar putea avea efecte negative asupra sănătății oamenilor şi asupra mediului, se realizează imediat, fără coordonare cu Agenția de Mediu, cu condiția că executorii lucrărilor de tăieri, după finalizarea acestora să înștiințeze Agenția despre lucrările efectuate. 

Pe final, e important să menționăm că autorizațiile emise de Agenția de Mediu au termen de valabilitate de un an din data eliberării. Mai mult de atât, după ce sunt emise aceste autorizații, Inspectoratul pentru Protecția Mediului este obligat să verifice dacă s-au realizat măsurile de protecție a spațiilor verzi, inclusiv dacă s-au întreprins lucrările de tăieri conform autorizațiilor.

AGORA amintește că din 2018, de când există Agenția de Mediu și până în prezent, la solicitările înaintate de Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” din cadrul Consiliului Municipal Chișinău, Agenția a eliberat trei autorizații pentru lucrări de tăieri și curățare a vegetației forestiere din parcul Alunelul. Dacă în 2019 și 2020 au fost aprobați spre tăiere 78 și respectiv 52 de copaci, atunci în ianuarie 2022 agenția dădea acordul pentru tăierea de igienă a 11 arbori.

Cu toate acestea, în cursul ultimei săptămâni din luna mai, în parcul Alunelul din sectorul Buiucani al capitalei au fost defrișați mai mulți copaci și tăiate crengile mai multor arbori. Lucrările au fost întreprinse de angajații Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” în lipsa unei autorizații din partea Agenției de Mediu, cu riscul de a fi sancționată. Instituția a făcut referire tocmai la excepția din legislație menționată mai sus. 

Precizăm că anume acest parc a ajuns în vizorul publicului după ce la 14 mai, sub un plop, a decedat un copil. La un moment dat, o buturugă din copac a căzut peste căruciorul în care se afla fetița. Traumele s-au dovedit incompatibile cu viața, iar copila a decedat la scurt timp la spital.

Autoritățile responsabile de cele întâmplate au venit cu reacții. Primăria Chișinău a spus că ar fi solicitat de la Agenția Mediului permisiune pentru curățarea și defrișarea a 170 de arbori, dar ar fi primit acord pentru mai puțini copaci.

De partea cealaltă, Agenția de Mediu susține că arborele care a căzut nu se regăsește în lista arborilor propuși spre autorizare pentru curățare înaintată de cei de la întreprinderea municipală „Spații Verzi”.

În scurt timp Procuratura Chișinău a pornit un dosar penal pentru neglijență în serviciu. Iar Primăria Chișinău a inițiat o anchetă internă. Mai mult, șeful Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” din capitală, Serghei Carp a fost demis din funcție. 

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Parcul Alunelul: Din 2019 au fost emise trei autorizații de tăiere și curățare a arborilor. Printre lucrările permise în ianuarie - un singur plop (INFOGRAFIC)

Parcul Alunelul: Din 2019 au fost emise trei autorizații de tăiere și curățare a arborilor. Printre lucrările permise în ianuarie - un singur plop (INFOGRAFIC)

Angajații „Spații Verzi” au intervenit cu defrișări în parcul Alunelul fără autorizații de la Agenția de Mediu. Cum explică

Angajații „Spații Verzi” au intervenit cu defrișări în parcul Alunelul fără autorizații de la Agenția de Mediu. Cum explică

Un alt copac, căzut în parcul Alunelul. Expertul care a văzut cazul: Era putred și bolnav

Un alt copac, căzut în parcul Alunelul. Expertul care a văzut cazul: Era putred și bolnav

„Nu condițiile meteorologice doboară arborii, ci lipsa de grijă”. Ce spun experții despre starea copacilor din capitală (FOTO)

„Nu condițiile meteorologice doboară arborii, ci lipsa de grijă”. Ce spun experții despre starea copacilor din capitală (FOTO)

Atenție: Vântul bate, copacii cad! Încă un arbore doborât în parcul Alunelul din capitală (FOTO)

Atenție: Vântul bate, copacii cad! Încă un arbore doborât în parcul Alunelul din capitală (FOTO)

Trei zile - termenul pe care l-a oferit primarul capitalei serviciilor municipale, pentru a înlătura consecințele ploii

Trei zile - termenul pe care l-a oferit primarul capitalei serviciilor municipale, pentru a înlătura consecințele ploii

Advertoriale
Maib raportează primele rezultate ale transformării băncii în Agile WoW

Maib raportează primele rezultate ale transformării băncii în Agile WoW

Victoriabank își lansează Strategia de dezvoltare pentru următorii trei ani (VIDEO)

Victoriabank își lansează Strategia de dezvoltare pentru următorii trei ani (VIDEO)

Igiena în școli: Produse recomandate pentru igienizarea instituțiilor de învățământ

Igiena în școli: Produse recomandate pentru igienizarea instituțiilor de învățământ

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
  Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
 • Hike cu mine! Unde? La Seliște, să vezi un fag de 300 de ani și să afli cum un slovac a venit în Moldova și s-a apucat să ne dezvolte turismul (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Consecințele ploii: Copaci doborâți la pământ, mașini strivite, subsoluri pline cu apă și transport public blocat (FOTO/VIDEO)
 • 2
  Urmărirea penală în dosarul „Energocom” - finalizată. Dodon, învinuit că a depășit atribuțiile de serviciu în interesul unor persoane din anturajul lui Plahotniuc
 • 3
  Plouă cu găleata în Chișinău: Străzile capitalei s-au transformat în adevărate râuri (VIDEO)
 • 4
  Ultima oră! România a donat R. Moldova peste un milion de pastile de iodură de potasiu. Cum vor fi distribuite
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.