*Acest material este sponsorizat

Ion Rusu, tânăr apicultor cu aspirații mari: Vreau ca mierea mea să ajungă pe rafturile magazinelor de peste hotare

Ion Rusu, tânăr apicultor cu aspirații mari: Vreau ca mierea mea să ajungă pe rafturile magazinelor de peste hotare

Deși s-a visat dintotdeauna cu șorț de bucătar, tânărul Ion Rusu a ales o altă cale: albinăritul, o profesie care îi permite să fie el stăpân pe sine și cel mai important, să muncească acasă, alături de familie. La îndeplinirea visului său și la creșterea propriei afaceri a contribuit proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM), care, în cadrul Programului de start-up „BeesUp” lansat la Școala Profesională din comuna Bubuieci, i-a oferit tânărului 10 stupi populați cu 10 familii de albine și alți 5 stupi pe care Ion urmează să îi populeze.

În toamna anului 2018, când a început studiile la Școala Profesională din com. Bubuieci, un roi de albine s-a adăpostit într-un stup vechi pe care părinții lui Ion îl aveau pe lângă casă. Deși nu avea încă pregătirea necesară, Ion spune că și-a luat inima în dinți și a încercat să facă din el o casă confortabilă pentru albini.

„M-am băgat în stup să lucrez, să îi aranjez ramele. Nu mi-a reușit să fac ceva bun din el și roiul a plecat să își caute un alt loc de trai, unde să se poată dezvolta. La școală am început să studiez mai profund și mai târziu am înțeles ce am greșit, de ce nu am putut organiza familia de albine”, spune Ion, absolvent al Școlii Profesionale din Bubuieci.

Cu ambiție spre scopuri mărețe

Acest pas greșit nu l-a descurajat. Dimpotrivă, l-a ambiționat: „Părinții m-au ajutat și mi-au cumpărat 18 familii de albine cu stupi, apoi eu, din banii mei pe care i-am primit din bursă, mi-am mai cumpărat 4 stupi noi. Iarna părinții iarăși m-au ajutat și am mai cumpărat 10 stupi. Primul an am avut pierderi, abia în al treilea an am început să văd rezultate. A fost greu, dar nu am renunțat”, explică Ion Rusu.

Studiile și experiența obținută în cei doi ani de școală l-au ajutat mult să înțeleagă cum se gestionează o prisacă și cum se construiește o afacere în domeniul apicol.

Anii de studii au fost foarte interesanți. Profesorii m-au motivat foarte mult și m-au încurajat. De mare ajutor mi-a fost și practica pe teren, la antreprenori din domeniu. Noi mergeam și vedeam cum e lucrul în prisacă, cum se extrage mierea, cum se organizează viața unui roi. A fost de nedescrisă experiența pentru mine, am văzut și am învățat lucruri foarte importante. Astfel, am îndrăgit foarte mult această meserie.

Ion Rusu, absolvent al Școlii Profesionale din Bubuieci

Având aspirații foarte mari și dorință de a munci, nu a stat pe gânduri atunci când a aflat de concursul organizat în cadrul Școlii profesionale din comuna Bubuieci în parteneriat cu USAID APM. Și-a făcut un plan de afaceri, a aplicat la concurs și s-a regăsit printre câștigători.

„Se pare că planul meu de afaceri, pe care l-am prezentat, a fost convingător, iar eforturile mele au dat rezultate. Acum pot să lucrez acasă, să nu plec peste hotare, să îmi dezvolt prisaca. Peste hotare voi fi angajat, aici pot fi angajator. În Republica Moldova există posibilități, este mult de lucru, iar tinerii pot munci acasă.”

Aspirații spre noi reușite

Peste 5 ani vreau să ajung la un număr de 100 de familii de albine. Această cifră este una care îmi va permite, eventual, să îmi întrețin propria familie și să am un trai decent. Vreau ca mierea mea să ajungă pe rafturile din magazinele din țara noastră, dar mai ales să ajungă pe rafturile magazinelor de peste hotare. Mierea noastră este foarte apreciată pe piața străină, pentru că este un produs natural, fără adaosuri, siropuri sau arome adăugate. Dar în afara mierii vreau să ofer consumătorilor un spectru larg de produse apicole – polen, propolis, lapte de matcă și ceară, care au multe beneficii pentru sănătate”, adaugă Ion Rusu.

Inițiativa de start-up „BeesUP” a ȘP com. Bubuieci are drept scop susținerea tinerilor în demararea unei afaceri profitabile în sectorul apicol. Sectorul apicol din Moldova este în continua dezvoltare, deoarece mierea produsă este de o înaltă calitate, iar piața cunoaște o creștere constantă. În Moldova există peste 6.500 de apicultori, care îngrijesc peste 250 000 de familii de albine.

ȘP com. Bubuieci este singura școală VET din Moldova unde se predă apicultura. În fiecare an, școala înscrie peste 40 de elevi în programul său de apicultură în cadrul programului formal și instruiește peste 40 de adulți în cadrul programului de învățare continuă. Pe parcursul ultimilor ani, programul de studii a meseriei de apicultor, laboratorul apicol și atelierul de tâmplărie apicolă au fost modernizate cu suportul proiectul USAID APM.

P.

Vezi și aceste știri
Grație ajutorului USAID, 16 vinării din țară au beneficiat de utilaje de 170 de mii de dolari (FOTO)

Grație ajutorului USAID, 16 vinării din țară au beneficiat de utilaje de 170 de mii de dolari (FOTO)

Moldovenii, apreciați de administratoarea USAID: Regresul democratic nu este susținut de cetățeni

Moldovenii, apreciați de administratoarea USAID: Regresul democratic nu este susținut de cetățeni

Un nou program USAID, axat pe sectorul digital, va fi lansat în R. Moldova

Un nou program USAID, axat pe sectorul digital, va fi lansat în R. Moldova

Advertoriale
Fă-ți ghiozdanul pentru școală cu METRO! Rechizitele care îți vor face învățatul mai plăcut (FOTO)

Fă-ți ghiozdanul pentru școală cu METRO! Rechizitele care îți vor face învățatul mai plăcut (FOTO)

Maib a inaugurat „maib Academy”, un centru inovativ de instruiri pentru angajați

Maib a inaugurat „maib Academy”, un centru inovativ de instruiri pentru angajați

Î.S. MOLDATSA recrutează. Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar

Î.S. MOLDATSA recrutează. Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
  DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Pericolul unui accident nuclear la Zaporojie: Explicăm cum funcționează mecanismul de înștiințare a R. Moldova
 • 2
  Ultima oră! O mașină a luat foc în stația PECO după ce a fost alimentată cu gaz (VIDEO)
 • 3
  Tot mai multe mașini în Europa: Orașele unde numărul automobilelor depășește numărul de locuitori
 • 4
  Riscă până la 10 ani de închisoare: Trei tineri, suspectați că ar fi bătut un cioban și ar fi sustras două motociclete
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.