Trafic mai fluid, control mai riguros și călători mai mulțumiți. Acestea sunt scopurile pe care și le-a trasat Serviciul Vamal în cadrul proiectului „Reabilitarea și modernizarea birourilor vamale de frontieră de pe granița România-Moldova”. Proiectul, susținut și de Uniunea Europeană, presupune modernizarea birourilor vamale Albița-Leușeni, Sculeni-Sculeni și Giurgiulești-Giurgiulești".
„Cel mai mare punct ar fi fluidizarea, efectuarea unui control vamal calitativ atât pentru persoane cât și funcționarii vamali, ținând cont de faptul că până acum controlul vamal se făcea pe timp de ploaie, vânt, ninsoare, persoanele stăteau în aer liber”, a declarat șeful-adjunct al Biroului Vamal Centru, Andrei Cravțov.
În prezent, pe sectorul intrare în Republica Moldova funcționează trei piste pentru automobile și trei piste pentru autocamioane:
„Ulterior reconstrucției, adițional la pistelor deja existente, șase la număr, mai apar încă cinci piste noi unde vor traversa atât autocarele cât și autoturismele mici. Se va fluidiza mult mai tare traficul în punctul vamal Leușeni”.
Cravțov dă asigurări că noile birouri vamale nu vor avea diferențe de dotare în comparație cu cele existente deja.
„Vor fi aceleași calculatoare, aceleași mese de lucru, mijloace tehnice de control pe care deja le avem în dotare. Probabil cu ajutorul UE vom mai primi unele mijloace tehnice pentru efectuarea controlului vamal”, a spus Cravțov.
La această etapă cele patru ghișee sunt împărțite în două – o parte pentru Poliția de frontieră și o parte pentru Serviciul Vamal:
„După darea în exploatare vom încerca să implementăm și Ghișeul unic – Poliția de Frontieră identifică persoanele luînd actele de la pasageri, iar Serviciul Vamal returnează actele, astfel că persoana nu mai are nevoie să iasă din mașină, să intre. Respectiv, și controlul se va face unic”.
Coordonatorul proiectului operațional comun Republica Moldova-România spune că țara noastră urma să implementeze un proiect de 5 milioane de euro, dintre care 64,28% reprezintă componenta de grant oferită de partenerii externi.
„Sculeni este cel mai mare și cel mai valoros obiectiv din cadrul acestui proiect, respectiv valoarea contractului este de 126 de milioane, iar contribuția componentei de grant reprezintă în jur de 44 de milioane. La Sculeni, în acest proiect mare urmează să fie construite piste suplimentare. Deci dacă în prezent sunt trei piste de ieșire și trei piste de intrare, după reabilitare vor fi șapte piste pe ieșire și șapte pe intrare.”, a declarat coordonatorul proiectului, Valeriu Nani.
De asemenea, responsabilii spun că pe lângă un trafic mai fluidizat, va fi asigurată și o mai mare rigurozitate a controlului vamal:
„Va fi preconizată construcția boxelor de control vamal, scanere care vor fi atât pe ieșire cât și pe intrare. În prezent scannerul care funcționează la Sculeni este la o distanță destul de mare de la postul vamal, însă un zid de protecție împotriva radiației va fi construit atât pe sensul de ieșire, cât și pe sensul de intrare”.
Birourile vamale noi își vor începe activitatea în primele săptămâni de vară.
Vezi și aceste știri

UPDATE: La o oră distanță, probleme tehnice au fost soluționate în posturile vamale de peste Prut

În atenția transportatorilor! Posturile vamale Albița și Sculeni întâmpină dificultăți tehnice. UPDATE: Situația a fost remediată

Serviciul Vamal a recepționat un sistem mobil de recunoaștere automată a plăcuțelor de înmatriculare

Percheziții la postul vamal intern Gura Bîcului: Patru persoane, suspectate că primeau regulat mită de la transportatori

Comisarului European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, la frontiera Leușeni: Ofițerii FRONTEX au o cooperare strânsă cu Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal
