Air Moldova susține că ar fi fost supusă unui „atac raider” și afirmă că s-ar urmări destabilizarea activității companiei

Air Moldova susține că ar fi fost supusă unui „atac raider” și afirmă că s-ar urmări destabilizarea activității companiei

Air Moldova a venit cu un comentariu în urma incidentelor care au cauzat perturbări de orar în zilele de 4 și 5 iunie 2022, când două aeronave ale întreprinderii nu au fost lăsate să decoleze din Turcia. Potrivit unui comunicat de presă emis de companie, situația dată a fost cauzată în rezultatul administrării unui management defectuos, în frunte cu unul din foștii directori ai întreprinderii, pe vremea când se afla în proprietatea statului iar cazul ar denota existența unui atac raider asupra companiei.

„Situația care a dus la perturbarea orarului de zbor și blocării aeronavelor Air Moldova pe aeroportul din Antalya este rezultatul administrării a unui management defectuos, în frunte cu unul din foștii Directori Air Moldova, atunci când Air Moldova era întreprindere de stat”, se arată în comunicatul de presă al companiei.

Publicitate

Potrivit reprezentanților AirMoldova, contractul cu agentul din Turcia, prin care se invocă aceste „pretenții financiare” încheiat la 21.06.2013., până la întreruperea acestuia, a fost reziliat în 2017. La rezilierea acestui contract, nu au fost atestate careva datorii din partea Air Moldova față de prestator, în acest sens au fost semnate și acte de decontări reciproce care denotă lipsa datoriilor.

„După rezilierea contractului din partea prestatorului au venit notificări despre “pretinsele datorii”.  Verificările au arătat că datoriile invocate aparțin unui alt agent economic, unul dintre cei mai mari TOUR OPERATORI din Republica Moldova la acel moment. Drept urmare acel agent economic nu își mai desfășoară activitatea comercială în prezent”, susțin reprezentanții companiei.

Aceștia susține că în mod nedrept datoria a fost adjudecată companie AirMoldova de către instanța turcă, ceea ce a adus pagube financiare enorme pentru activitatea AirMoldova și „a urmărit scopurile personale ale administratorului de atunci”. Mai mult, întreprinderea afirmă că în acest caz este vorba de un atac raider asupra companiei.

„Air Moldova a fost și rămâne operatorul Național, lider pe piață, în pofida tuturor dificultăților căror le facem față de pe urma restricțiilor impuse domeniului aeronautic ca consecință a pandemiei COVID 19 și războiului din Ucraina. Este evident că poziția fermă a Air Moldova, provoacă interes și din partea unor actori de pe piața aeronautică care încercă să destabilizeze activitatea noastră. 

În timpul apropiat publicul larg va afla inclusiv și numele celor care au participat la acest proces și care poartă responsabilitate pentru prejudiciile aduse companiei Air Moldova și pasagerilor săi. Organele competente vor fi sesizate despre aceste ilegalități”, se menționează în comunicat.

Compania face apel la organele competente și opinia publică să nu rămână indiferenți și își cere scuze de la pasageri, dând asigurări că a depus tot efortul pentru a remedia problema în cel mai scurt timp posibil, în vederea reorganizării orarului de zboruri și onorării obligațiunilor.

„Cei care ani de rând au distrus și încearcă în continuare să distrugă compania Air Moldova, lovesc acolo unde ne doare cel mai mult, în pasagerii noștri, care au de suferit în astfel de circumstanțe. Dumneavoastră, pasagerii noștri, sunteți prioritatea noastră, pentru care continuăm să lucrăm, pentru a vă oferi servicii mai bune și mai sigure”, se arată în comunicatul de presă.

Amintim că sutoritățile din Turcia au permis în cele din urmă decolarea aeronavei „Airbus A321” din Antalya, după ce la 4 iunie au interzis zborul acesteia, invocând anumite datorii pe care le-ar deține compania „Air Moldova”.

Totul s-a întâmplat după ce mai mulți moldoveni, care în această perioadă s-au odihnit în Antalya, cunoscuta zonă de odihnă din Turcia, au rămas blocați în aeroport, după ce unei aeronave a companiei „Air Moldova” i-a fost interzisă decolarea, la 4 iunie. 

Orarul zborurilor al companiei „Air Moldova” a fost perturbat în urma restricției de decolare de pe Aeroportul din Antalya a aeronavei Airbus A321, fapt care a cauzat reținerea curselor aeriene.

Reprezentanții „Air Moldova” spun că restricțiile de operare și decolare a aeronavei de pe aeroportul din Antalya sunt provocate de invocarea de către prestatorul din Turcia a pretinselor datorii contractuale față de acesta. Drept urmare, prestatorul din Turcia a decis restricționarea operațiunilor aeriene ale aeronavei „Air Moldova”.

Prestatorul din Turcia declară că datoriile datează din 2014 , dar au fost înaintate către Air Moldova în 2017, perioada în care aceasta era companie de stat. 

De partea cealaltă, reprezentanții „Air Moldova” spun că: „conform datelor contabile preluate după privatizarea „Air Moldova”, în urma auditelor interne efectuate, toate facturile față de prestator au fost achitate. La moment,  „Air Moldova” efectiv nu are nici o datorie față de prestatorul din Turcia”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal