Fermierii din țară trag un semnal de alarmă și atenționează că, în ajunul secerișului, sectorul agrar este supus unei presiunii enorme din partea unui grup îngust de petroliști, fapt,care afectează securitatea alimentară a țării.
Potrivit Asociației Forța Fermierilor (AFF), agricultorii asistă în prezent la un acord de cartel între importatori mari de carburanți, care sub paravanul consecințelor războiului în Ucraina creează deficit artificial a motorinei pe piața angro.
„În ultimul timp mai mulți agricultori au fost refuzați de companiile petroliere în privința furnizării combustibilului angro, chiar dacă fermierii au aflat că motorina se importă, se depozitează, după ce se re-vinde firmelor afiliate, care o comercializează la preț peste plafonul stabilit și uneori cu încasarea plăților în numerar. Iar producătorii agricoli, șantajați de deficitul carburanților, sunt nevoiți să procure diesel la orice preț și prin orice modalitate”, se arată într-un comunicat al AFF.
Agricultorii spun că deja primesc conturi de plată pentru motorină, care urmează să fie livrată peste o perioada îndelungată (circa două săptămâni) la un preț exorbitant de peste 31 lei per litru, contrar deciziei Comisiei Situației Excepționale (CSE) privind plafonarea prețurilor angro la diesel.
În acest context Asociația Forța Fermierilor cere repetat convocarea de urgență a CSE pentru discutarea problemei aprovizionării producătorilor agricoli cu carburanți, la care să fie adoptate următoarele decizii promte:
1. Interzicerea companiilor petroliere în perioada recoltării să efectueze re- vânzarea motorinei angro, cu excepția agricultorilor, transportatorilor și operatorilor de pe piața produselor petroliere, care dispun de stațiile de alimentare.
2. Revenirea la plafonarea marjei pentru comercializarea motorinei angro de toate tipuri, care nu ar trebui să depășească 1,5 lei per litru.
3. Obligarea Consiliului Concurenței să pornească ancheta privind existența unui acord de cartel pe piața produselor petroliere în scopul creării deficitului artificial și majorări nejustificate a prețurilor.
4. Modificarea Regulamentului privind restituirea parțială a accizelor agricultorilor, prin achitarea întregii sume a accizei către fermierii mici și mijlocii pentru motorina, procurată în anul calendaristic 2022.
Amintim că la 27 mai, șefa statului, Maia Sandu, a convocat ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), la care s-a decis constituirea a două comisii parlamentare pentru controlul inflației și examinarea scumpirii carburanților.
La 7 mai are loc o nouă ședință CSS. De această dată, instituțiile de stat abilitate prezintă informații despre măsurile întreprinse pentru asigurarea securității alimentare și susținerea sectorului agroalimentar.
Vezi și aceste știri

Fermierii cer convocarea Consiliului Suprem de Securitate în contextul scumpirilor produselor alimentare, inclusiv a uleiului

Agrobiznes și iMetos lansează prima platformă de agro-meteo pentru fermierii din Moldova (VIDEO)
