Uniunea Europeană va avea o Directivă a salariului minim

Uniunea Europeană va avea o Directivă a salariului minim

Președinția Consiliului UE și negociatori ai Parlamentului European au ajuns la un acord politic pentru stabilirea unui cadru european al salariului minim prin care să fie asigurate salarii minime statutare adecvate. 

„Președinția Consiliului UE și negociatori ai Parlamentului European au ajuns la un acord politic provizoriu în privința proiectului de directivă pe salariul minim în UE. Noua lege – odată adoptată în final – va promova caracterul adecvat al salariilor minime statutare și astfel să ajute la obținerea condițiilor de muncă și de trai decente pentru angajații europeni.

Directiva stabilește procedurile pentru caracterul adecvat al salariilor minimime statutare, promovează negocierea colectivă privind stabilirea salariilor și îmbunătățește accesul la protecția salariului minim pentru acei lucrători care sunt îndreptățiți la un salariu minim sub legislația națională, exemplu printr-un salariul minim statutar sau prin acorduri colective.

Caracterul adecvat al salariilor minime statutare

Statele membre cu salarii minime statutare trebuie să implementeze un cadru de lucru procedural pentru a stabili și actualiza aceste salarii minime conform unui set de criterii clare. Consiliul și Parlamentul European au căzut de acord ca actualizările la salariile minime statutare vor avea loc cel puțin o dată la doi ani (sau cel mult o dată la patru ani pentru acele state care folosesc un mecansim automat de indexare). Partenerii sociali vor trebui să fie implicați în procedurile pentru stabilirea și actualizarea salariilor minime statutare.

Promovarea negocierii colective privind stabilirea salariilor

Având în vedere că negocierea colectivă privind stabilirea salariului este un instrument important pentru asigurarea că lucrătorii pot beneficia de salarii minime adecvate, directiva are în vedere extinderea acoperirii asupra lucrătorilor prin negocierea colectivă. De aceea co-legiuitorii sunt de acord ca statele să promoveze întărirea capacității partenerilor sociali de a se angaja în negocierea colectivă, inclusiv în protecția reprezentanților lucrătorilor.

Acordul provizoriu dintre Consiliu și Parlamentul European prevede în special că acolo unde rata de acoperire a negocierii colective este mai mică decât un prag de 80% statele membre ar trebui să stabilească un plan de acțiune pentru a promova negocierea colectivă. Planul de acțiune ar trebui să stabilească un calendar clar și măsuri concrete pentru a mări progresiv rata de acoperire prin negocierea colectivă.

Accesul eficient

Consiliul și Parlamentul European sunt de asemenea de acord în privința unor măsuri de îmbunătățire a accesului eficient al lucrătorilor la protecția salariului minim. Aceste măsuri includ controale de către inspectoratele de muncă, informații ușor accesibile privind protecția salariului minim și dezvoltarea capabilității autorităților de implementare să urmărească angajatorii care nu se conformează”, arată un comunicat de presă al Consiliului UE.

Propunerea Comisiei Europene a fost înaintată către cei doi colegiuitori – Consiliul UE și Parlamentul European – pe 28 octombrie 2020. Consiliul a agrat poziția sa pe 6 decembrie 2021; Parlamentul a adoptat mandatul său de negociere pe 25 noiembrie 2021.

De la începutul lunii ianuarie, au avut loc opt runde de negocieri între Consiliu și Parlamentul European.

De partea Consiliului, acordul agreat astăzi va trebui confirmat de Coreper. Această susținere va fi urmată de un vot formal atât în Consiliu cât și în Parlamentul European.

Guvernele din UE vor decide cu majoritate calitativă pe 16 iunie în privința acordului. Comisia de muncă a Parlamentului European ar urma să voteze în iunie iar Directiva să fie adoptată în plenara din septembrie.

Statele membre au doi ani să transpună directiva în legislațiile naționale.

„Astăzi, mulți lucrători se chinuie să se descurce: ajutoare de magazin, livratori de colete și lucrătorii din distribuție ne mențin societățile la suprafață. Chiar dacă muncesc 40 de ore grele, nu pot plăti prețurile care au explodat în magazine și la energie. Subevaluat și prost plătit rezumă situația lor. Ei la fel merită respect și plata corectă. După decenii de declin real al salariilor, este timpul să întoarcem acest trend de scădere și să combatem forțat inegalitățile în creștere.

Salariul fiecărui lucrător european trebuie să plătească pentru mâncarea lui, chiria și căldura, însă trebuie să-și permită și haine noi sau să meargă în vacanțe câteodată. Vrem ca statele UE să verifice salariile lor minime față de standardele internaționale; precum cel puțin 50% din media salariului brut și 60% din salariul mediu brut. Momentan, 18 state UE nu îndeplinesc aceste criterii. Această nouă lege UE va mări salariile a milioane de europeni”, a declarat Agnes Jongerius, purtătorul de cuvânt pentru muncă al grupului social-democraților europeni (S&D) și negociator al Parlamentului European.

Potrivit Eurostat, unul din zece lucrători europeni este în risc de sărăcie, un număr care crește la unul din șase pentru lucrătorii part-time. În jur de 70% din lucrătorii cu salariu minim au dificultăți în a se descurca. 60% dintre lucrătorii pe salariu minim sunt femei, potrivit Fundației Böckler, arată un comunicat al S&D.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Ioniță: Pe un salariu mediu, moldovenii pot procura de 3,7 ori mai puțin gaz decât acum un an

Ioniță: Pe un salariu mediu, moldovenii pot procura de 3,7 ori mai puțin gaz decât acum un an

Salariul minim pentru sectorul bugetar a fost majorat

Salariul minim pentru sectorul bugetar a fost majorat

Până la finele anului 2025, salariul mediu pe economie ar putea ajunge la 14 mii de lei. Prognozele Ministerului Economiei

Până la finele anului 2025, salariul mediu pe economie ar putea ajunge la 14 mii de lei. Prognozele Ministerului Economiei

Advertoriale
Toate inovațiile gândite în favoarea clientului la sucursala maib din inima Chișinăului

Toate inovațiile gândite în favoarea clientului la sucursala maib din inima Chișinăului

Uită de grija unui control de la Inspecția Muncii. Încredințează administrarea documentației HR companiei DAD Human Capital

Uită de grija unui control de la Inspecția Muncii. Încredințează administrarea documentației HR companiei DAD Human Capital

Alături de tineri și sport: IuteCredit, partener general la Cupa Europeană de Triatlon printre Juniori (VIDEO)

Alături de tineri și sport: IuteCredit, partener general la Cupa Europeană de Triatlon printre Juniori (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
  DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Ultimă oră! Procurorii au descins cu percheziții la patru persoane, inclusiv ex-primara interimară Silvia Radu
 • 2
  Cel mai bun pilot al armatei ucrainene, ucis în luptă
 • 3
  Veste proastă pentru șoferi! De zece ori a fost majorată amenda pentru lipsa asigurării auto
 • 4
  Stop Fals: Deputatul Bogdat Țîrdea transmite falsuri (și) despre suprafața semănată cu grâu de toamnă
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.