Asociația „Vocea Justiției” critică decizia președintei de a refuza numirea a 13 judecători până la plafonul de vârstă

Asociația „Vocea Justiției” critică decizia președintei de a refuza numirea a 13 judecători până la plafonul de vârstă

Asociația Judecătorilor „Vocea Justiției” critică decizia președintei Maia Sandu de a refuza numirea a 13 judecători până la atingerea plafonului de vârstă și cheamă toți judecătorii și societatea civilă să se solidarizeze împotriva atentatelor la independența judecătorilor, care reprezintă o garanție fundamentală a unei bune funcționări a puterii judecătorești. Printre cei refuzați de președinta Sandu se numără și președinta Consiliului de Administrare al asociației, magistrata Victoria Sanduța de la Judecătoria Chișinău.

„Asociația Judecătorilor ”Vocea Justiției” trage un semnal de alarmă în legătură cu refuzul Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, referitor la numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă a 13 judecători, inclusiv și judecătoarea Victoria Sanduța, Președintele Asociației  Judecătorilor ”Vocea Justiției”. Este foarte periculos semnalul care a fost transmis către întreg sistemul judecătoresc și societate prin adoptarea acestui refuz nemotivat”, se arată în comunicatul Asociației.

Potrivit reprezentanților organizației, Victoria Sanduța a fost numită în funcție de judecător, la 15 martie 2017 pe un termen de 5 ani, cu posibilitatea prelungirii mandatului după expirarea termenului. Judecătoarea Victoria Sanduța este cea, care la 26 martie 2019, a fost transferată ilegal și abuziv de CSM și Președintele instanței la o altă specializare, pentru că era prea vocală și activă, pentru că vocifera problemele din sistem și după cum cineva chiar i-a transmis „pentru că era prea independentă”.

„Acest transfer a fost contestat de ea în instanță și la Curtea Constituțională, care la 24 martie 2020 a declarat neconstituțional articolul din lege, care a stat la baza emiterii Hotărârii abuzive a Consiliului Superior al Magistraturii, motivând prin faptul că atentează la independența judecătorilor. La 25 mai 2019, judecătoarea Victoria Sanduța a fost unicul contracandidat al magistratului Vlad Clima, la alegerile pentru funcția de Președinte al Asociației Judecătorilor din Moldova  - AJM. Sistemul judecătoresc atunci l-a ales pe Vlad Clima să-i reprezinte”, susțin reprezentanții organizației.

Reprezentanții Asociației consideră că în actul prezidențial au fost indicați mai mulți judecători și lipsește o motivare în privința fiecărui judecător aparte, cu indicarea unor probe incontestabile de incompatibilitate a candidaților cu funcția respectivă, așa cum prevede legislația în vigoare. Previzibilitatea legii la acest capitol denotă că, de la bun început judecătorii trebuie să aibă încrederea că vor fi eliberați din funcție doar în cazul în care nu vor face față rigorilor impuse de profesie și că decizia cu privire la eliberarea din funcție va fi luată, cu respectarea legii materiale și procedurilor legale.

„Pe de altă parte, inclusiv societatea trebuie să știe motivele și probele care au servit ca temei pentru respingerea candidaturii judecătorului, ca să fie exclusă situația eliminării judecătorilor din sistemul judecătoresc ca răfuială personală sau ca eliminarea celor care nu susțin ideile politicului și sunt prea vocali criticând deciziile executivului și legislativului.  Președintele Republicii Moldova nu ar trebui să respingă numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă a judecătorilor, decât dacă prezintă probe incontestabile că judecătorul nu merită să mai fie parte din corpul judecătoresc. La caz, asemenea temeiuri nu au fost constatate nici în procedura de evaluare, nici de către Inspecția Judiciară, Agenția Națională de Integritate sau altă autoritate competentă”, se menționează în comunicat.

Potrivit asociației, chiar dacă Președintelui Republicii Moldova i-au apărut careva dubii referitor la activitatea judecătorilor vizați, legea prevede destul de clar modalitatea și procedura de tragere la răspundere disciplinară, penală a judecătorilor în cazul depistării cărorva carențe în activitatea acestora. Or, în situația dată Președintele Republicii Moldova, conform legislației în vigoare, și-a depășit atribuțiile, deoarece acesta nu are dreptul de a-și atribui competența unui organ de constatare a carențelor în activitatea judecătorilor, care îi revine de exemplu Colegiului Disciplinar de pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii, Procuraturii Generale sau Autorității Naționale de Integritate.

„Totodată, atragem atenția asupra faptului că la 01 aprilie 2022 a intrat în vigoare modificarea art. 116 alin.(2) din Constituția Republicii Moldova, prin care a fost exclus termenul inițial de 5 ani de numire a judecătorilor, iar motivul de bază a fost constatarea într-o serie de rapoarte și expertize ale Organismelor Internaționale Europene, inclusiv ale Comisiei de la Veneția că acest “termen de probă” submină independența justiției. Acest instrument de presiune era folosit ca un filtru politic de a elibera din sistem, fără probe incontestabile, judecătorii vocali, curajoși și cu verticalitate care erau incomozi puterii politice”, se arată în comunicatul asociației.

Reprezentanții asociației consideră că președinta Maia Sandu a continuat practica vicioasă anterioară, transmițând în acest fel semnale de atentare la independența justiției, lucru care este incompatibil cu cele mai bune practici internaționale în acest domeniu. Mai mult, aceștia consideră că este regretabil faptul că în lipsa unui refuz motivat al Președintelui R. Moldova, bazat pe argumente incontestabile expuse în privința fiecăruia în parte, judecătorii vizați la etapa dată nu au fost numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă.

„În final, Asociația Judecătorilor ”Vocea Justiției” cheamă toți judecătorii și societatea civilă să se solidarizeze în situația dată împotriva atentatelor la independența judecătorilor, care reprezintă o garanție fundamentală a unei bune funcționări a puterii judecătorești. Cetățenii au dreptul la judecători independenți, iar instituția președintelui este obligată să respecte Constituția și să nu admită situații când judecătorii, care au o reputație ireproșabilă și se bucură  de susținerea și respectul societății, sunt eliminați din sistemul de justiție”, se arată în comunicat.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
PODCAST | Judecătoarea Victoria Sanduța: Sinonimul justiției selective este injustiție

PODCAST | Judecătoarea Victoria Sanduța: Sinonimul justiției selective este injustiție

Ministrul Justiției a explicat de ce a avut o opinie separată concordantă în privința activității lui Stoianoglo

Ministrul Justiției a explicat de ce a avut o opinie separată concordantă în privința activității lui Stoianoglo

Comisia pre-vetting și-a început activitatea, anunță Ministerul Justiției

Comisia pre-vetting și-a început activitatea, anunță Ministerul Justiției

Advertoriale
 Descoperă oferta turistică a Moldovei. A fost lansată campania „Hai la mine Acasă” (VIDEO)

Descoperă oferta turistică a Moldovei. A fost lansată campania „Hai la mine Acasă” (VIDEO)

Marșul Alăptării 2022: Alăptarea reprezintă cel mai natural început de viață (VIDEO)

Marșul Alăptării 2022: Alăptarea reprezintă cel mai natural început de viață (VIDEO)

Generația Inteligenței Financiare: Cum poate câștiga bani un elev? Urmăriți al doilea episod în limbaj mimico-gestual al cunoscutului serial de videouri explicative „Cunoaște sensul banului cu Emily”

Generația Inteligenței Financiare: Cum poate câștiga bani un elev? Urmăriți al doilea episod în limbaj mimico-gestual al cunoscutului serial de videouri explicative „Cunoaște sensul banului cu Emily”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
  Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
 • Hike cu mine! Unde? La Seliște, să vezi un fag de 300 de ani și să afli cum un slovac a venit în Moldova și s-a apucat să ne dezvolte turismul (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Se împlinesc 14 ani de la încheierea războiului ruso-georgian. Republica Moldova condamnă agresiunea militară a Rusiei împotriva Georgiei
 • 2
  Republica Moldova este din nou parte a Asociației Mondiale a Drumurilor
 • 3
  Amnesty International face un pas înapoi: Își cere scuze pentru „suferința și furia” provocate de raportul în care a acuzat Kievul că ar pune în pericol civilii
 • 4
  Temperaturi de până la 35 de grade Celsius. Cum va fi vremea săptămâna viitoare
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.