R. Moldova, printre lideri în promovarea politicilor de mediu și dezvoltarea unui viitor durabil și ecologic

R. Moldova, printre lideri în promovarea politicilor de mediu și dezvoltarea unui viitor durabil și ecologic

În anul 1972, o conferință neobișnuită avea loc în Stockholm, Suedia. Reprezentanții țărilor lumii s-au întrunit pentru a lansa inițiativa de dezvoltare globală fără a dăuna planetei. ONU a înțeles pericolele la care sunt expuse următoarele generații din cauza schimbărilor climaterice. Pentru prima dată, liderii lumii au decis că trebuie oprită dezvoltarea fără responsabilitate față de mediul înconjurător. Această conferință a dus la crearea Programului pentru mediu al Organizaţiei Naţiunilor Unite (UNEP), la înfiinţarea de ministere de mediu în multe ţări ale lumii.

La 50 de ani de la conferința care a lansat Ziua Mediului, comunitatea internațională s-a reunit pentru a doua oara la conferința “Stockholm+50”, care în perioada 2-3 iunie 2022, la Stockholm, în Regatul Suediei, a dezbătut tema „O planetă sănătoasă pentru prosperitatea tuturor – responsabilitate si oportunitatea noastră”.

Acest forum global a constituit o platformă de implicare a peste 500 de reprezentanți ai organizațiilor internaționale, ai statelor, mediului privat, corporațiilor, mediului academic și tinerilor cu inițiativă în direcția realizării unui viitor sustenabil.

Reuniunea reprezintă un eveniment important în continuarea eforturilor pentru o planetă sănătoasă, reprezentând o oportunitate de a reflecta asupra unor noi acțiuni și în direcția unor angajamente globale ambițioase, pentru realizarea dezvoltării durabile.

În acest context, Liliana Guțan, Șefa secției ONU și agenții specializate de la MAEIE, a ținut un discurs în cadrul sesiunii “Dialogul privind accelerarea punerii în aplicare a dimensiunii de mediu a dezvoltării durabile în contextul deceniului de acțiune”.

“Republica Moldova este pregătită să contribuie la răspunsul global și să promoveze cooperarea multilaterală și realizarea obiectivelor strategiei „Viziune 2050” a Convenției privind diversitatea biologică pentru a „trăi în armonie cu natura”. Asta înseamnă că Moldova este gata să își execute obligațiile asumate în urma Acordului de la Paris privind menținerea temperaturii medii globale cu mult sub 2 grade Celsius. Reprezentantul Moldovei a menționat că deja se lucrează la dezvoltarea globală cu gândul la păstrarea biodiversității planetei. Totodată, susținem pe deplin dezvoltarea unui cadru global eficace privind biodiversitatea post-2020, ca instrument-cheie pentru dezvoltarea durabilă, care ar servi drept punct de referință pentru acțiunile de transformare la nivel național.” a zis Liliana Guțan.

Într-un discurs care a captat atenția colegilor săi, reprezentanta Moldovei a chemat ca și celelalte țări să se alăture acțiunilor multilaterale de transformare globală, urmând să învățăm din greșelile “amneziilor la crize” despre care s-a menționat în cadrul acestui eveniment. Liliana Guțan a menționat că cele mai periculoase sunt amneziile selective la crize”.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.