Cum trebuie să fie un agent imobiliar, omul care te ajută să faci poate cea mai importantă achiziție din viață

Cum trebuie să fie un agent imobiliar, omul care te ajută să faci poate cea mai importantă achiziție din viață

Agentul imobiliar astăzi este o profesie foarte răspândită în rândul tinerilor din Chișinău. Pe un eșantion de 70 persoane din cadrul echipei noastre, am stabilit vârsta medie a unui agent imobiliar ca fiind 30 de ani. De ce anume Chișinău? Aici se fac majoritatea tranzacțiilor cu bunuri imobile care au loc în Moldova.

Tinerii preferă profesia de agent imobiliar din două motive: orar flexibil și câștiguri mari. Ce poate fi mai bine? Da, profesia ideală. Cel mai curios că nu există o universitate care să pregătească așa specialiști, agenții imobiliari vin din diferite domenii: medici, juriști, contabili, etc. Chiar eu, proaspăt absolvent universitar în Drept, am ajuns întâmplător în acest domeniu acum șapte ani, după ce am lucrat câteva luni ca jurist începător. Aveam un salariu de 2500 lei, care abia îmi ajungea de chirie.

Care sunt skill-uri pe care trebuie să le aibă un agent imobiliar?

Publicitate

Anunțurile de angajare țintesc același profil: o persoană rezistentă la stres, muncitoare, ambițioasă și cu spirit de convingere.

Site-urile de anunțuri și rețele de socializare abundă în cereri de căutare a agentului imobiliar, ceea ce ne face să credem că potențialii candidați nu mereu corespund unor cerințe elementare de vârstă, cunoștință, sau experiență. Acest fapt atrage după sine un flux mare de agenți imobiliari a căror pregătire este foarte joasă. Pregătirea joasă a agenților cauzează o serie de probleme pentru toată breasla, printre care neîncrederea din partea clienților, dorința de a înlătura agentului imobiliar din tranzacție.

Agentul imobiliar este un element indispensabil pentru o piață imobiliară sănătoasă. Pentru a crește prestigiul profesiei, fiecare din noi trebuie să investească în educație.

Eu, ca fondator al unei companiei imobiliare care făcea și angajări, nefiind un HR-recruiter profesionist, am căutat mereu în potențialii parteneri un singur lucru: capacitatea omului de a inspira încredere și onestitate. Cred că acestea sunt calitățile determinante pentru un agent imobiliar. Niciun client nu dorește să fie ținta celor mai inovative metode de vânzare, preluate de la traineri cu renume. Ei doresc o persoană de încredere care să-i ghideze în ceea ce poate fi poate cel mai important lucru pe care l-ar putea face doar o dată în viață: achiziționarea unei locuințe.

Persoanele care doresc să înceapă o carieră în imobiliare sunt tentate de caracterul dinamic al acestui job.

Cum se desfășoară ziua de lucru a unui agent imobiliar?

Ziua unui agent imobiliar este plină de activități. Dimineața începe cu o cafea în oficiu, discuții despre clienți și obiecte (n.r. - locuințe, imobile) între agenți, încărcarea obiectelor noi pe site, etc. Dacă nu sunt obiecte de luat în lucru sau prezentări programate, agenții se ocupă de actualizarea informației despre obiecte în baza de date internă, sau sună clienții cu care au interacționat zilele trecute. Restul activității agenților este în teren.

În teren, agenții se ocupă de prezentarea obiectelor la potențialii clienți, întâlniri cu proprietari care vor beneficia de serviciile de intermediere, etc.

În cadrul unei companii ca a noastră, există persoane care, în funcție de stilul de lucru, petrec mai mult sau mai puțin timp în oficiu. De exemplu, sunt membri din echipa noastră care lucrează mai mult la telefon cu potențiali clienți. Aceștia petrec mai mult timp în oficiu decât persoanele care sunt specializate pe luarea în lucru a obiectelor în teren sau pe prezentarea acestora. În funcție de caracter, se profilează și dinamica de lucru a agentului. Acum sunt curios să aflu și părerea dar și experiența cititorilor în comentarii. Cum vedeți voi profilul unui agent imobiliar competent?

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal