Cristian-Leon Țurcanu este noul ambasador al României în Republica Moldova. Președintele Iohannis a semnat decretul de acreditare

Cristian-Leon Țurcanu este noul ambasador al României în Republica Moldova. Președintele Iohannis a semnat decretul de acreditare

Cristian-Leon Țurcanu este noul ambasador al României în Republica Moldova, acesta fiind numit în funcție miercuri, 8 iunie, prin decretul președintelui României, Klaus Iohannis. Acesta va prelua mandatul de la fostul ambasador Daniel Ioniță și va intra în funcție după prezentarea scrisorilor de acreditare.

Noul ambasador al României la Chișinău a fost anterior șeful misiunii diplomatice române de la Kiev, începând cu 29 august 2016. La 12 aprilie 2022, Cristian-Leon Țurcanu a primit avizul pozitiv al comisiilor reunite pentru politică externă și comisiile pentru comunitățile de români din afara țării din cadrul Parlamentului României.

„Sunt pe finalul unui mandat într-o perioadă foarte complicată în Ucraina şi mă uit cu foarte mare încredere spre mandatul pe care sper că mi-l veţi aproba la Chişinău, în Republica Moldova. Relaţia noastră cu Republica Moldova este o relaţie extrem de complexă, extrem de vizibilă şi extrem de importantă. Cred că nu sunt destul de multe cuvinte pentru a defini profunzimea relaţiilor între România şi Republica Moldova, între popoarele şi societăţile noastre. Este un mandat deosebit de complex, însă un mandat care se va derula pe două repere fundamentale: avem realitatea comunităţii de limbă, cultură şi istorie, care este un fundament extrem de solid, şi Parteneriatul strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republica Moldova", a afirmat Ţurcanu atunci.

Publicitate

Anterior, diplomatul român a deținut funcția de de director general pentru comunicare, diplomaţie publică şi cultură, coordonând activitatea de comunicare publică a Ministerului Afacerilor Externe, ansamblul relaţiilor bilaterale în domeniul culturii, educaţiei şi ştiinţei, precum şi acţiunile de diplomaţie publică. El a fost și a fost adjunctul ambasadorului României în Republica Moldova, în perioada 2014-2015. Între anii 2008-2012 a activat în cadrul Ambasadei României din Statele Unite ale Americii, iar în perioada 2003-2008, în cadrul Ambasadei României din Republica Federală Germania.

Prin decretul Președintelui României a fost acreditat și Alexandru-Victor Micula în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Ucraina, cu reședința la Kiev.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal