De la peste o mie de candidați eliminați de la BAC până la unul. Cum s-a schimbat situația după instalarea camerelor de luat vederi (GRAFIC)

De la peste o mie de candidați eliminați de la BAC până la unul. Cum s-a schimbat situația după instalarea camerelor de luat vederi (GRAFIC)

Anul 2013 a venit cu schimbări în sistemul de învățământ din Republica Moldova. Absolvenții de atunci urmau să susțină examenele de Bacalaureat în condiții noi. Acestea prevedeau instalarea camerelor de luat vederi și verificarea candidaților cu detectorul de metale înainte de intrarea în sală. Nu e un secret că până atunci elevii practicau diferite metode de copiere, deci noile condiții nu au fost văzute cu ochi buni te toți. Prin urmare, chiar în primul an după instalarea camerelor video, circa 1.133 din cei peste 27 de mii de candidați au fost eliminați pentru că au încercat să fraudeze examenele. Cum s-a schimbat numărul celor care au continuat să încerce să susțină examenul prin metode nu tocmai corecte vedeți mai jos. 

În anul 2013, după ce peste o mie de candidați au fost scoși din sala de examen, rata de promovare a examenului de bacalaureat căzuse la 68,17%. Asta după ce cu un an înaintea schimbărilor, examenele au fost susținute de 88,30% din candidați.

Totuși, cea mai mică rată de promovare a Bacalaureatului a fost în 2014, când doar 56% din elevi au obținut o notă trecătoare. Și în acel an au fost candidați care au încercat să fraudeze probele, deși mai puțini decât cu un an înainte. Mai exact, 239 de elevi au fost scoși din sălile de examen.

Numărul celor care încercau să copieze a continuat să scadă. Astfel, în 2015, din totalul de 25.953 de candidați, aproximativ 103 au fost eliminați și notați cu 1. Rata de susținere a Bacalaureatului a crescut în comparație cu anul precedent. Prin urmare, din cei peste 25 de mii de elevi, 16.734  au fost promovați, echivalentul a circa 64,48%.

Și în 2016 au fost mai puțini elevi care au vrut să trișeze. 85 dintre cei peste 21 de mii de elevi au fost scoși din sălile de examene. La trei ani de la instalarea camerelor de luat vederi, rata de promovare a Bacalaureatului a fost de 62,42%, ceea ce reprezintă 13.438 din numărul total de candidați.

În anul 2017, numărul celor care au fost eliminați din sălile de examen a scăzut cu circa 85% în comparație cu anul precedent. Mai exact este vorba de 13 elevi care nu au reușit să susțină BAC-ul. Au continuat să crească indicatorii pozitivi. Astfel, sesiunea a fost susținută în acel an de peste 68,79% din totalul de 18.760 de elevi înscriși. 

La examenul din 2018 au fost înregistrați 18.154 de candidați din licee, școli profesionale, universități și colegii. Tentative de fraudare a examenelor au fost întreprinse de șase persoane. Atunci, circa 72,44% dintre candidați au reușit să susțină sesiunea de evaluare națională. 

Deși mai puțini, și în 2019 au fost elevi care au încercat să copieze. Patru dintre cei 17 mii de candidați au fost eliminați din sălile de examinare. În același timp rata de promovare a Bacalaureatului a crescut cu aproximativ 5% și a ajuns la 76,99%. 

Anul 2020 a venit cu o pauză în sistemul de evaluare națională. Din cauza pandemiei de COVID-19 examenele de Bacalaureat au fost anulate prin votul deputaților din Parlament. 

După un an de incertitudine, în 2021, evaluarea candidaților a fost reluată. În cadrul examenelor un elev a fost scos din sală pentru tentativă de fraudare. Anul trecut, rata de susținere a examenului de BAC se apropia încet de indicatorii anilor când nu erau instalate camere de luat vederi. Mai exact, circa 79,44% din totalul de 16.213 de elevi au fost promovați în cadrul sesiunii.

...

Experta în educație, contribuitoarea AGORA Michelle Iliev, consideră că scopul acestei reforme din 2013 a fost atins, iar azi, tinerii nu mai tind să copieze la BAC.

„Următoarele generații se axează mai mult pe învățământ, să obțină niște cunoștințe pe termen lung și să se își dezvolte niște abilități. Pentru că la examen ei trebuie mizeze doar pe ei și acest lucru motivează mult mai mult pentru a depune acest efort în timpul anilor de studii. Acesta este cred că mare avantaj al acestor camere. Nu cred că acum deja cineva se mai stresează, pentru că ele sunt peste tot”, a menționat experta.

Michelle Iliev a mai explicat de ce în 2013 au fost eliminați peste o mie de candidați.

„În primul an toți credeau că regula e numai pe foaie. Iar în următorii ani, când asta se întâmplă constant, oamenii se educă. Nu cred că e atât vorba de frica, cât despre conștientizarea că elevul mizează pe el și că nu este etic să copieze. Cum e corupția așa e și copiatul, sunt niște vicii de care noi trebuie să  scăpăm pentru ca să ne dezvoltăm. Calitatea absolvenților din ultimii ani este mult mai înaltă pentru universități și ulterior și piața muncii. S-a creat un respect față de aceste procese de examinare, și ulterior se dezvoltă o etică și o responsabilitate comună a cetățenilor”, a conchis experta. 

De remarcat că și numărul elevilor înscriși pentru susținerea examenelor de Bacalaureat a scăzut în opt ani cu aproximativ nouă mii. Astfel, dacă în 2013, la evaluarea națională erau înregistrați peste 27 de mii de candidați, în 2021 numărul acestora a ajuns la puțin peste 16 mii. 

Reamintim că sesiunea de Bacalaureat 2022 se va desfășura în perioada 3-21 iunie. La sesiune s-au înscris peste 18.000 de candidați, dintre care circa 2.000 de candidați sunt restanțieri din sesiunile anterioare. Elevii vor susține probele de examen în 93 de centre de bacalaureat, dintre care 31 de centre sunt instituite în municipiul Chișinău.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.