Modelul de business în mass-media a însemnat tradițional vânzarea de ziare sau reviste, sau vânzarea de reclame în paginile tipărite, canalele TV sau pe site-uri. Iar atunci când a explodat online-ul, apoi rețelele sociale au acaparat atenția noastră, mass-media s-a pomenit în situația în care modelul de business tradițional nu a mai funcționat, iar întreaga industrie și breasla jurnaliștilor au ajuns într-o situație foarte dificilă: lipsa resurselor financiare pentru ca să continue să facă un lucru foarte important pentru orice societate - să o informeze corect despre ceea ce se întâmplă. Un fundament a democrației pentru care nu se mai găseau bani. Cum a reușit AGORA să reinventeze modelul de business în media a explicat directoarea Interakt Media, Irina Ghelbur, în cadrul Festivalul Industriilor Creative.
Noi, la AGORA am încercat mai multe schimbări, iar Irina Ghelbur a povestit cum ne încăpățânăm să reinventăm și să diversificam ceea ce face media. Pe lângă știri bune.
„În 2017, AGORA avea oficiul pe teritoriul TRACOM, la ultimul etaj al unei clădiri în care în perioada sovietică se desenau tractoare”.
„Aveam acces pe acoperiș, iar de acolo ni se deschidea un amalgam de priveliști: zona industrială, o bucățică din fabrica Viorica, o bucățică de oraș, calea ferată de lângă Bîc. Și la un moment dat am zis „ce-ar fi să chemăm cititorii noștri și partenerii cu care lucrăm la un eveniment pe acoperiș”. Am publicat anunțul pe AGORA în cheia că e un eveniment pentru optimiști (noi fiind într-o situație financiară foarte grea și la limita pesimismului) iar peste o săptămâna au venit 200 de oameni. Așa s-a născut ROOFOFFLINE, o serie de evenimente de marcă la care au fost până acum peste 2.000 de oameni”, povestește directoarea Interakt Media.
În 2018 AGORA a organizat două evenimente, în 2019 câte unul în fiecare lună de vară pe un nou acoperiș descoperit în Chișinău - tot în 2019 am introdus bilete de acces, a găsit parteneri-sponsori, a îmbogățit programul și astfel evenimentele au fost pentru prima data profitabile.
„Pandemia ne-a schimbat planurile, în schimb, în 2020, lansam în premieră un proiect cu miză foarte mare care a pornit de la frica de a rămâne fără bani pe cont, ne-am imaginat o situație în care n-am mai avea niciun grant, iar vânzările de publicitate ar rămâne mici. Așa am gândit programul de membership AGORA în care invităm cititorii să ne susțină prin procurarea abonamentelor lunare. Practic, intrăm într-un model de finanțare nou, orientat către cititori: readers revenue, ceva în ce cred foarte puțini oameni aici în Moldova. Publicul care ne citește este și cel care ne poate susține, poate investi în dezvoltarea noastră și poate contribui la creșterea nivelului de jurnalism” spune Irina Ghelbur.
Pe lângă faptul că acest proiect a însemnat investiții și multă muncă în dezvoltări și integrări IT, procese de lucru noi în echipă, schimbarea filosofiei editoriale calculele presupuneau ca în patru ani să adunăm suficienți membri abonați ca să reușim să acoperim 30% din costurile redacției. La distanță de doi ani, am reușit performanța de a aduna 2% din costuri.
De-a lungul ultimilor ani instituția a vândut vinuri cu label Agora: roșu de AGORA, apoi Boltun - vinuri care îndeamnă la vorba după ce citești știrile AGORA, apoi Antidot - vinuri împotriva falsurilor informaționale cu care lupta AGORA. Am făcut tricouri cu diverse vorbe celebre autohtone: „mâna Moscovei” sau „viața-i viață, multă sănătate tuturor”, care s-au vândut ca pâinea caldă.
AGORA continuă să vină cu soluții inovatoare. Aici un teaser de la noi pentru un produs pe care îl finalizăm - un joc de masă care va avea și versiune online.
În preajma aniversării de opt ani AGORA am început să gândim Cantora, un joc în care invităm moldovenii să-și testeze abilitățile de oligarhi prin procurarea și gestionarea proprietăților de stat.
Imaginați-vă că sunteți în lumea celebrului Monopoly, în care însă nu cumpărați hotele, parcuri de distracții și mall-uri, dar Instituția Calea Ferată, Franzeluța, Termoelectrica, Tipografia Centrală, Editura Universul sau Manejul de Atletică Ușoară.
În joc pornești cu un miliard de lei (pentru ca asta este cifra curenta din țară). Ai mai multe neșanse decât șanse (pentru că ești în Moldova și nu trebuie să uiți asta niciodată). Noi le-am numit GREBLE. Fiecare tranzacție este însoțită de o „greblă” și cel mai important toate sunt „din viață” și vor putea fi descoperite prin QR coduri către știrile AGORA.
Am considerat important să introducem și elemente care există în viața moldovenilor și fără de care nu ne percepem identitatea: în joc există un NAȘ care te scoate din belele și Cumătri care rezolvă „întrebări” la FISC sau Poliție.
Vedeți aici discursul integral. Sunetul are mici bruiaje, dar sperăm că mesajul general va ajunge la voi.
Prieteni nu uitați că azi, 9 iunie vă așteptăm la ROOFOFFLINE2022, un eveniment despre Business-uri și oameni care au învățat să lucreze în regimuri hibride. Dacă vreți sa diversificați tipul de evenimente la care mergeți, așa cum facem noi in acest business, veniți! Ne vedem pe acoperiș