DAD Podcast | Despre o stație atomică moldovenească, parcuri de business și de ce economia noastră e feudală. De vorbă cu ministrul Economiei, Sergiu Gaibu (VIDEO)

DAD Podcast | Despre o stație atomică moldovenească, parcuri de business și de ce economia noastră e feudală. De vorbă cu ministrul Economiei, Sergiu Gaibu (VIDEO)

În ultimii ani, mediul afacerilor din Republica Moldova a trecut prin multe încercări, fiind afectat atât de pandemia de COVID-19, cât și de războiul din Ucraina. În acest episod DAD Podcast a fost invitat ministrul Economiei, Sergiu Gaibu. Gazda și invitatul său au discutat despre principalele structuri care se află în gestiunea Ministerului Economiei, despre caracteristicile pieței de la noi, dar și despre principalele probleme cu care se confruntă acum antreprenorii moldoveni. 

„Economia națională este mai curând una feudală. Este una modernă, dar feudală. Ce înseamnă economie de piață? Noi nu am ajuns la economie de piață veritabilă. (…) Economia de piață înseamnă că intrarea în piață este liberă, nerestricționată, ieșirea din piață este liberă, nerestricționată, număr mare de cumpărători, număr mare de vânzători și transparența pieței”, susține Gaibu.

Publicitate

Totodată, am ținut să aflăm care sunt obiectivele stabilite la nivel național în ceea ce ține de mediul economic, dar și cu ce soluții vin autoritățile pentru a ajuta mediul privat.

Am vorbit și despre un nou proiect implementat de guvern, și anume Parcul BPO. Cu siguranță, ai auzit de Parcurile IT și de beneficiile de care se bucură rezidenții acestei structuri. În contextul crizei actuale, guvernul vine să sprijine companiile care prestează servicii de consultanță și suport în operațiunile de business și a lansat un nou proiect – Parcul BPO.

Cei care se vor înregistra în cadrul acestui parc, se vor bucura de anumite facilități fiscale, asemenea membrilor parcurilor IT.

„Business Process Outsource se numește. Atunci când cineva prestează servicii pe un element al businessului interior. (…) Acest parc are ca scop să ofere un regim fiscal facilitar, similar, aproximativ cu cel din Tehnologiile Informaționale, dar orientat spre export, pe o serie de servicii ce țin de procesarea documentelor, datelor, proiectări, etc.”, explică ministrul.

Astfel, pentru proiectul BPO sunt eligibile companiile care prestează servicii de consultanță, companiile de marketing; companiile de contabilitate, call center, inginerie și construcții, proiectări, servicii de facturare, procesarea facturilor, procesarea fișelor salariale, logistică, planificare de logistică etc. O altă condiție pentru a putea să se înscrie în parcul BPO este ca 85% din serviciile pe care le prestează să fie spre export.

Ministrul Gaibu a adăugat că proiectul de lege se află pe ultima sută de metri și speră că până în august va fi votat.

Oficialul a mai vorbit și despre principalele probleme din sectorul energetic, cum ar putea fi soluționate și de ce am avea nevoie pentru a avea o stație atomică proprie.

Vizionează interviul integral și află cât de mult ne-a afectat Războiul din Ucraina, cât timp vom avea de resimțit consecințele acestuia și ce putem face pentru a depăși criza în care ne-am pomenit.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal